Potvrzeno: Dlouhý, Bobošíková ani Okamura nemohou kandidovat

23.11.2012 13:34

Ministerstvo vnitra zveřejnilo výsledky zkoumání podpisových archů kandidátů na prezidenta. Jak se spekulovalo již včera - Vladimír Dlouhý, Jana Bobošíková ani Tomio Okamura nemají platných podpisů dostatek. Mohou se ale odvolat.

Potvrzeno: Dlouhý, Bobošíková ani Okamura nemohou kandidovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková se nakonec mezi kandidáty na prezidenta dostala.

Tito tři kandidáti nezískali 50 tisíc platných podpisů. Věc oznámil na brífinku předseda komise Václav Henych. „Do dvou kalendářních dnů mohou podat žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu,“ objasnil Henych. „Často se nám stalo, že se nám nějakou osobu podařilo ztotožnit víckrát. Podepisovaly se také osoby mladší osmnácti let, takže je nemůžeme zaregistrovat jako podporovatele toho či onoho kandidáta,“ vysvětlil předseda komise.

Je dobře, že rozhodne soud

Henych odmítl, že by tyto chyby byly zaviněny sběrateli podpisů. „Jednalo se třeba o lidi, které nemají české státní občanství,“ prohlásil. Často se prý také stalo, že vůbec neexistovalo uvedené místo bydliště. „Takovýto petent buď neví, kde bydlí, což je smůla, nebo se pokusil pomoci nebo poškodit konkrétního kandidáta,“ dodal. Několik podepsaných osob také již zemřelo.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Vladimír Dlouhý

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Registrováno bylo osm kandidátů, ti větší problémy neměli. „Já se vůbec neobávám toho, že by v této věci měly rozhodovat soudy,“ řekl Henych. Jedná se o novou volbu, proto je důležité, co řekne NSS. Pro další volby tak budou existovat mantinely, v nichž se budou příště pohybovat.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Okamurovi zbylo 35850 platných podpisů, Bobošíkové 45428 a Dlouhému 38686 petentů. Henych uvedl, že všichni museli s tímto způsobem kontroly počítat, byl totiž předem znám. Někde se objevila chybovost až 20 procent. „Pravda je, že to vysoké procento nás někde trošku překvapilo," řekl.

Spekulovat o tom, zda by kandidáti mohli uspět s argumentací, že na přípravu zákona bylo málo času, Henych příliš neuznává. Jeden z dotazů mířil také na to, jak se vybíraly vzorky 8500 podpisů. „Existuje matematický vzorec, podle kterého počítač náhodně vybral 8500 petentů," odpověděl. Právě tím, že podpisy nebyly vybrány náhodně, se brání Bobošíková.

O jménech těch, kteří nebudou moci kandidovat, se mluvilo již včera. Informace pocházely právě z ministerstva. „Je mi z toho smutno, pokusíme se tu věc zjistit. Pokud by to byl někdo z mého odboru, tak okamžitě končí. To není o tom, že se něco utajuje, ale o tom, že tady probíhá nějaké řízení, jehož výsledky by se měli dozvědět nejprve zúčastnění," uvedl Henych.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…