Slavný sexuolog Radim Uzel jasně na obhajobu gayů: K nařčení, že roznášejí AIDS a že homosexualita je nemoc...

15.08.2014 17:05

ROZHOVOR Přední sexuolog Radim Uzel v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz rozebírá problematiku adopcí dětí homosexuálními páry a vyvrací stereotypy, které ve vztahu k homosexuálům v české společnosti stále panují. Podle něj je však u nás tolerance homosexuality na poměrně vysoké úrovni. „Když jsem viděl, jak s homosexuály zacházejí třeba v Rusku nebo Polsku, tak mi vstávaly na hlavě vlasy hrůzou,“ dodává.

Slavný sexuolog Radim Uzel jasně na obhajobu gayů: K nařčení, že roznášejí AIDS a že homosexualita je nemoc...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Uzel na autogramiádě Lubomíra Štrougala

Anketa

Měly by mít homosexuální páry právo na adopci dětí?

27%
70%
hlasovalo: 2102 lidí

Jak se jako lékař díváte na návrhy, že by měli homosexuálové mít možnost adoptovat děti?

Homosexualita se nedá naučit, homosexualita je záležitost vrozená. A vzhledem k tomu, že v mnoha státech adopce homosexuálním párům velmi dobře funguje, tak si myslím, že z odborného hlediska nejsou žádné námitky.

Přesto je tento návrh kritizován i lékaři. Například Pavel Lebeda, který je i senátorem za ČSSD, tvrdí, že právo má jen heterosexuální pár. Podle něj pojmy jako rodina a manželství definovalo židovské a křesťanské náboženství. Nemyslíte si, že to je pokrytectví v jedné z nejateističtějších zemí?

Něco jiného je náboženství a něco jiného je věda. Náboženství a vědecké výsledky bohužel ne vždy spolu korespondují. Pokud vycházím z vědeckého názoru, tak v takovém případě považuji náboženský názor za méněcenný nebo méně platný.

Jak se stavíte k tomu, že dnes někteří stále považují homosexualitu za nemoc, kterou je třeba léčit? 

Homosexualita byla zcela definitivně ze seznamu nemocí vyškrtnuta. Lékaři by měli zachovávat pravidla mezinárodních organizací, zejména světové zdravotnické organizace. Domnívám se, že považovat homosexualitu za nemoc je zpozdilé nebo eventuálně nekoresponduje s moderními vědeckými poznatky. Co se týče léčení, já neznám žádného vyléčeného homosexuála. Domnívám se, že nikdo ze solidních sexuologů nebo psychologů nikdy v životě neviděl, že by nějaký homosexuál mohl být vyléčen. Homosexuál pochopitelně může změnit své chování, může v sobě potlačit homosexuální orientaci, ale to není vyléčení. Známe spoustu homosexuálů, kteří celoživotně žijí v heterosexuální roli. Ožení se, mají děti, zastávají vysoké státní funkce a přitom zůstávají homosexuální. Ale nejsou vyléčeni, jen změnili své chování.

  • Rozhovor se senátorem Lebedou můžete číst ZDE

Zaznívá také názor, že homosexuálové by neměli vychovávat děti, když je nemohou zplodit, že homosexualita a chování gayů je proti přírodě a biologii. Co si o tom myslíte?

Hodně lidí nemůže zplodit děti. Někteří lidé se narodí vrozeně neplodní. Já jsem se léta zabýval problematikou bezdětných manželství. To, že biologie někomu neumožňuje zplodit dítě, ještě neznamená, že to dítě nemůže vychovávat a že o něj nemůže kvalitně pečovat. To jsou dvě různé věci.

Řada kritiků adopce dětí homosexuálními páry argumentuje tím, že když děti budou mít dva tatínky nebo dvě maminky, dítě to negativně poznamená už jen proto, že se jim budou děti ve škole posmívat…

Ano, to je jediné vážné nebezpečí. To je zapotřebí připustit. Pochopitelně je potřeba se na to výchovně zaměřit, aby to společnost nechápala jako nějakou úchylku. Není to otázka jednoho roku nebo dvou let, ale celé generace. Vzpomeňte si, jaké byly boje proti registrovanému partnerství. Jak se hovořilo o tom, jak to poškodí rodiny a jakým způsobem bude rodinám ublíženo a u nás už registrované partnerství funguje řadu let a zeptejte se, jestli nějakou rodinu to poškodilo nebo jestli to někomu ublížilo. Na začátku nějakého jiného postoje se vždycky někteří lidé mohou domnívat, že by to mohlo uškodit, ale řada zemí registrované partnerství dnes praktikuje a nikde to žádné škody nepřineslo. 

Může mít výchova dítěte dvěma homosexuály vliv na jeho sexuální orientaci?

To v žádném případě. Sexuální orientace je vrozená záležitost. To se výchovně nedá změnit.

Podle průzkumů šedesát procent nositelů viru HIV jsou homosexuálové. Není takto vysoké číslo dáno tím, že jsou vlastně zodpovědnější a nechávají se více testovat?

Je to možná jedna příčina, ale bohužel také existuje druhá. Zejména mužští homosexuálové častěji než obecná populace provozují anální styk. A víme velmi dobře, že to je právě způsob pohlavního styku, kde infekce HIV představuje daleko větší nebezpečí.

Jak se stavíte k tvrzení, že gayové se v podstatě zasloužili o epidemii AIDS?

Nedá se zcela jednoznačně říct, že se gayové zasloužili o epidemii AIDS. V současné době je přímo rovnocenný způsob šíření HIV viru intravenózní narkomanií. Je to stejné, jako kdybyste řekl, že drogově závislí se o to přičinili anebo také lidé, kteří jsou nezodpovědní ve svém sexuálním vztahu a souloží bez výběru a bez ochrany. To je logické. Anální styk však představuje značné riziko. Ale pokud homosexuální člověk používá kondom anebo má monogamní styk, tak v takovém případě to nebezpečí nehrozí.

Jsou homosexuálové promiskuitnější než heterosexuálové?

Do jisté míry je to možné. Výzkumy k tomu dokonce i nějaké jsou, mám ten pocit. Ale asi je to způsobeno tím, že homosexuálové mají daleko obtížnější způsob seznamování. Jejich komunita je poměrně malá, ten výběr není tak široký. Více se tedy spolu stýkají a může to vést i k vyšší promiskuitě. To je možno připustit.

Řada lidí včetně některých politiků tvrdí, že tolerují sexuální menšiny, ale vadí jim exhibicionismus, akce typu právě probíhajícího festivalu Prague Pride. Domníváte se, že by česká společnost byla tolerantnější vůči homosexuálům, kdyby se podobné akce nekonaly?

Já mám takový dojem, že to jsou spojité nádoby, že jedno budí druhé. Homosexuálové jsou exhibicionisté proto, že se cítí být utlačovaní. V případě, že by byli vnímáni normálně, tak nebudou potřebovat někde pochodovat. Heterosexuálové za svou heterosexualitu nemusí nikde pochodovat. Do jisté míry tedy akce budí reakci.

Co se musí stát, aby se tolerance vůči homosexuálům zvýšila?

Já si myslím, že se to nedá lámat přes koleno. Nedá se to změnit ze dne na den. Zejména my, kteří už jsme trošku starší, vidíme velmi pozitivní vývoj. Za mých mladých let byla homosexualita trestným činem, za který se zavíralo do vězení. Před dvaceti lety registrované partnerství představovalo naprosto něco neslýchaného. No vidíte, a dnes je to mladé generaci k smíchu. A stejně tak se naše děti a naši vnuci budou smát tomu, že někdy jsme vůbec diskutovali o nepřípustnosti adopce dětí homosexuálními páry. Společnost se vyvíjí velmi pozvolna a zejména starší lidé mají možnost to do jisté míry sledovat. A myslím si, že i ta tolerance homosexuality je u nás poměrně slušná. Já si myslím, že jsme skoro na evropské špičce, co se týče tolerance. Když jsem viděl, jak s homosexuály zacházejí třeba v Rusku nebo Polsku, tak mi vstávaly na hlavě vlasy hrůzou. Ale ono to tady samozřejmě souvisí s religiozitou. To je zcela logické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…