Samopalem na Sobotku? Miloš Zeman to rozjel mezi Moraváky

26.01.2016 6:42

V pondělí v podvečer přijel prezident Miloš Zeman v rámci své návštěvy Jihomoravského kraje do Tišnova u Brna, kde v přeplněném sále kina Svratka besedoval s občany města. Zájem o setkání s hlavou státu byl větší než kapacita tišnovského sálu, a tak setkání s prezidentem sledovaly další desítky lidí ve foyer kina prostřednictvím videopřenosu.

Samopalem na Sobotku? Miloš Zeman to rozjel mezi Moraváky
Foto: David Daniel
Popisek: Miloš Zeman v Tišnově

Prezidenta jako hostitel v Tišnově doprovázel hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek, který na úvod setkání připomněl, že Tišnovsko je jeho rodným krajem. Miloš Zeman v úvodu přítomným řekl, že nehodlá vést politické přednášky a že si především přijel do Tišnova popovídat. Varoval také před sklonem politiků uzavírat se v „ponorkách“ typu Pražského hradu, Parlamentu nebo ministerstev. „Člověk v politice má tendenci zblbnout a jediný způsob, jak tomu alespoň částečně zabránit, je slyšet názory normálních lidí. Záměrně neříkám obyčejných lidí, protože každý je neobyčejný,“ řekl Miloš Zeman. Publikum tuto koncepci přijalo a velká část následujících diskusních příspěvků měla odlehčený charakter.

Úvodní dotaz se ale týkal aktuálního tématu, když se jeden z tišnovských obyvatel ptal na názor Miloše Zemana na to, zda je možné, aby se islám v dnešní podobě časem transformoval, jako se během staletí změnilo křesťanství. Miloš Zeman v odpovědi citoval korunního prince ze Spojených arabských emirátů, který podle Zemana řekl, že muslimové v tamní společnosti kulturně žijí ve čtrnáctém století a technologicky v jednadvacátém. Jako srovnání křesťanství a islámu Miloš Zeman uvedl příklad z Nového zákona, kdy Ježíš nad obviněnou ženou říká „kdo je bez viny, ať hodí kamenem“, kdežto v podobném příběhu z knihy Zahrada spravedlivých, která je souborem výroků a činů proroka Mohameda, je nevěrná žena ukamenována. „Srovnání tohoto typu příběhu nevěrné ženy přinejmenším vyvolává pochybnosti o reformovatelnosti islámu, a pokud by někdo namítl, že je to už dávno, vybavuje se mi, jak se ze Saúdské Arábie vrátil ministr Zaorálek, kde mu na otázku, zda popravují i ženy, řekli, že ty kamenují za městem. A já si skoro myslím, že právě vztah k ženám je něco, co odlišuje islám od všech ostatních světových náboženství,“ řekl Miloš Zeman.

Na otázku, co mu udělalo v poslední době radost, zmínil prezident Zeman své děti a celou rodinu, která se s ním sešla v Lánech. Na druhou část otázky o negativních pocitech Miloš Zeman řekl: „Marně teď o tom přemýšlím, protože jsem vlastně velmi optimistický člověk. Samozřejmě, že mě občas zarmoutí nějaká hloupost, včetně mé vlastní, ale už Masaryk řekl, že člověk z paměti vytěsňuje to špatné.“ Poté si Miloš Zeman vyslechl zdravici členky Hnutí svobody a přímé demokracie Tomia Okamury, na kterou reagoval s poznámkou, že bez ohledu na jakoukoli stranickou příslušnost je příznivcem přímé demokracie a přál by si, aby starostové a hejtmani byli voleni přímo. „Lidem máme věřit, že dokážou ocenit práci těch, za nimiž něco konkrétního zůstává, a že naopak dokážou prokouknout intriky. Mluvíme-li o přímé demokracii, měli bychom věřit, že si lidé dovedou vybrat, a nedělat z nich bezmocné loutky, kterým měsíc před volbami vymyjeme mozek a týden po volbách na ně zapomeneme,“ řekl Miloš Zeman.

Další politicky zaměřený dotaz mířil k tomu, jak by bylo možno odvolat premiéra Sobotku, který podle tazatelky škodí České republice. „Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje - je k tomu jediná demokratická cesta – a to jsou svobodné volby," sdělil prezident. ,,A pak existuje nedemokratická cesta – a ta se jmenuje kalašnikov,“ dodal posléze.

Řeč přišla i na způsob valorizace důchodů a kritiku jejich poměrného zvyšování. Tazatel se dožadoval zákona, který by valorizoval důchody ne procentuálně, ale pevnou částkou. „Já to navrhuji už celou dobu, co jsem prezidentem, a jednal jsem i se zástupci svazu důchodců, ale víte, on ten svaz má různé zájmové sekce a jednu z nich tvoří bývalí pracovnici v bankovnictví, kde jsou průměrné platy dvakrát i víc vyšší, než je průměr, a tato skupina nemá zájem, aby se valorizace nedělala procentuálně,“ řekl Miloš Zeman a dodal, že pokud se zachová současný systém valorizace, bude rozevírat nůžky mezi starodůchodci a novodůchodci.

Celkově se debata nesla v odlehčeném duchu, většina tazatelů prezidentovi v rámci dotazů děkovala a blahopřála k svátku. V závěru setkání se prezident zapsal do pamětní knihy města a dekoroval prapor města Tišnov pamětní stuhou prezidenta republiky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…