Prasácká hra, dobytek, svině, politický proces... Převratný vývoj kolem Petra Nečase

12.02.2014 8:05

Kauza bývalé vrchní ředitelky kabinetu ministerského předsedy Jany Nagyové (dnes Nečasové) skončila pádem celé vlády a pro expremiéra Petra Nečase vyvrcholila úterním obviněním kvůli jedné z větví aféry - údajnému uplácení exposlanců ODS trafikami výměnou za jejich mandát. Nečas se však nehodlá vzdát, obvinění popírá a stejně jako v minulosti silnými výroky obviňuje policii z neadekvátních kroků.

Prasácká hra, dobytek, svině, politický proces... Převratný vývoj kolem Petra Nečase
Foto: Radim Panenka
Popisek: Expremiér odmítl vypovídat i kvůli tomu, že mezi obviněnými je jeho současná maželka

Anketa

Co říci k obviněnému Petru Nečasovi?

hlasovalo: 16191 lidí

Takzvaná kauza Nagyová vypukla loni v červnu, kdy protimafiánský útvar policie zasahoval v rámci rozsáhlé akce mimo jiné i na Úřadu vlády. Kromě bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra zatkla policie i Nečasovu nynější manželku Janu Nagyovou, v té době šéfku Nečasova kabinetu.

Petr Nečas se od počátku rázně vymezoval vůči jednání policie. Mnohdy neváhal použít silných výroků, v nichž hájil jak sebe, tak svou přítelkyni, dnes manželku Janu Nagyovou (Nečasovou). 

Pro časopis Týden Nečas například prohlásil, že si je naprosto jistý tím, že budou zveřejněny také jeho intimní hovory s Janou Nagyovou. Co vše do telefonu říkal, si prý nepamatuje. „Toto je však hráno prasácky a jsou používány fauly, takže tyto věci uniknou. Já s tím počítám a vím, že to bude strašně traumatizující a zraňující," řekl Týdnu. Dodal, že to bude velmi nepříjemná situace nejen pro něj, ale i pro jeho blízké a děti a pro rodinu Jany Nagyové.

Nečas ostře kritizuje policii i státní zástupce. Našel i zastání

Ostře se pustil například do státních zástupců, které označuje za prokurátory. Podle jeho slov se chovají bez jakékoli společenské zodpovědnosti, až na hraně sociopatie. Za pravdu mu v této věci dal například advokát Kolja Kubíček, který jako první nazval policejní akci v kauze Nagyová pučem.

„Ironií osudu se zdá být, že příčinou pádu pana Nečase coby premiéra byla jeho přílišná slušnost v jednání s konkurencí a těmi, kterým měl vládnout. Stejnou vadou se zatím jeví být zatížen i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Lze jen v zájmu společnosti, která jej zvolila a která si přeje, aby vládl on a ne policejní složky a 'prokurátorové', doufat, že tu zátěž odhodí," řekl ParlamentnímListům.cz advokát Kubíček jako varování šéfu ČSSD a nyní premiéru Bohuslavu Sobotkovi.

Advokát ale poukázal také na to, že Petr Nečas jako premiér měl vědět, co se chystá. „Pokud nevěděl, neměl státní aparát v ruce. Pokud věděl a nekonal, pak to byla fatální liknavost. Pokud věděl a nemohl konat, pak opět neměl státní aparát v ruce. A to je u premiéra vždy chyba a počátek konce," je přesvědčen Kubíček, že Nečas měl vědět, co se na něj a jeho okolí chystá. Měla ho prý včas informovat nejméně jedna tajná služba, která mu podléhala, tedy alespoň BIS.

Více o tom, co říkal ke kauze Nagyová Kolja Kubíček, najdete ZDE

Naprosto bez servítků pak Nečas několikrát hovořil s týdeníkem Reflex. Hned v úvodu rozhovoru, z něhož najdete více ZDE, bývalý premiér Petr Nečas prohlásil, že již není předsedou vlády, a proto se nemusí vyjadřovat tak uměřeně jako ve funkci. A své ambici dostál prakticky ihned. „Když proti vám stojí lidský dobytek a svině, může se stát cokoliv," zahájil zostra. A aby bylo zřejmé, koho má na mysli, doplnil, že někteří prokurátoři jsou dnes schopni zneužít úplně všeho.

V dalším obsáhlém rozhovoru pak prohlásil, že proti jeho ženě byla vedena hilsneriáda. Padaly výrazy jako „hovadský přístup" nebo „gestapácká policie". Podle expremiéra je mezi státními zástupci drtivá většina poctivých odborníků. „Část lidí ale mentálně uvízla někde úplně jinde, v systému generální prokuratury, který směřuje k jakobínské podobě orgánů činných v trestním řízení," prohlásil bývalý předseda vlády.

Vyprávěl také o zkušenostech jeho manželky s vazbou, kde byl podle něj výrazný rozdíl mezi profesionálně se chovající Vězeňskou službou a policisty, kteří ji měli v rukou prvních 48 hodin. „Toho kontrastu mezi humánním chováním Vězeňské služby a v některých aspektech až hovadským chováním policistů si v poslední době všímá víc lidí," připomněl.

Více z rozhovoru s Nečasem najdete ZDE

„Ty první dny policie používala estébácké metody, normální psychické násilí. Jana prodělala trauma a dodnes je v pravidelné péči klinického psychologa," dodal ke stíhání své ženy Nečas.

Pokuta pro Nečase a Ištvanův zdvižený prst

Petr Nečas během výslechu v další větvi kauzy, tentokrát týkající se Vojenského zpravodajství, jehož členové měli neoprávněně sledovat jeho exmanželku Radku na zadání Jany Nagové, odmítl vypovídat a naznačil, že to udělá až u soudu. Na policii strávil necelou hodinu. Řekl, že vyšetřovatelé jsou „politicky motivovaní". Za to mu dokonce hrozila pokuta ve výši až 50 tisíc korun, jejíž udělení zvažoval státní zástupce Pavel Komár. Nakonec se ale rozhodl, že mu ji neudělí.

V dusné atmosféře probíhal také jeden z předchozích výslechů Nečase, jehož průběh popsal advokát obviněného Ondreje Páleníka Tomáš Sokol. „Ve dvou případech, kdy pan premiér tvrdil, že vyšetřování vybočilo ze zákonných mezí, jej státní zástupce upozornil, že může být pokutován za maření vyšetřování a jednou při tom zvedl palec, což pan svědek Nečas zřejmě vnímal jako nátlak, protože požádal, aby to bylo zaprotokolováno," popisoval advokát chování Nečase a Ivo Ištvana.

Více k výslechu Petra Nečase najdete ZDE.

„Jeho výstup byl emociální, ale je pochopitelné, že je v tom emočně zainteresován. Běžné zvyklosti však nebyly překročeny," zhodnotil vystoupení Petra Nečase před vyšetřovateli. „Hájil se způsobem přiměřeným a adekvátním," dodal posléze Sokol. Ten sice odmítá kategorické označení „politický proces", ale připouští, že se může jednat o exces ze standardního chování vyšetřovatelů.

Kvůli záznamu ze zatýkání Nagyové, který pustil Moravec, podal Nečas trestní oznámení

Expremiéra Nečase také velmi popudilo zveřejnění záznamu ze zatýkání Nagyové v předvánočním vysílání pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Odvysílání videa považuje za vážné narušení svobod své současné manželky a proto věc předal právníkům. Záznam zveřejnil šéf ÚOOZ Robert Šlachta a odůvodnil to tím, že chtěl vyvrátit Nečasovy útoky na policii a to, že policie nepostupovala při zatýkání adekvátně a demonstrativně používala sílu.

Více k tomuto tématu najdete ZDE.

Jenže Petr Nečas tvrdí, že dvacetiminutový záznam byl sestříhán a dokonce počítačově upraven. Přesto je tam podle jeho slov slyšet při záběrech z ložnice a z některých místností křik policistů, kteří „doslova ječí", cituje Týden.cz Nečase, jenž je přesvědčen, že i zmanipulovaný sestřih dokazuje jeho tvrzení.

„Záznam dokazuje, že vzhledem k velmi klidnému a důstojnému chování mé ženy bylo množství nasazených policistů, i použité prostředky, naprosto neadekvátní, na to by stačili dva policisté v civilu," je přesvědčen Nečas. Na záběrech totiž kromě množství policistů v bytě není vidět, kolik jich bylo ještě u aut před domem. „Jako by jeli zatýkat Kajínka nebo někoho takového," dodal Nečas, který 24. ledna podal na Generální inspekci bezpečnostních sborů na Roberta Šlachtu trestní oznámení.

Obvinění jako msta. Tak to vidí Nečas

Policie nyní Petra Nečase obvinila z podplácení v tzv. kauze trafik pro exposlance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. Zatímco nejvyšší soud v létě konstatoval, že trojici exposlanců stíhat nelze, protože se na jejich jednání vztahuje takzvaná indemnita, kdy všechny jejich kroky, které vedly ke vzdání se mandátu, jsou nepostižitelné, na Nečase se toto nevztahuje. Expremiér je chráněn pouze procesní imunitou, která mu rozpuštěním sněmovny zanikla.

Expremiér v dnešním vyjádření pro server Reflex.cz uvedl, že policie nemá žádná nová zjištění a obviněním se mu jen mstí za podání trestního oznámení na Šlachtu. Více z jeho vyjádření si můžete přečíst ZDE.

„Obvinění jsem očekával a považuji ho za odvetu proti mé osobě za podané trestní oznámení a za tvrdou kritiku postupu ÚOOZ. Je to zoufalá snaha vedení ÚOOZ a Vrchního státního zastupitelství v Olomouci dodatečně odůvodnit naprosto nestandardní a neadekvátní kroky, které vedly k destabilizaci politické situace, pádu vlády a vychýlení ústavního systému státu. Obvinění potvrzuje skutečnost, že v naší zemi je kriminalizována politika," prohlásil Petr Nečas pro Reflex.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…