Toto vážně zní z Parlamentu: Živíme Cikány a oni nás mlátí. V USA by je zastřelili

31.05.2013 6:05

ANKETA Před více než týdnem byl v Duchcově na Teplicku napaden manželský pár zdivočelými Romy. Pachatelé brutálně útočili pěstmi a kopanci na dvojici, která se vracela z diskotéky. Politici současný vztah Romů a většinové společnosti označili za velký problém.

Toto vážně zní z Parlamentu: Živíme Cikány a oni nás mlátí. V USA by je zastřelili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rčením pátek je malá sobota se řídí zřejmě i poslanci. Konec zasedání sněmovny je před druhou hodinou odpolední

Policie záhy dopadla a zadržela všech pět útočníků incidentu a město následně posílilo bezpečnostní hlídky. Policie nevylučuje, že útok měl rasový podtext, agresory však vyšetřuje na svobodě. V Duchcově proběhla demonstrace proti romskému násilí, které se účastnilo několik tisíc lidí.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, co si myslí o situaci v Duchcově, kde vzrůstá napětí kvůli brutálnímu útoku Romů, co říkají na současný stav řešení romské problematiky a zda se neobávají toho, že lidem dojde trpělivost.

Politici většinou považují agresivitu ze strany Romů za velký problém. Někteří se hodně diví a považují za nepřijatelné, že útočící Romové nejsou ve vazbě. Policie a justice podle nich nechrání slušné občany a k romským zločinům je benevolentní.

Agresivní paraziti

„Je velká pravděpodobnost, že lidem ta trpělivost opravdu dochází. Chodí do práce, platí daně. Z těch žije velká část cikánské populace – mimochodem mnohdy lépe než ti, co řádně chodí do práce a platí na ně. Vrcholem je, když je Cikáni za to ještě mlátí. S tím se dlouhodobě nedá žít, natož si na to zvyknout. Bohužel vláda i Parlament jsou k tomuto problému hluší. Maximálně prohodí něco o EU a Radě Evropy,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor ODS Jaroslav Zeman.

Senátor Miroslav Krejča říká, že by se vůbec nedivil, kdyby některým skupinám obyvatel trpělivost došla: „Nelze donekonečna benevolentně snášet agresivitu nepřizpůsobivých spoluobčanů parazitujících na našem sociálním systému a bát se proti nim rázně zakročit. Prohlášení vládní zmocněnkyně pro lidská práva Šimůnkové k situaci v Duchcově je jen přilitím oleje do ohně. Kdy začne hájit práva většinové společnosti?“

„Strážník v USA by ty útočníky zastřelil. Nelze si namlouvat, že cikánská otázka neexistuje. To však není projev žádného rasismu, to je prostě fakt. Je v zájmu všech slušných lidí, a to i slušných Romů, tvrdě zasáhnout a adekvátně trestat všechny nepřizpůsobivé grázly. Bohužel v této zemi funguje rasismus naruby a hlavně ctíme práva lumpů. To je velká chyba, která nesnášenlivost naopak vyvolává. Trpělivost slušných však není bezmezná. Já se divit nebudu. Stále se hledá příčina. I ti slušní Romové ji znají a často otevřeně přiznávají. Je to ta nepřizpůsobivá většina sama,“ myslí si poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Sebeobrana je rasismus

„Problém to je veliký a jeho řešení škodí aktivity, které spíše chrání tuto komunitu, čímž přímo podporují její negativa, tedy zneužívání sociálního systému, nezaměstnanost, nepřizpůsobivost a tak dále. Také zneužívání pojmu rasismus všemi zastánci nepřizpůsobivých i samotnými Romy problém prohloubily. Stejně tak integrace někoho, kdo se integrovat nechce nebo nejde integrovat, je nesmysl. Zvrácenost policie, která je vůči nim často slabá až neschopná ze strachu z nařčení či dokonce obvinění z rasismu, a extrémní vůči lidem, kteří z nouze vzali spravedlnost do vlastních rukou nebo ze zoufalství se vůči extremismu Romů brání, je další negativum, které vyúsťuje v kauzy Šluknov, Ostrava nebo nyní Duchcov. Lze očekávat další problémy, protože se situace přiostřuje,“ varuje senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

„Proč nejsou aktéři kauzy ve vazbě? Proč nejsou stejně přísně pranýřováni a postihováni třeba jako Janoušek, který pod vlivem intoxikace zranil autem ženu? Já vidím v porovnání těchto případů mnohem závažnější a brutálnější vážnost situace v duchcovském případě, ale pokus o vraždu dávají Janouškovi a hrozí trestem 18 let vězení. Agresivním Romům nikoli,“ dodal Schwarz.

"Nejde o romskou otázku. Naopak romská otázka a xenofobie je zástěrka pro to, že slušní lidé se nemohou domoci práva proti gaunerům. Pravicová vláda selhala. Slibovala, že zatočí s příživníky, že zavede přestupkový registr, tak jak jej Radek John na Ministerstvu vnitra začal dle programu VV připravovat. Dodnes není, protože kdo postaví Temelín, to je téma, které politiky baví. Tam jsou peníze. U otázky sociálně vyloučených je jen práce a riziko nepopularity z xenofobie," myslí si předseda Věcí veřejných a poslanec Vít Bárta.

Justice podporuje rasismus naruby

Podobně se neuvalení vazby diví i senátor SPOZ Vladimír Dryml. „Jde o jednoznačně rasisticky motivovaný útok organizovanou skupinou osob a nikdo není ve vyšetřovací vazbě? A to chtějí státní zástupci nezávislost a neodvolatelnost? Další střípek do mozaiky obrazu současné české justice a policie v našem 'Absurdistánu'. Jde ale především o důsledky nezodpovědné činnosti některých politiků a státem bohatě placených nevládních organizací prosazujících pozitivní diskriminaci a svůj pokřivený výklad demokracie a práv pro některé občany a cizince v naší zemi. Není možné, aby pro pachatele z řad romské části občanů ČR nebo cizince platily jiné zákony a policie a justice se bála rychle a především tvrdě proti nim zasáhnout, zvláště když úmyslně ohrožují životy nás ostatních,“ zlobí se senátor.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková říká, že kriminální čin musí být řešen a souzen jako kriminální čin dotyčných konkrétních pachatelů.

„Zcela jiným a velkým problémem je neutěšená situace ve vzájemném soužití. Ať se nám to líbí, nebo ne, nezbytná je trpělivá a jasná sociální politika. A přijetí zákona o sociálním bydlení. Obce by se měly vrátit k prvorepublikovému modelu takzvaného domovského práva a řešit na svém území práva i povinnosti občanů. Zákon o sociálním bydlení by v tom měl pomoci – jasně stanovit i povinnosti obcí. Aby nedocházelo k vystěhovávání a sestěhovávání obyvatel do sociálně vyloučených lokalit. Zde pak kriminalita a napětí narůstají,“ vysvětluje poslankyně.

"Neděje se nic, co bychom neznali. Nespokojení a demonstrující občané budou označeni jako rasisté a extremisté. A zklidní je těžkooděnci, případně slzný plyn. Romští útočníci dostanou pokutu za přestupek, kterou samozřejmě nezaplatí, a navíc spousta dalších Cikánů dosvědčí, že manželský pár na ně pokřikoval rasistické urážky. Cikáni povzbuzení praktickou beztrestností budou stupňovat násilnou a majetkovou trestnou činnost a občané to budou v kritických lokalitách se skřípěním zubů až do další krize snášet. Spokojeny budou některé pseudocelebrity a neziskovky přisáté na prostředky plynoucí do této problematiky, samozřejmě s připsáním politických bodů," předvídá další vývoj senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

Selhání státní moci

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS demonstraci proti romskému násilí zkritizoval: „Podobné akce zcela odmítám a tvrdím, že Romové nejsou horší než my a my nemáme právo se vyvyšovat. Romové jsou odlišní a jsou stejně odlišní po celé Evropě. Dnes někdo pochoduje proti Romům, zítra to bude proti Židům a jsme o celé půl století zpátky. Na druhou stranu stát musí zajistit bezpečnost všech občanů, ale také musí vyžadovat plnění povinností všech bez rozdílu.“

"Ta situace je nepříjemná a hlavně nebezpečná. Každopádně by viníci měli být rychle exemplárně potrestáni. Mezi Romy znám celou řadu slušných. Bohužel dnešní politika vlády podporuje jejich koncentrace a žití na úkor různých podpor," míní poslanec KSČM Josef Šenfeld.

Podle poslankyně ČSSD Hany Orgoníkové se u nás romská otázka sice řeší, ale nesystémově. „I Romové musí vědět, že k právu patří povinnost. Zatím vědí, že ať udělají cokoliv, dostane se jim zastání,“ dodala.

Poslanec ODS Walter Bartoš zdůrazňuje, že úkolem státu je chránit životy, zdraví a majetek občanů, neboť si ho za to občané platí ze svých daní.

„Stát je proto povinen se vší rozhodností zasáhnout v případě, že tyto tři oblasti jsou ohroženy. Myslím, že zrovna paní Šimůnková si tuto skutečnost ne dost dobře uvědomuje. Ano, mají existovat různé podpůrné programy, ano, má být ve školách realizován program na vyrovnání hendikepů. Na druhé straně ale musí být důsledně trestáni ti, kteří porušili zákon. Tolerance v tomto smyslu je výsledkem neschopnosti státní moci. Není možné, aby se útočníci z Duchcova ke svému činu vyjadřovali v televizi. Správně měli být okamžitě zatčeni. To je selhání státní moci, které má pak demoralizující společenské účinky,“ dodal poslanec.

Když budou pracovat, nebudou mít čas na blbosti

„Je nebezpečné hledat vinu. Pokud dva lidé bez ohledu na to, jestli jsou snědí, bílí nebo růžoví někoho přepadnou, musí za to být přísně potrestáni. Pomohla by veřejná služba, kterou jsme prosadili. To by tito lidé museli pracovat a neměli čas na blbosti. Škoda, že ji Ústavní soud zrušil,“ míní místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

„Napadení manželského páru v Duchcově považuji za odsouzeníhodné. Chápu, že v jeho důsledku i důsledku jiných útoků podobného typu může vzniknout napětí ve společnosti. Současné pravicové vládě se příliš nedaří řešit a odstraňovat příčiny takovýchto pro budoucnost potenciálně nebezpečných jevů. Je to způsobeno nejen neschopností této Nečasovy pravicové vlády, ale také složitostí celé problematiky soužití většinové české společnosti s romským etnikem, kterou ještě prohlubuje nepromyšlená asociální politika Nečasovy vlády. Negativní vliv na vývoj zmíněné problematiky mají také některé sdělovací prostředky, které často v honbě za senzacemi zveličují a zdůrazňují některé vzniklé konflikty mezi zmíněnými společenstvími,“ míní poslanec ČSSD Ivan Ohlídal.

Europoslanec ODS Hynek Fajmon říká, že z eskalace etnického a sociálního napětí nemůže mít nikdo rozumný žádnou radost. Situaci dle něho musí hlavně řešit samotná obec a její starosta a zastupitelstvo. „Z vlastní zkušenosti zastupitele a starosty vím, že to řešit lze ku prospěchu všech. Musí se ale šlápnout na krk hazardu, drogám a kriminalitě. A větší dohled musí také konat sociální úředníci. Mezi Romy jsou i dobří lidé a s těmi je nutné spolupracovat. Jak říkal TGM: Je nám třeba drobné, ale trpělivé práce,“ dodal Fajmon.

Parazitování na sociálních dávkách

„Ideální by bylo, aby obce a stát preventivně předcházely parazitování na sociálních dávkách tím, že by samy kupovaly levné byty a ty pronajímaly sociálně slabým - z příspěvků na bydlení by se tyto byty mohly splácet a máme za to, že byty placené z příspěvků konkrétní rodiny by pak obec za nějakých předem daných podmínek mohla rodině, která prokáže snahu žít slušně, převést do osobního vlastnictví. Tím bychom měli jednak motivaci pro sociálně vyloučené, aby se začlenili zpět do pracující společnosti, a zároveň bychom vyšachovali ty, kdo dnes na bídě a chudobě parazitují,“ navrhuje částečné řešení problému senátor Tomio Okamura.

„Ať je to jakkoli politováníhodná a smutná událost, přesto z ní nelze dělat generalizovaný závěr. Ani si nemyslím, že vypovídá o nějakém obecnějším trendu. Jestli stát dělá dost pro národnostní menšiny a Romy speciálně? Určitě ne. Ale dělá dost pro nás ostatní, 'Neromy'? Také ne. Ale to mně osobně vůbec nevadí, protože já po státu nechci, aby se o mě staral. Naopak, já chci, aby se o mě stát nestaral. A dělá dost pro vzájemnou integraci a hlavně porozumění mezi Romy a těmi ostatními? Ne, a to je asi ten největší problém,“ uvedl poslanec ODS Pavel Bém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…