Turisty i restauratéry v Praze šikanuje záhadný muž. Má jít o zkorumpovaného úředníka z Izraele

19.01.2014 10:42

PŘÍBĚH Staré Město v Praze je slavné po celém světě. Do jeho poklidných ulic opředených mnoha legendami každý měsíc míří tisíce turistů z nejrůznějších zemí, aby na vlastní oči uviděli místa, kde byl podle pověsti stvořen slavný Golem. Chtějí také navštívit hrob jeho „otce", proslulého rabiho Löwa a množství dalších jedinečných památek.

Turisty i restauratéry v Praze šikanuje záhadný muž. Má jít o zkorumpovaného úředníka z Izraele
Foto: Blogspot / tan
Popisek: Panorama hlavního města Prahy

Nikdo z návštěvníků netuší, že na Starém Městě někteří z nich zažijí kvůli jednomu člověku i velmi nepříjemné okamžiky, na které budou zřejmě ještě dlouho vzpomínat. Několik takových věcí pro ParlamentníListy.cz popsali i místní podnikatelé.

V místních kavárnách a restauracích se totiž mohou stát "obětí" velmi zvláštního člověka, který se na území České republiky objevil za poněkud podivných okolností. Jde o bývalého vysokého úředníka izraelského ministerstva sociálních věcí Michaela Dushinského, který se v České republice ukryl poté, co byl v Izraeli obviněn za přijímání úplatků.

Na začátku všeho byla korupce

Jeho příběh začal před několika lety, když v roce 1997 izraelská policie zadržela dva zaměstnance tamního ministerstva sociálních věcí kvůli přijímání úplatků v hodnotě tisíců dolarů. Jednalo se o Benjamina Bar-Zohara a Michaela Dushinského. Ten byl i v podezření, že falšoval důležité dokumenty. 

Dushinského natočila izraelská televize skrytou kamerou, na kterou zaznamenala okamžik, kdy přebírá úplatek ve výši 15 000 dolarů. Izraelská policie podle deníku The Jerusalem Post odhaduje, že Dushinsky minimálně v deseti případech přijal úplatky od pět seti do šesti set tisíc korun. Při domovní prohlídce objevila policie v jeho bytě 32 tisíc dolarů v hotovosti.  

Útěk do České republiky

Po zatčení Dushinsky pobýval dvanáct dní ve vazbě a poté byl propuštěn na kauci do domácího vězení. Následně požádal o možnost vycestovat z Izraele na deset dní, což mu bylo umožněno. Porušil však dohodu s vyšetřujícími orgány, do Izraele se už nevrátil a ukryl se na území České republiky, v Ostravě.

Společníka Dushinského Zohara v roce 2005 osvobodil okresní soud v Tel Avivu. Řízení proti Dushinskému bylo zastaveno z důvodu promlčení (policie jej nebyla schopna vypátrat a předvést k soudu).

Dushinsky dostal v Ostravě krátkodobou zakázku od významné kulturní instituce na desetidenní projekt a dle našich informací měl zájem o dlouhodobé angažmá. Šéf organizace mu však další působení neumožnil, neboť byl nespokojen s jeho vystupováním. Dalším důvodem bylo poodhalení jeho minulosti.  

Průvodce bez licence

Po odchodu z Ostravy se Dushinsky přesunul do Prahy a jako další oblast svého působení si vybral Staré Město. Zde, jak ParlamentníListy.cz zjistily, několik let ilegálně provázel jako průvodce turisty po Starém Městě. Cizincům se v Praze představuje jako duchovní autorita, nabízí své služby České televizi a snaží se proniknout jako účinkující i na koncerty známých umělců v synagogách.

Oblíbeným terčem jeho útoků, při nichž údajně obtěžuje zákazníky i místní obyvatele, se staly restaurace a kavárny na Starém Městě, kde jejich majitelům trvale ztrpčuje život. V této souvislosti Dushinského už několikrát vyšetřovala kriminální policie a jak zjistily ParlamentníListy.cz, šetření v této věci nadále pokračuje.

Podvod na turisty

Podle svědectví obyvatel Starého Města je Dushinsky pověstný v místních kavárnách, kde je arogantní a hrubý na obsluhující personál, který si s ním neví rady. „Přijde třeba do kavárny, objedná si kávu a usadí se tam i na dvanáct hodin. V podniku pak obtěžuje zákazníky především z řad turistů. Jde totiž o jeho další metodu, jak z nic netušících lidí vylákat peníze,“ řekl nám místní podnikatel.

„S cizinci si začne povídat a následně je provází po Starém Městě. Pak je k jejich obrovskému překvapení po hodinové procházce vyzve k zaplacení 200 euro za odbornou prohlídku. Nezkušení cizinci raději zaplatí, než aby měli problémy. Jak asi potom vypadá v očích těchto lidí obrázek českého turistického ruchu, si můžeme udělat sami,“ řekl pro ParlamentníListy.cz další podnikatel.

Neštítí se údajně ani zneužívat sociální sítě, kdy nakoupil dotované stravenky za několik desítek korun a obratem je prodal turistům za přibližně 600 korun.

Šok v luxusní restauraci

Vyskytly se i případy, kdy Dushinsky údajně přišel do luxusní restaurace a lehl si uprostřed podniku na podlahu s tím, že se musí vyspat. Při pokusu o jeho vyvedení z podniku pak začal hystericky vyřvávat. Následně se postavil do vchodu a bránil dalším hostům ve vstupu. V jiných restauracích prý obtěžoval turisty hlasitým zpěvem operních árií.

V jiném případě údajně odchytil turisty, kteří se právě chystali k návštěvě kavárny. „Přivedl je do podniku a pak po nás za to požadoval desetiprocentní provizi," stěžoval si majitel kavárny. V dalších restauracích po obsluze žádal zdarma kávu a dezerty. Pokud mu nebylo vyhověno, opět došlo k hlasitému incidentu. 

Skandál mezinárodních rozměrů

Kdo by si myslel, že Michal Dushinsky provádí pouze výše zmíněné "drobné" incidenty, je na omylu. Kvůli této osobě byly v minulosti v Praze zrušeny i některé plánované mezinárodní konference. Na předchozích akcích podobného charakteru totiž obtěžoval jejich účastníky. Proto pořadatelé na základě těchto zkušeností raději přesunuli akce do zahraničí a dali před Prahou přednost Budapešti a Varšavě.  

Kdo zastaví Dushinského?

Bývalý ministerský úředník se v České republice údajně snaží parazitovat i na náboženské a kulturní scéně. Představuje se významným lidem jako osobnost s akademickým vzděláním, zda je jím opravdu, se naší redakci nepodařilo zjistit. Před zahraničními turisty se prý prezentuje jako rabín a duchovní autorita pověřená řízením místní židovské komunity.

Paradoxní je, že přitom on sám údajně žádné předpisy a nařízení náboženského charakteru nedodržuje a ani není známo, že by tímto pověřením disponoval. Na opakované dotazy ParlamentníchListů.cz Michael Dushinsky po několik dní nereagoval. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…