Zuřící Duka v Českém rozhlase. Přečtěte si, jak mohlo vše také dopadnout

23.10.2013 18:00

Politickou aktivitou srší před volbami kardinál Dominik Duka. Rozhovor na Radiožurnálu ukončil poděkováním za „cenzurované vysílání“, když moderátorka přerušila jeho výroky o návratu pod rudé prapory se srpem a kladivem. Na Facebooku se vysmál snahám vyjmout Pražský hrad z církevních restitucí a vydal se navštívit hrob Václava Havla, od jehož ideálů se prý vzdalujeme.

Zuřící Duka v Českém rozhlase. Přečtěte si, jak mohlo vše také dopadnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Arcibiskup Dominik Duka

Velkou pozornost na sebe pár dnů před volbami strhl kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka. Nejprve tím, že ve vysílání Českého rozhlasu – Radiožurnálu hřímal, že se „vracíme pod rudé prapory se srpem a kladivem“, pokud společnost přijme zákonné opatření, jímž chce Ministerstvo vnitra vyjmout Pražský hrad z církevních restitucí. Když ho moderátorka upozornila, že ve veřejnoprávním médiu nelze před volbami pronášet návodné výroky, koho volit, či nevolit, a chystala se rozhovor ukončit, rozloučil se kardinál slovy „Děkuji vám za cenzurované vysílání“.

„Je diskutabilní, zda to je pro posluchače návodné, aby nevolili KSČM. Co člověk, to jiný názor. Vůbec nechci říkat, jaký postoj by k tomu Rada Českého rozhlasu měla zaujmout. Ve volební kampani ale musíme být přece připraveni na to, že názory jednotlivých respondentů budou nějak politicky zabarveny, že tam bude přesvědčení, kdo by měl, či neměl koho volit. Tomu se lze těžko vyhnout,“ říká pro ParlamentníListy.cz Antonín Zelenka, bývalý člen Rady Českého rozhlasu a předtím i redaktor politické publicistiky v redakci Radiofóra ČRo1 – Radiožurnálu.

Bývalý člen Rady Českého rozhlasu by rozhovor neutnul

Myslí si přitom, že zákon nebyl kardinálovým výrokem nijak porušen. „Já se bráním tomu vyslovit jasný soud, ale skutečně si myslím, že v rámci volební kampaně je tohle možné. Ať už to vnímáme jakkoli, do jaké míry to byla nadsázka, emocionální projev a tak dál, tak bych jako moderátor rozhovor neutnul. V každém případě bych se ale vzápětí pokusil sehnat představitele KSČM, v tom případě nejlépe předsedu, a nechal ho na ty výroky reagovat,“ zamýšlí se Antonín Zelenka nad tím, jak se dala situace také řešit.

Jako člen Rady Českého rozhlasu trval na vyváženosti, jinak také pluralitě názorů. „Ale to je u veřejnoprávního rádia v každém případě podmínka i nutnost. Chtěl bych po vedení rozhlasu či stanice vysvětlení, co bylo v rozporu s nějakým interním předpisem. Ale předpis není nadřazen zákonu o Českém rozhlase, a tak bych se nepřikláněl k tomu, aby moderátor respondenta uťal, pokud v předvolebním čase takto mluví. To určitě ne. Ale dbal bych na to, aby druhá strana, v tomto případě komunisté, dostala prostor k vyjádření,“ zdůrazňuje Antonín Zelenka.

Šéfredaktor Radiožurnálu pochválil moderátorku, jak to zvládla

K rozhovoru s kardinálem Dukou se vyjádřil i šéfredaktor stanice Jan Pokorný. „Na Radiožurnálu platí Pravidla volebního vysílání. V jejich duchu mají moderátoři instrukce, aby vedli rozhovory podle hesla – nikomu nepomáhat, nikomu neškodit. Dominik Duka byl tázán na výsledky schůzky u premiéra Rusnoka. Dál dostal několik doplňujících otázek. Rozhovor se v závěru dostal už na hranu toho, co vyplývá z výše uvedeného pravidla. Moderátorka jej na to upozornila a pak vedla k závěru. A to po nonverbální domluvě s editorem vysílání,“ uvedl na facebookovém profilu Jan Pokorný.

Zároveň upozorňuje, že Dominik Duka měl interpretoval výsledky schůzky u premiéra v demisi Jiřího Rusnoka a že do chvíle, než ho moderátorka upozornila na volební pravidla Radiožurnálu, už rozhovor trval čtyři a půl minuty, což je mnohem delší stopáž, než je u rozhovorů v odpoledním vysílání Radiožurnálu běžné, takže o žádném utnutí nemůže být řeč. „Hanka Shánělová postupovala profesionálně. Ode mě dostala vpodvečer, kdy se objevily první negativní i pozitivní reakce na její postup, mail, v němž jsem její vyhodnocení situace schválil,“ dodal šéfredaktor Radiožurnálu.

Ironická glosa s halapartnami pro církevní vojsko

Kardinál své rozhořčení nad diskusí o vracení církevního majetku potřeboval ventilovat, a tak je vtělil do facebookové glosy. „O tak smělých plánech se nezdálo určitě ani panu Broučkovi. S ohledem na události uplynulých dní to už déle držet v tajnosti nelze. Proč že církev žádá o věž Mihulku na Pražském hradě? Bude zde hlavní sídlo gardy pražského arcibiskupství a zpravodajské služby, která by měla sledovat, co na nás stát na Hradě chystá. Problém jsou samozřejmě finance, jelikož halapartny pro církevní vojsko budou něco stát. Arcibiskupství se tedy v nejbližší době obrátí s žádostí o příspěvek na Senát,“ píše ironicky Dominik Duka.

„Současně lze vyvrátit fámy o tom, že bude v Mihulce vězení pro neposlušné pány faráře. Jelikož už bylo doručeno také několik stížností těchto farářů na nedemokratičnost takového zařízení, prozraďme, že existuje ještě jedna varianta, varianta B. V případě vítězství nejmenované strany, která v minulosti pronásledovala mnoho kněží, si chce kardinál Duka věž Mihulku zabrat pro sebe. Po zbytek života zde bude hrát na housle a varhanní pozitiv a vydělávat na církevní restituce,“ uzavírá kardinál svůj ironický šleh.

Společnost se prý vzdálila od Havlových ideálů

Tím však kardinálova úterní aktivita ještě neskončila a vydal se navštívit hrob bývalého prezidenta Václava Havla, jehož ideály tak chtěl připomenout. „V mé rodinné tradici je běžné, když prožíváme chvíle radostné i chvíle těžké, se vydat na hrob. Nejprve jsme chodili na hrob rodičů mé maminky, jak léta běží, byl to hrob mých rodičů. Důvodem, proč jdu k hrobu mého přítele Václava Havla, je, že se naše společnost příliš vzdálila od jeho ideálů. Nakonec jsme mu slíbili, že půjdeme cestou svobody,“ prohlásil kardinál Dominik Duka pro Českou televizi.

Evidentně však mají obě veřejnoprávní média – Česká televize a Český rozhlas – nastavena jiná pravidla pro předvolební vysílání, protože reportér ČT se po kardinálovi dožadoval odpovědi, zda tento jeho krok lze chápat jako vzkaz veřejnosti před volbami. Dominik Duka si v tu chvíli zřejmě uvědomil, že by se pohyboval po velmi tenkém ledě, a tak odvětil, že nechce dělat předvolební kampaň. Neodpustil si ale znovu okomentovat situaci kolem církevních restitucí na Pražském hradě.

Duka skromným a pokorným humanismem neinspiruje

Kardinálovo počínání rozlítilo politického komentátora a také bývalého člena Rady Českého rozhlasu Štěpána Kotrbu, který na Britských listech zveřejnil „Otevřený dopis Svatému Otci ve věci hlupství jeho preláta: křesťanská ryba smrdí od hlavy“. „Vše dobré a svým skromným a pokorným humanismem inspirující, co spojuje Ješuu, sv. Františka, Vaši Svatost a Leonardo Boffa, se nedá říci o vašem prelátovi, kardinálu Dominiku Dukovi, metropolitovi a primasi českém,“ píše Štěpán Kotrba v úvodu otevřeného dopisu papeži Františkovi.

Dále pak připomíná, že proti vůli naprosté většiny občanů Česka a proti vůli poloviny jeho svobodně volených politických představitelů přijala církev od dočasně působící vlády smlouvy o „restituci“ zatěžující ekonomiku státu na desítky let za situace, kdy většina seniorů žije pod oficiální hranicí evropské chudoby a stát nemá na jejich zdravotní a sociální péči.

Nejde o službu lidem, ale o službu majetku a politické moci

„V tu chvíli Váš biskup neváhal se otevřeně vysmívat těm, kteří protestovali, aby součástí této největší majetkové změny od Bílé hory byly i objekty v komplexu, který je národním symbolem a byl sídlem českých králů – v Pražském hradě. Přečtěte si prosím, Vaše Svatosti, slova ministra vnitra České republiky k tomuto tématu a slova primase českého, kardinála Dominika Duky. Soud nad těmito slovy pak vyneste sám,“ pokračuje Štěpán Kotrba výzvou k papeži Františkovi, který je pro mnohé nadějí na lepší církev a snad i lepší společnost.

V závěru svého dopisu Štěpán Kotrba konstatuje, že dnes jsou stovky miliard veřejného majetku v držení demokraticky ustaveného státu požadovány církví, kterou respektuje méně občanů, než je v zemi homosexuálů. „Ministr vnitra tomuto majetkovému převodu říká právem privatizace. Sdílím jeho názor, že ty privátní osoby, které přispěním této privatizace ´zázračně´ zbohatnou, nemají na to morální právo. Protože jim nejde o službu lidem, ale o službu majetku a politické moci,“ zdůrazňuje politický publicista Štěpán Kotrba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…