Pražský primátor Hudeček: Budu muset do médií dát, že jsi čů*ák

08.09.2014 10:37

Situace před nadcházejícími komunálními volbami v některých stranách houstne. Pražské ANO přišlo o několik metropolitních kandidátek a pěkně se to mele i v TOP 09. Její lídři se stačili před volbami pěkně doštěkat i rozštěpit. Na rozkol zatím doplácí lidé šéfa krajské TOPky Jiřího Vávry, které válcují lidé kolem pražského primátora Tomáše Hudečka. Ten dokonce pracoval na vyhazovu člena organizace z Prahy 7 a člena regionálního výboru strany Stanislava Vlčka. Rozkol skončil Vlčkovým odchodem ze strany a následovalo jej, nebo bude, hned několik kolegů.

Pražský primátor Hudeček: Budu muset do médií dát, že jsi čů*ák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Hudeček na Vlčka v červenci udeřil s tím, že před rokem 1989 spolupracoval s vojenskou kontrarozvědkou. Kvůli tomu si s ním dal dvě schůzky v kavárně nedaleko magistrátu, kde na Vlčka tlačil, ať ze strany vystoupí. Na druhé mu dokonce dal podepsat rezignaci, kterou přinesl.

Někdo z jednání pořídil audiozáznam, který dokresluje, jakým způsobem Hudeček Vlčka přesvědčoval. Pomiňme skutečnost, že Vlček skutečně figuruje na seznamu spolupracovníků vojenské kontrarozvědky a je dohledatelný na webových stránkách Archivu bezpečnostních složek. Vyjma toho, že primátor nedal Vlčkovi na výběr, hrozil mu vyhazovem, sem tam padlo i peprnější slovo. ParlamentníListy.cz se k audiozáznamu dostaly a přetiskují některé z Hudečkových replik vůči členovi, který nakonec sám koncem srpna rezignoval.

„Podrazíš lidi tím, že to neuděláš, Stando, ty to moc dobře víš, že teď bude krajský výbor, teď bude předsednictvo, já to tam přinesu, za chvíli je to venku, já jdu za Severou, zítra, pozítří, v pondělí znova, tam to dojednáváme, nachystá se procedura a jdeš ven, jako tam není, jako rozumíš, tam není druhá cesta, proto já jako, jako teď není byznys jednání, já jenom říkám, jak to bude.“

„Kdybys tam, ty vole, neměl napsané, žes byl v KSČ, no tak jako my z toho uděláme strašný čóro móro a tohle, ale tohle nejde, Stando, tohle je jako moc, pravda – nepravda, to se teď neřeší, nejsem ten, co na někoho něco hledá, chraň Bůh, ale tohle je prostě příliš. Jó a teď já ti budu volat a budu ti říkat, hele nezlob se, já jsem do médií musel dát, že jsi čůrák. Nezlob se, hele, mně volali novináři, já jsem musel říct tohle a jako já to nechci. O Kalouskovi nemluvě, že jo, no tak ten tam dá, že s takovými se vyrovnáme hned, ale jako on musí, protože on musí jako ukázat, já jsem strašně silný, víte, já jsem to jako vyřešil, to funguje jinak, protože ti novináři se začnou ptát - a proč jste to neřešil? A proč jste to nedělal? A ty bys mohl říct, a proč jsi to dával do novin? Kurva, já to do novin nedávám! Jenom jak ti říkám, že jednání na výboru je věc veřejná. Tento papír stejně jako v uvozovkách budeš podepisovat, nebo ho teda nepodepíšeš, budeš vyloučen, k čemu to je? Tady nejsou další šance Stando, tady teď je konec!“

K audionahrávce ze schůzky Hudečka a Vlčka se dostal i týdeník Euro, který o ní píše v aktuálním vydání. A konfrontoval i oba aktéry schůzky. „Dost nevybíravým způsobem na mě tlačil, nebo že mě nechá vyhodit. Řekl jsem mu, jaké kroky jsem učinil a že mám podporu regionu. Oznámil mi, že zařídí na celorepublikovém předsednictvu, aby mě vyhodili. Počkal si, až předseda Vávra odjede na dovolenou, aby nepřekračoval kompetence,“ řekl Vlček Euru.

Tomáš Hudeček považuje svůj postup za naprosto legitimní. „Ve chvíli, kdy se ke mně dostaly materiály, že pan Vlček podepsal spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou, myslím si, že jsem udělal jedinou správnou věc. TOP 09 má v přihlášce uvedeno, v jaké jste byl politické straně. A je tam čestné prohlášení, že jste nebyl agentem StB. Lhaní v přihlášce je bráno jako tak závažná věc, že byste ve straně neměl být,“ odůvodňuje svoje kroky Hudeček. Připustil, že s Vlčkem neměli v poslední době moc přátelské vztahy. „Matematicky bych ho nazval zápornou nulou. Řekl jsem mu, že lhal a že je bezproblémová cesta, že sám usoudí, že to nejde, jinak že musím dát návrh na vyloučení. A tím jsme skončili. Nějaký čas po tom rezignoval,“ uvedl Hudeček v týdeníku Euro.

V pražském politickém zákulisí se kompromateriály na lokální politiky v souvislosti s blížícími se volbami objevují už nějaký čas. Zjevně ale nejde o podvrhy, ale relevantní informace, jak se potvrdilo v případě starostky Prahy 3 Vladislavy Hujové a předraženého auditu heren nebo zbytečného utrácení za pohoštění. V posledních dnech se začaly objevovat poznatky podobného charakteru týkající se pražské radní a opět členky TOP 09 Evy Vorlíčkové. ParlamentníListy.cz je prověřují.

 

 

Záznam č. 1

 

 

Záznam č. 2

 

 

Záznam č. 3

 

 

Záznam č. 4

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…