Pořádně drsný průzkum: Pravice na Moravě hoří jak papír. Hrozí historický výbuch

05.09.2013 14:15

Politické strany a hnutí tvoří kandidátky pro nadcházející volby. Společnost SANEP provedla průzkum volebních preferencí v pěti největších krajích. Voličské nálady v Moravskoslezském, Jihomoravském a Ústeckém kraji ukázaly, že na pravicové strany čeká ve volbách zásadní propad. Naopak patrný nárůst zažívá levice v čele s ČSSD a KSČM. Pravice, konkrétně TOP 09, zatím nadále drží svou hlavní pevnost - Prahu.

Pořádně drsný průzkum: Pravice na Moravě hoří jak papír. Hrozí historický výbuch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaorálek, Tejc a Sobotka

Podle SANEPu by v letošních volbách mohla výrazně uspět i SPOZ, která se v posledních volbách zastavila těsně před pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Na Moravě není pravice v kurzu

V Moravskoslezském a Jihomoravském kraji výrazně vítězí ČSSD s 33,6 a 28,5 procenty. Na druhém místě se umísťují komunisté.

Na jihu Moravy se na třetím místě s 12,3 procenty umístili lidovci. Za nimi následuje ODS (4,3 procent) a TOP 09 (9,3 procent). Zemanovci by získali 5,1 procent a uspěl by i Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury s rovnými pěti procenty.

V Moravskoslezském kraji je ODS na třetím místě (7,4 procent) následovaná SPOZ (6,9 procent). Strana TOP 09 by získala jen 5,9 procent a KDU-ČSL 5,6 procent. Okamurův Úsvit by získal přízeň 5,2 procent lidí. 

Exposlankyně Dana Váhalová (ČSSD) k výsledkům své strany říká: „Je to dobrý výsledek pro sociální demokracii, ale já moc na průzkumy nedám. Raději si počkám až na ohlasy lidí při kontaktní kampani," uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Podle lídra komunistů v Moravskoslezském kraji a dosavdního poslance Miroslava Opálky je výsledek komunistů pod hranicí očekávání. „Myslím, že máme na dvacet procent, ale spokojený bych byl i s osmnácti procenty. V Moravskoslezském kraji měla i za první republiky levice silné postavení, vychází to z tradic a pracovního zařazení, které bylo zdrojem obživy a když nebylo, tak lidé byli nuceni na to reagovat a jedině levicové proudy jim dávaly podporu. A dnes se dá říci, že se tato situace opakuje. Lidé hledají alternativní řešení a poslouchají, kdo má návrhy v jejich zájmu,“ řekl redakci Opálka.

Celý průzkum ZDE.

Na Ústecku vedou komunisté

KSČM naopak vítězí v Ústeckém kraji s 21, 8 procenty. ČSSD zde získala 19,3 procent. TOP 09 zde získala 8,5 procent a skončila na třetím místě. ODS je zde čtvrtá s 8,2 procenty hlasů.

Praha je baštou TOP 09

V Praze naopak vítězí TOP 09 (19,7 procent) a hned v závěsu je ČSSD (18,3 procent). Dále se umístila ODS (14,2 procent) a KSČM (9,7 procent). ANO podnikatele Andreje Babiše by zde získalo 7,8 procent hlasů a zemanovci 6,8 procent.

Úsvit by se v Praze do sněmovny neprobojoval (2,8 procent). Neuspěla by ani Strana zelených (3,9 procent).

Průzkum SANEP probíhal na internetu od 29. srpna do 4. září na vybrané skupině 5 846 dotázaných, kteří tvoří reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18 až 69 let.

 

Někdejší poslankyně za KSČM v Jihomoravském kraji Zuzka Bebarová-Rujbrová v reakci pro ParlamentníListy.cz k dosaženým výsledkům její strany v průzkumu řekla: „Přála bych si, aby se očekávání stalo skutkem, ale stále platí, že jižní Morava a její občané jsou na okraji zájmu centra. Sociální úroveň velké části občanů zde nedosahuje na průměrné a vyšší hodnoty, je tu velká nezaměstnanost, zejména v okrajových částech, jsou zde zemědělské regiony, kde, jak víme, také není zrovna snadný způsob obživy, takže lidé zde logicky hledají alternativu, která jim nabízí lepší způsob života, a jsem ráda, že svá očekávání spojují s KSČM.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, kup

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…