Žhavá čísla: ČSSD přes třicet procent, na pravici vládne Babiš

24.09.2013 18:49

Suverénní vítězství ČSSD se ziskem přes třicet procent, pouhých šest stran ve sněmovně a postup hnutí ANO Andreje Babiše na třetí místo žebříčku. To jsou nejzajímavější informace aktuálního volebního modelu, který zveřejnila agentura CVVM.

Žhavá čísla: ČSSD přes třicet procent, na pravici vládne Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič ve volební místnosti

Volby by vyhrála ČSSD s 30,5 procenty. Následují komunisté se ziskem 19,5 procent, na třetí místo se pak dostalo hnutí ANO Andreje Babiše se 14 procenty. TOP 09 jej následuje s 12,5 procenty a ODS s již značným odstupem by získala 7 procent. Do sněmovny by těsně pronikla ještě SPOZ, která by získala 5,5 procenta.

Celý průzkum ZDE

Lidovci by neprošli o několik desetin se ziskem 4,5 procenta. Další strany pak již mají uctivý odstup - nezískaly by více než tři procenta. K volbám by přišlo 62 procent oslovených, rozhodně proti tomuto nápadu je 23 procent.  

       

Radost z jednoznačného vítězství může ČSSD kalit fakt, že oproti minulým průzkumům si o něco pohoršila. Minule u této agentury získala plných 35 procent. Setrvale klesá i ODS, tradiční lídr pravé části spektra, které se v minulém měsíci podařilo vzpamatovat na 14,5 procenta, ale nyní se propadla až na polovinu této hodnoty.

Naproti tomu strmý nárůst popularity zažívá hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše, jehož masivní kampaň a známí kandidáti dokázali dostat až na úroveň téměř patnácti procent a do pozice lídra pravé části spektra. Ještě před nimi se však drží komunisté.   

Zároveň agentura CVVM zveřejnila průzkum stranických preferencí, ve kterém byli do výsledků započítáni i respondenti, kteří nechtějí jít k volbám, anebo ti, kteří se ještě nerozhodli, koho budou volit. Nejpočetnější skupinou se okamžitě stali zarputilí nevoliči, kterých je téměř čtvrtina (23 procent).

V tomto modelu se ukazuje reálná podpora jednotlivých stran ve společnosti. ČSSD by jako vítěz voleb získala 19,5 procenta, komunisté by následovali s 12,5. Andrej Babiš se svým hnutím ANO získali podporu 8,5 procent ze všech dotázaných a TOP 09 o procento méně. Občanští demokraté zaostávají s pěti procenty a SPOZ má tři procenta sympatizantů.

Plných 14,5 procent však doposud není rozhodnuto, koho volit.   


 

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…