Zeman odsoudil uctívání Bandery na Ukrajině. A volal po uvěznění Romana Janouška

15.05.2014 7:14

V Plzni na náměstí Republiky předstoupil před občany prezident Miloš Zeman. Sešlo se tu několik set lidí, kteří přivítali hlavu státu bouřlivým potleskem. Ještě před tím, než prezident promluvil k občanům, pronesl krátkou úvodní řeč primátor města Plzně Martin Baxa (ODS) a hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs (ČSSD), jenž se vyjádřil k lichotivým výrokům, které prezident na návštěvě v západočeské metropoli vyřkl.

Zeman odsoudil uctívání Bandery na Ukrajině. A volal po uvěznění Romana Janouška
Foto: Michal Drabík
Popisek: S biskupem Františkem Radkovským a hejtmanem Václavem Šlajsem (ČSSD)

„Pan prezident označil Plzeňský kraj za nejlepší kraj v České republice, což je výrok, který mě samozřejmě velice těší a nesmírně si toho vážím. Pro naši práci je to zavazující a motivační zároveň," řekl úvodem Šlajs. Poté už patřil mikrofon prezidentu Zemanovi.

Miloš Zeman na úvod své řeči definoval roli prezidenta a občany obeznámil s tím, co by mělo být hlavní náplní práce hlavy státu: „Prezident si může vybrat ze dvou rolí; buď bude uzavřen na Hradě a bude sledovat pražská panoramata, nebo bude jezdit mezi občany a naslouchat jejich názorům," řekl úvodem a dodal, že v prvním případě by se jednalo o prezidenta, jenž je vlastně k ničemu.

Prezident následně pronesl, podle jeho slov, tři zásadní body, které zaručeně zlepší život v České republice. Prvním bodem by měl být zákon o prokázání původu majetku. „Politici by to měli doložit a v případech, kdy se prokáže, že byl majetek nakraden, je třeba jej dané osobě nekompromisně zabavit," zdůraznil a v souvislosti s návrhem tohoto zákona dodal: „Prosazení takového zákona je dlouhý proces, kde není do poslední chvíle jasný výsledek," tvrdí a v souvislosti s tím vzápětí použije bonmot: „Velbloud je kůň, který prošel parlamentem."

Jako druhý bod uvedl, podle jeho slov nudný, přesto však nutný služební zákon: „Je důležité mít ve státní správě odborníky, ne amatéry, kteří jsou pouhými zasloužilými členy svých stran, s čímž souvisí i boj proti politickým trafikantům." Poslední, tedy třetí bod, který Zeman považuje za stěžejní pro zlepšení životní úrovně v zemi, je zákon o státním rozpočtu: „V České republice je vysoká nezaměstnanost, a proto je třeba investovat," prohlásila hlava státu a následně vyzvala občany k dotazům.

Volit lidi, ne strany

První dotaz směřoval k politické kultuře a chování některých poslanců, na což prezident reagoval takto: „V první řadě je třeba si uvědomit, že ti lidé, kteří nás zastupují ve sněmovně a prezentují, že jsme si sami zvolili," konstatuje prezident. Podle jeho názoru by bylo dobré zavést systém typu komunálních voleb, kdy by občané nevolili jednu kandidátku, ale jednotlivé kandidáty.

V návaznosti na první dotaz došlo i na téma „Kalousek". „Občas mně lidé vyčítají a občas také chválí, že jsem díky Rusnokově vládě zabránil Kalouskovi v jeho vládnutí," prohlásil s lehce šibalským úsměvem prezident.

Ukrajinský Bandera jako hrdina

Na dotaz, zda považuje výsledky referend probíhajících na východní Ukrajině za legitimní, odpověděl: „Každé referendum vyžaduje jisté atributy, které však tato referenda neměla, proto bych to celé označil spíše za jakousi anketu, která vyjadřuje nesouhlas se současnou ukrajinskou vládou, kde je nepřehlédnutelný vliv fašistů a kde se vytváří kult Stepana Bandery, jenž byl za vlády prezidenta Juščenka dokonce prohlášen za národního hrdinu."

Žalostný stav justice

Další dotaz směřoval k českému soudnictví, které je dle slov tazatele v žalostném stavu, na což prezident souhlasně přikývl. Na doplňující otázku, kdy už konečně budou české soudy fungovat tak, jak mají, Zeman odpověděl: „Soudy budou fungovat tehdy, až vlivný pražský boss, který srazil spoluobčana, bude ve vazbě," zmínil případ týkající se podnikatele Romana Janouška.

Na závěr debaty popřál Plzeňanům jen to nejlepší a ti se s prezidentem rozloučili potleskem.

Ještě před náměstím Škodovka

Předcházející odpolední krátké zastavení prezidenta republiky Miloše Zemana ve Škodě Transportation bylo ve znamení prohlídky nejnovějších tramvají a krátké besedy se zaměstnanci. Hlava státu se živě zajímala o novinky i historii podniku.

Při několikaminutovém posezení v jedné z tramvají, které z Plzně poputují do Turecka, zavzpomínal Miloš Zeman s generálním ředitelem společnosti na historii a „dobu, kdy se sedělo na dřevěných sedačkách“. Podle hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse se jedná o klenot kraje, dynamicky se rozvíjející společnost, na kterou bychom měli být náležitě hrdi.

Krteček do čínského metra?

„Člověk by měl být nějak užitečný a politik rovněž,“ prohlásil na začátku malého mítinku před několika desítkami zaměstnanců prezident. Když generální ředitel sděli, že nová lokomotiva se má jmenovat Emil Zátopek, Miloš Zeman „zaperlil“, že „nový vůz pro čínské metro by se mohl jmenovat Krteček. To je totiž jednoznačně nejpopulárnější postava, český výrobek, který je znám po celé Číně.“ Pochválil vedení společnosti, že zachránilo čest značky Škoda. „Budu vás propagovat, ale zato slíbíte zvyšování mezd,“ řekl s úsměvem a mezi lidmi to zašumělo. „Potřebujeme investovat do strojů a staveb. Jedině tyto investice zlepší zaměstnanost našich občanů.“ O investice podle Zemana není takový zájem, protože nemají volební právo.

„Lidé si mají vydělávat prací a ne žitím na sociálních dávkách.“ Za potlesku přítomných pak opustil objekt firmy, která má ve znaku okřídlený šíp.

Prezident Zeman při návštěvě plzeňské Škodovky poseděl v tramvaji, která je připravena na export

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…