Přesně před 20 lety rozvedli Klaus a Mečiar Českou a Slovenskou republiku

26.08.2012 10:40

Dnes je tomu přesně 20 let, kdy tehdejší premiér Václav Klaus a předseda slovenské vlády Vladimír Mečiar stvrdili svými podpisy rozdělení Československa. To se rozdělilo 1. ledna 1993 a udělalo tečku za takzvanou "pomlčkovou vládou".

Přesně před 20 lety rozvedli Klaus a Mečiar Českou a Slovenskou republiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Tak bylo neoficiálně nazýváno období po revoluci, kdy se obě strany dohadovaly ohledně budoucnosti republiky. Slováci chtěli od začátku suverenitu a na té se s českou stranou dohodli už po červnových volbách v roce 92. V těch vyhrálo na Slovensku Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) , jehož hlavní tváří byl právě Mečiar. V Česku zvítězilo ODS, zatímco Občanské hnutí, jehož členové se z velké části podíleli na vyjednávání s komunistickou vládou, naprosto propadlo. Po volbách tedy bylo jasné to, co mnozí tušili už od začátku - že jakákoliv vize společného soužití, konfederace, nebo takzvaného "dvojdomku" je v nastálé situaci utopií.

Oba dva zástupci vedoucích stran se tak dohodli na rozdělení federace na dva samostatné státy. O tom vlastně poprvé veřejně mluvil už v roce 1990 Víťazoslav Móric v televizním pořadu Československé televize. Tehdy možná už tušil, že bude jednou rozdělení pro oba státy nevyhnutelné. Václav Klaus tak i přes své snahy spíše federaci udržet podepsal spolu s Mečiarem 26. srpna 1992 dokument, kterým se 1. ledna 1993 z Československa staly ani ne čtyři roky po Sametové revoluci dva samostatné státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…