Výrok o kolaboraci církve s nacismem nadzvedl Duku. Podívejte se, co napsal

21.06.2014 9:59

Proti výroku sociálnědemokratického poslance Igora Jakubčíka, podle kterého katolická církev za druhé světové války kolaborovala s nacisty, se na svém facebookovém profilu ohradil arcibiskup Dominik Duka. Podle něj církev i u nás za druhé světové války jako celek trpěla a vzdorovala nacistické totalitě.

Výrok o kolaboraci církve s nacismem nadzvedl Duku. Podívejte se, co napsal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

„...a je mi líto, že někdo může toto zpochybňovat. Několik stovek kněží umučených v nacistických koncentrácích a papežova encyklika Mit brennender Sorge z roku 1937 jsou mi dokladem,“ uvedl Duka na sociální síti.

Později na Facebooku pochválil premiéra Bohuslava Sobotku za to, že se od nedůstojného výroku svého poslaneckého kolegy distancoval. „Jsem potěšen z rychlé, jasné a noblesní reakce pana premiéra na pobloudilosti, které v parlamentu hlásali někteří poslanci. Opravdu mezi námi v základních věcech není taková propast, jak se to někteří lidé snaží národu namluvit," napsal dále Duka.

Z diskuse k arcibiskupovu příspěvku: Hitler je ve srovnání s církví naprostý ňouma

K tomuto příspěvku se na Facebooku rozvířila bohatá diskuse. Jeden z nesouhlasných příspěvků argumentoval tím, že v řadě evropských států za druhé světové války církev s fašisty spolupracovala: „Katolická církev by se měla omluvit za ustašovské Chorvatsko, klerofašistické Slovensko, za násilnou likvidaci republikánského zřízení ve Španělsku. Samozřejmě také za poválečnou pomoc s přesídlením nacistů do Jižní Ameriky. Pokud je pravda, že papež požehnal Německu při útoku na SSSR, tak i za toto 'požehnání',“ uvedl Václav Hlavatý.

Michal Džugan si zase myslí, že nacismus kolaboroval s církví, která je podle něj zodpovědná v historii za tolik životů, „že nějaký Hitler je naprostý ňouma“.

Václav Jedlička zase tvrdí, že církev nikdy nikomu nepomohla. „...jenom celá staletí zabíjela lidi a hromadila mamon,majetky a peníze. Vlastně je to první mafiánskej geng na světě.“

Sám Jakubčík se v pátek v pořadu Události komentáře omluvil za paušalizaci svých slov. Nechtěl prý mluvit o katolické církvi jako celku, ale o vysokých představitelích, kteří v některých státech s diktátorskými režimy spolupracovali.

Celé znění textu Dominika Duky na jeho facebookovém profilu:

Nemohu mlčet k výroku, že církev kolaborovala s nacismem. Tady už nejde o žádnou věcnou diskusi, o výměnu názorů, ale o šíření lži a nenávisti. Církev u nás i jako celek trpěla, umírala a vzdorovala nacistické totalitě a je mi líto, že někdo může toto zpochybňovat. Několik stovek kněží umučených v nacistických koncentrácích a papežova encyklika Mit brennender Sorge z roku 1937 jsou mi dokladem.

Jsem potěšen z rychlé, jasné a noblesní reakce pana premiéra na pobloudilosti, které v parlamentu hlásali někteří poslanci. Opravdu mezi námi v základních věcech není taková propast, jak se to někteří lidé snaží národu namluvit.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…