Šéf ODS Fiala: Nečekejme, až se Babiš znemožní a Schwarzenberg už nebude moci. Voliči se sami nevrátí

04.04.2014 13:40

Předseda občanských demokratů Petr Fiala odpovídal ve čtvrtek večer na dotazy lidí v Ústí nad Labem. Ti po něm chtěli, aby například přesně pojmenoval průšvihy, které tkví za krizí ODS a za jejím obrazem zkorumpované partaje.

Šéf ODS Fiala: Nečekejme, až se Babiš znemožní a Schwarzenberg už nebude moci. Voliči se sami nevrátí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala, předseda ODS

Nejdříve je ale přesvědčoval o tom, že za poslední dva měsíce se zcela změnilo mimo jiné fungování vnitřního aparátu strany. „Vím, že to voliče nezajímá, ale chceme-li řídit stát, musíme umět nejdřív dobře řídit sebe,“ vysvětloval, proč o interních záležitostech referuje veřejnost. „Komunikace byla zablokovaná na mnoha úrovních. Musíme začít od sebe, hledat efektivní řízení i uvnitř strany,“ dodal.

Nechceme mrtvé duše

Popsal, že například byly prověřeny kontaktní údaje všech členů, aby se zjistilo, zda platí a zda dotyčný chce být nadále aktivním členem. „Nechceme mít v ODS mrtvé duše, chceme aktivní členy a chceme vědět, zda dostávají informace a podobně,“ podotkl s tím, že by se už nemělo stávat, že někdo žádá o členství a několik měsíců neví, jaký je verdikt.

Rovněž prý funguje pracovní tým pro řešení sporů ve straně a vznikl vzorový volební a jednací řád pro jednotlivé místní organizace.

Eurozóna je jen politický projekt

Za co se při znovuzískávání důvěry a dobrého jména nemusí ODS stydět, je podle Fialy evropská politika. „Tu nemusíme měnit. Byla to ODS, díky které jsme nezavedli euro rychle po vstupu do EU a díky tomu nemusí čeští občané hradit řecké a portugalské dluhy,“ zmínil mimo jiné a pokračoval: „Eurozóna vznikla jako nestabilní systém. Dnes je to jen politický projekt.“

Slovo dostal i kandidát do Evropského parlamentu Marcel Kolman. „Nechápu nové země, že se připojují, je to nevhodný okamžik,“ řekl mimo jiné. Doplnil Fialu v jeho komentování tří priorit, s nimiž jde ODS do eurovoleb. Kromě stopky pro euro je to kritika stěhování úředníků mezi Štrasburkem a Bruselem nebo kritika zdražování energií domácnostem a firmám kvůli evropské politice. „Bezpečnost České republiky je založena jen na pevné euroatlantické vazbě,“ mínil dále Fiala. Unie je podle něj opravdu jen prostorem pro svobodný pohyb osob, služeb a kapitálu a nikoli prostorem regulací, stále se zvyšujících kontrol a přerozdělování.

Budeme se bránit kvazirovnostářství

U české politiky zazněla kritika nových stran. „My hájíme politiku jako takovou. Demokratickou politiku. Nikoli manažerskou antipolitiku,“ objasňoval dále Petr Fiala důležitost existence demokratické politiky proti novotám typu ANO, které staví jen na tom, že jsou voliči z politiky zklamaní. „Budeme se bránit zdravým rozumem proti kvazirovnostářství a hloupým nápadům,“ zaznělo dále z jeho úst.

Buďme netrpěliví

Několik dotazů vznesl v diskuzi například Jan Šmíd z Dubí. Ptal se šéfa modré strany, jestli je ODS schopna získat důvěru, aniž by se transparentním způsobem rozloučila se svou minulostí. Billboardové heslo „To nejtěžší je před námi – získat zpět vaši důvěru“ zářilo do publika po celou dobu rovnou z pódia. „Naši voliči byli dlouho trpěliví a pak pohár přetekl a bude trvat dlouho, než se vše vrátí zpátky. My buďme trpěliví, jde-li o odstranění problémů uvnitř ODS, ale netrpěliví, půjde-li o návrat voličů,“ odpověděl mu mimo jiné Fiala a dodal soudně: „Pokud si někdo myslí, že co se nám stalo se 7,5 procenty, je dočasný výkyv, anomálie, omyl v systému, a že si počkáme v křesle, až se znemožní ANO a až nebude pan Schwarzenberg moci, a voliči se vrátí, tak to se nevrátí.“

Mezi dotazujícími se objevil například někdejší primátor města Mostu a dnes státní úředník Vladimír Bártl, chtěl znát mechanismy komunikačních kanálů s vedením strany, aby náměty nezůstávaly někde mrtvě ležet, jako se to stávalo v minulosti. Petr Procházka z Ústí nad Labem se pro změnu svěřil, že ho trápí, když jeho kamarádi a známí vnímají stranu jako zkorumpovanou, která neumí komunikovat se svými voliči a je arogantní. „I já měl ten pocit,“ souhlasil s ním Petr Fiala a ubezpečil ho, že se uplatňuje centrální mediální strategie a že ani v tomto směru se neusne na vavřínech.

Na akci dorazilo kolem dvou stovek posluchačů. Šlo o třetí z diskuzní série s předsedou ODS. Před Národním domem, kde se mítink pořádal, probíhala rovněž petiční akce Petice pro korunu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…