Vít Bárta byl zatčen. Je podezřelý z vynášení informací z policie

01.11.2013 6:35

AKTUALIZOVÁNO Předsedu Věcí veřejných Víta Bártu ve čtvrtek zatkla policie. Spolu s ním byl zadržen i vedoucí odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jan Petržílek. Případ prý souvisí s vynášením informací z policie.

Vít Bárta byl zatčen. Je podezřelý z vynášení informací z policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: A projevy...

Podle dobře informovaného zdroje serverů PrvníZprávy.cz a ParlamentníListy.cz vzala policie do vazby předsedu Věcí veřejných Víta Bártu. Bárta je kontroverzní postavou české politické scény. Spolu s šéfem VV a bývalým ministrem dopravy byl zadržen i vedoucí odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jan Petržílek, doplnil server Českápozice.cz. Případ, který vyšetřuje inspekce bezpečnostních sborů a je na něj uvalené informační embargo, prý souvisí s vynášením informací z policie.

Kauza Petra Lessyho

Anketa

Je Vít Bárta vinen?

32%
68%
hlasovalo: 3331 lidí
Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů a údajně ho dozoruje Michal Muravský z Městského státního zastupitelství v Praze. "S ohledem na zákon o ochraně utajovaných informací nemůžu vůbec nic potvrdit ani vůbec nic říkat," uvedl žalobce. Odmítl také potvrdit, že kauzu dozoruje.

Utajovanou informací je podle zákona informace, jejíž vyzrazení nebo zneužití může způsobit újmu zájmu České republiky, nebo může být pro tento zájem nevýhodné. Mimo jiné proto, že může zmařit, ztížit nebo ohrozit vyšetřování zvlášť závažných zločinů či usnadnění jejich páchání, případně narušit činnost zpravodajských služeb.

Mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radka Sandorová řekla, že žádné informace o Bártovi nemá.

Některá média spekulovala, že zadržení Bárty souvisí s kauzou bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, o jehož jmenování do funkce Bárta usiloval. Podle posledních informací však jde spíše o vynášení informací ze sboru.

Lessy, kterého prosadil do funkce tehdejší ministr vnitra za VV Radek John, řekl, že jej policie zatím v souvislosti s touto kauzou nekontaktovala. "Už jsem to četl. Jsem v němém úžasu nad tím, co všechno se dá s mým jménem spojovat," řekl. Když se Lessy ujímal funkce, spekulovalo se, že na jeho nominaci v zákulisí tlačil nejvíc právě Bárta. Kvůli sporům o výměnu tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha Martinů za Lessyho se málem rozpadla i tehdejší vládní koalice ODS, TOP 09 a VV. Od policie byl Lessy propuštěn loňského koncem srpna téměř ihned poté, co jej obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Pražský městský soud ale před několika dny Lessyho stíhání zastavil pro nezákonnost.

Lessy a Věci veřejné

Lessyho prosadil do funkce tehdejší ministr vnitra za VV Radek John. Spekulovalo se, že na jeho nominaci v zákulisí tlačil nejvíc právě Vít Bárta. Kvůli sporům o výměnu tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha Martinů za Lessyho se málem rozpadla i tehdejší vládní koalice ODS, TOP 09 a VV.

Od policie byl Lessy propuštěn loňského koncem srpna téměř ihned poté, co jej obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Lessyho obžaloba vinila z toho, že v září 2011 předal své mluvčí anonym na náměstka krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslava Vaňka a pověřil ji, aby dokument poskytla novináři Práva. Následně v rozhovoru pro deník uvedl, že jeden z údajných členů takzvaného Toflova gangu Rudolf Setvák "zametal" jako pracovník policejní inspekce oznámení na Vaňka. Lessy vinu od počátku odmítá. Pražský městský soud ale před několika dny Lessyho stíhání zastavil pro nezákonnost.

Bárta už před soudem stanul v jiné kauze. Obžaloba tvrdila, že dal tehdejším stranickým kolegům, poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí, 170.000 a 500.000 korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který kvůli kauze rezignoval na funkci ministra dopravy, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil. Soud původně uznal Bártu i Škárku vinnými, odvolací senát ale rozsudek zrušil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…