V Moskvě mají vodku, Zemanovi by se tam líbilo, říká Jiří Lábus. Další umělci lejí kyblíčky, spílají prezidentovi, ale Zuzana Bubílková praví: On Putinovi nelíbá...

05.05.2015 4:40

ANKETA Není dopis jako dopis. Ten od literátů a humoristů z Divadla Archa ale bude mít možná brzy na stole ruský prezident Vladimír Putin. Píše se v něm, aby si jako výraz díků od ČR ponechal hlavu státu Miloše Zemana v Moskvě. Napořád. Co na to ale říkají umělci a osobnosti veřejného života, kterým Zeman a jeho bonmoty někdy vadí až přespříliš? „Já si myslím, že by Zeman v Moskvě nouzi neměl. Rusky umí, vodka je tam také dobrá, tak co by mu tam chybělo?“ vysekl k tomu třeba herec Jiří Lábus.

V Moskvě mají vodku, Zemanovi by se tam líbilo, říká Jiří Lábus. Další umělci lejí kyblíčky, spílají prezidentovi, ale Zuzana Bubílková praví: On Putinovi nelíbá...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Spisovatel Jaroslav Rudiš a prozaik Igor Malijevský před pár týdny dostali nápad. Snad proto, že oba dva pořádají v pražském Divadle Archa pravidelný literárně-hudební kabaret EKG - a mezi lidmi tak mají díky tomu i renomé humoristů - zřejmě také chtěli cestu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy u příležitosti oslav ukončení druhé světové války opatřit jakousi humornou vějičkou. Tou se zřejmě má stát dopis Vladimíru Putinovi. Jenže nejde jen tak o ledajaký dopis, jde totiž o dopis „darovací“.

O co jde? Rudiš a Malijevský poslali do Kremlu dopis, v němž má být ruský prezident Vladimír Putin požádán o to, aby si nechal v Moskvě Miloše Zemana. Výzvu údajně podepsaly desítky lidí včetně spisovatelů Jana Němce, Kateřiny Tučkové, Markéty Pilátové a herečky Ester Kočičkové. Prý jako výraz vděčnosti za podíl na osvobození naší země.

„Jsme malá země a nemáme nic cennějšího než svého prezidenta. Přesto věříme, že si tento výjimečný dar z rukou českého národa ponecháte. Náš dar by k vám měl dorazit nejpozději v den výročí,“ píše se v dopise Putinovi. Ruský překlad dopisu má podle Jaroslava Rudiše dostat Kreml, ruská ambasáda v Praze a také Pražský hrad.

„Bereme to jako nesouhlas s jeho (Zemanovými) názory, které se týkají situace na Ukrajině a ukrajinsko-ruského konfliktu,“ řekl Rudiš médiím k důvodům vzniku dopisu.

  • Vice k dopisu ZDE

Že by nás od toho Zemana osvobodili?

Podepsali by ale takovou výzvu umělci, kteří občas ParlamentnímListům.cz sdělí svůj názor na mnohé politické akce?

„Že by nás Rusové osvobodili od Zemana?“ pousmál se k nápadu režisér Jiří Menzel. „Je to hezké, ale je to recese, která mně osobně moc nesedí. Panu Malinovskému a Rudišovi ovšem v jejich akci držím palce, neboť i já si myslím, že by si Zemana v Moskvě měli nechat,“ poznamenal dále s úsměvem Menzel. V již vážnějším tónu ovšem dodal:

„Víte, co je smutné? Že ta úroveň národa jde strašně dolů. Jinak není představitelné, aby tenhle člověk (Miloš Zeman) měl takovou odezvu v populaci. Když se podíváte v Praze kolem dokola, tak nikde nikdo Zemana moc nežere, ale když se podíváte mimo Prahu a zvláště na venkov, tak on - jak je lidový a vulgární - tak je lidem vlastně sympatický. A to by se dřív za Masaryka stát nemohlo.“

Kubišová: Vymýšlejí k tomu jen nějaké obezličky...

Anketa

Je pro Vás Andrej Babiš ve střetu zájmů?

71%
21%
hlasovalo: 715 lidí
Zpěvačka a moderátorka Marta Kubišová řekla, že o této konkrétní dopisové aktivitě ví, ovšem zatím prý neměla možnost se s celou akcí seznámit a proto ani nemůže dát jednoznačnou odpověď na to, zda by se pod dopis podepsala i ona.

„Pokud něco nevidím slovo od slova, tak se k tomu stěží mohu vyjádřit. Ale určitě je to dobrý nápad! Humorný dobrý nápad,“ sdělila pro ParlamentníListy.cz Kubišová.

K samotné Zemanově cestě do Moskvy pouze řekla, že pro ni i celou republiku to naštěstí dobře dopadlo, neboť Zeman nakonec nebude na vojenské přehlídce. „On tam stejně prý ten Korejec Kim Čong-Un nepřijede, ale i tak bude jen dobře, když Zeman na tribuně stát nebude,“ řekla.

Kubišovou prý více než toto rozezlila jiná věc - hledání údajně kontroverzního článku od Ferdinanda Peroutky. „Já si myslím, že ten konkrétní článek, co hledají, tedy že Hitler je gentleman, nenajdou. Taky jsem slyšela o odměně pro toho, kdo jej najde. To se mi ale zdá velmi humorné a přitažené za vlasy. Tohle hledání ovšem bylo humorné od samého začátku. Všichni čekali, že se Zeman nakonec za Peroutku omluví, ale místo toho si on i ti jeho lidi vymýšlejí všelijaké obezličky, jak by tomu čelili,“ pronesla zpěvačka, která kdysi podepsala Chartu 77 a proto nemohla až do roku 1989 zpívat.

Upekli to na Jaltské...

Kubišová nakonec řekla i pár slov k nedávnému vyjádření profesora Tomáše Klvani, jenž v rozhovoru ParlamentníchListů.cz zmínil, že už v roce 1945 šlo o obsazení naší vlasti, kdy jedna totalita vystřídala druhou a Rudá armáda tak z toho důvodu Československo dobyla. „Já jsem se v sedmdesátých letech dozvěděla, že to vše byla součást Jaltské dohody, kde si státníci vymezili prostor v Evropě. Nevím, zda tomu tak je, ale pokud je mi známo, tak se o tom v tomto duchu hovoří dodnes,“ dodala Kubišová.

Herečka Bára Štěpánová sice nechtěla své názory pro ParlamentníListy.cz prezentovat nijak rozvětveně - prý z důvodů nepřesnosti výkladu jejích slov - přesto poznamenala, že o akci s darovacím dopisem ví.

Štěpánová: Ať si tam Zemana nechá!

„Já o té akci vím. Nejsem ale pod ní podepsaná. Jestli pan prezident Putin přijímá živé dary, tak ať si toho Zemana v Rusku klidně nechá. S tím bych naprosto souhlasila,“ řekla tak pouze Štěpánová.

Herečka se ostatně ParlamentnímListům.cz k Zemanově osobě vyjádřila obšírněji již v rozhovoru vedeném v loňském listopadu. Tehdy kupříkladu uvedla: „Mám z něj pocit, že si svou prezidentskou funkci užívá a dělá si, co chce, bez ohledu na to, co si kdo myslí. Miloš Zeman tak teď má absolutní možnost si to užít a dělat si z nás, z celého národa srandu a popírat všechny ideály, co jsme si v roce 1989 vydobyli. My jsme byli šťastní, že jsme se vymanili z pokryteckého, divného, nevyzpytatelného a neuchopitelného Ruska a on nás tam nyní vrací? To si z nás dělá srandu? Že se budeme učit lidská práva v Číně?“

Sociolog, prognostik a podnikatel žijící v České republice Fedor Gál ParlamentnímListům.cz naznačil, že nemá potřebu se vyjadřovat úplně ke všemu. Proto k dopisu pouze vysekl, že o něm ví a také i jemu osobně prý vyhovuje ten stav, když si lidé dělají ze Zemana srandu. Pokud je prý vše myšleno v humorném duchu, tak protože on osobně má humor rád, tak s výše uvedenou akcí souhlasí. Ovšem velkým problém prý je, že si Putin Miloše Zemana v Rusku asi nenechá.

Umí rusky a má tam fajn vodku. Proč ne?

Herec Jiří Lábus dotazy ParlamentníchListů.cz pojal po svém, což znamená, že rovněž v humorné lince. „Já si myslím, že Zeman rusky umí, když pracoval v Prognostickém ústavu, tak by tam mohl zůstat, ne? Podle mne by tam nakonec našel řadu příznivců. Vodka je tam také dobrá, tak co by mu tam chybělo? Já myslím, že by tam nouzi neměl,“ řekl Lábus. Cesta Zemana do Moskvy a hlavně jeho plány účastnit se vojenské přehlídky po boku severokorejského vůdce Kim Čong-Una mu prý přišla rovněž velmi zábavná. Již méně humorné se mu však pozdává hledání článku od Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“.

„Já se nedivím, že jeho vnučka chce Zemana, respektive český stát žalovat. Já bych jej žaloval také, kdybych byl potomek Peroutky,“ dodal vystižně Lábus.

Herec Petr Brukner, člen divadla Járy Cimrmana, prý o dopise pro Putina neví, ale když mu jej ParlamentníListy.cz slovně do telefonu odprezentovaly, uvedl:

„Možná bych něco takového podepsal. Je to totiž takové humorné - ostatně všechno kolem Zemana a kolem jeho cesty do Moskvy mi přijde takové vtipné. Co ale s tím, když si lidé Zemana zvolili?“ pokrčil rameny Brukner. Prý by stejně jako literáti Rudiš s Malijevským nesouhlasil hlavně se Zemanovými názory v oblasti konfliktu Ruska a Ukrajiny.

„Cesta Zemana do Moskvy? Ať si Zeman do Ruska jede, proti tomu nic nemám. Oni měli (Rusové) velký podíl na konci války, tak ať tam jede, ale ať hlavně nechodí na tu tribunu,“ poradil Brukner hlavě státu.

Rusové s Američany kšeftovali...

Nakonec se i on vyjádřil ke slovům Tomáše Klvani a jeho příměru o konci války a také k Peroutkově odkazu. „Já jsem se narodil v roce 1943 a u nás v Písku po válce byli jak Američané, tak Rusové a pokud vím, tak měli pospolu tehdy takový komerční vztah, protože tam kšeftovali jedni s druhými,“ řekl.

Jako „blbost“ a zástupným problémem ovšem nazval hradní akci „hledáme článek od Ferdinanda Peroutky“. „Když už neměl pan Zeman co říci, tak si zvolil Peroutku, o němž všichni víme, kdo to byl a koho představoval. Je to blbost a neměli takovou věc na Hradě vůbec vypustit ven,“ dodal Brukner vážně.

Bubílková: Je to dětinské...

Moderátorka a televizní novinářka Zuzana Bubílková, která je známá především z televizních pořadů S politiky netančím a Politické harašení, jež připravovala společně s Miloslavem Šimkem, na vše okamžitě zareagovala smíchem, neboť i ona prý o dopise pro Vladimíra Putina "někde" četla. „Jde o to, že by Zemana darovali Putinovi, že jo?“ otázala se. „Mně ale tato akce připadá taková dětská a proto se k takovým věcem nepřipojuji,“ vzkázala okamžitě na to umělcům Rudišovi a Malijevskému.

„Miloš Zeman od začátku, co vstoupil do politiky, tak rozděluje lidi napůl. Začalo to od chvíle, kdy působil ve Federálním shromáždění a pak to pokračovalo dál: napřed to byl Klaus a Zeman, nedávno to byl Schwarzenberg a Zeman...je to pořád pravolevé chování lidí. A s tím nic nenaděláte. Jedna strana bude prostě psát petice proti Zemanovi a bude ho chtít darovat do Moskvy, no a druhá bude nadávat na to, že to ta první strana vůbec dělá. Co se ale s tím dá dělat? Měla ta první část prostě jít k volbám,“ poznamenala věcně Bubílková, která na začátku devadesátých let moderovala v někdejší Československé televizi spolu s Otou Černým pořad Co týden dal, který byl vlastně prvním diskusním politickým pořadem po převratu v roce 1989.

„Dělám pořád televizní politickou satiru a mám tam stále výhrady proti politikům, ovšem proti konkrétním věcem. Já si ale myslím, že od Zemana to, co dělá a jak to dělá, je jen politická hra a neznamená tak jeho chování apriori, že by denně líbal Putinovi lem roucha. Politika je totiž složitější věc a ´předat jej Putinovi´, tak to jsou podle mne jen výkřiky, které nikam nevedou,“ pronesla.

„Zeman je prostě bonmotář, který se na věci dívá s nadhledem. Možná to ale někdy přepískne, neboť používá bonmoty i tam, kde by neměl, ovšem pak se za ně neumí omluvit. Všichni víme, že omluva je pro něj něco strašného. Já si pamatuji, jak se před lety omlouval jednomu politikovi, ale omluvil se mu tak, že jej v podstatě znovu urazil. Některé věci od něj už jsou opravdu přes čáru - tam řadím i Hovory z Lán. To byly už nadávky z Lán a ne hovory. Znevažovat úplně každého, to není nijak dobré,“ vzkázala Bubílková Zemanovi s tím, že jej ovšem prý na druhou stranu chápe, protože se mu nic v poslední době nepovedlo - jeho strana zkrachovala, a on sám, i když se sice dostal, kam chtěl, tak se mu zas v této roli nepovedlo proměnit vysněné cíle v realitu.

Prý ale Bubílková ve svém pořadu BUBU show určitě upotřebí to Zemanovo sdělení, v němž referoval o svém zdravotním stavu. Jde o jeho slova, že „má plíce jako nekuřák a prostatu jako panic“.

Už jsme kupovali letenku do Moskvy i Ransdorfovi

„Panic se dá vysvětlit i tak, že pá a nic. Ještě štěstí, že nerozebíral veřejně své další orgány, to by také mohl dospět ke sdělení, že má chůzi jako Usain Bolt, a to bych mu opravdu nevěřila. Pravdou ale je, že toho je na něj někdy až příliš moc a tak ten přetlak zvládá svou arogancí. Ale že bych jej za to posílala do Moskvy, tak to je samoúčelná recese. Do Moskvy jsme přece svého času už posílali Ransdorfa, kupovali jsme mu jednosměrnou letenku s tím, že bude dobře, když už se nevrátí. Ale tento dopis se mi zdá přece jen dětinský,“ uvedla.

Podle jejího mínění si prý Zeman určitě své vládnutí na Pražském hradě představoval úplně jinak.

„Podle mne si představoval, že bude vládnout za podpory vlády, kterou si sestaví on sám a bude tam mít přes svou stranu - i když se tváří nadstranicky – pak vliv přes své lidi. Ovšem to se mu nepovedlo. Takže je nyní v docela složité situaci a někdy mám pocit, že je víc bonmotář, nežli státník, i když je pravdou, že občas rozhodne věci, s nimiž já osobně souhlasím,“ uzavřela Bubílková pro ParlamentníListy.cz.

Text dopisu:

Vážený pane prezidente Ruské Federace, Vladimíre Vladimíroviči Putine,

u příležitosti výročí konce druhé světové války a jako výraz vděčnosti za podíl ruského národa na osvobození naší země jsme se rozhodli Vám, nejvyššímu představiteli Ruské Federace, věnovat darem nejvyššího představitele České Republiky, prezidenta Miloše Zemana. Náš dar by k Vám měl dorazit nejpozději v den výročí.

Jsme malá země a nemáme nic cennějšího než svého prezidenta. Přesto věříme, že si tento výjimečný dar z rukou českého národa ponecháte.

S bratrským pozdravem Igor Malijevský, Jaroslav Rudiš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…