Hájek o půlnoci: Člověk by měl mít stále na očích tu bruselskou zvůli

26.09.2010 0:01

ROZHOVOR Redakce serveru ParlamentníListy.cz přináší půlnoční rozhovor s euroskeptikem, konzervativcem, náruživým kuřákem, milovníkem jednosladové whisky a současně vicekancléřem prezidenta republiky Petrem Hájkem.

Hájek o půlnoci: Člověk by měl mít stále na očích tu bruselskou zvůli

Co obvykle děláte o půlnoci ze soboty na neděli?

Půlnoc ze soboty na neděli je pro mě obvykle chvílí nejintenzivnější práce, protože je největší klid. V tuto dobu obvykle píšu. V některých případech si čtu, ale spíš tedy píšu. Zcela výjimečně se v tuto dobu dívám na nějaký film.

Do kolika hodin vydržíte být vzhůru?

Z pátka na sobotu tak do tří, ze soboty na neděli tak do dvou maximálně, protože ráno je řada povinností a mše.

Co pijete, abyste zůstal čilý?

Zvyknul jsem si pít čaje. Mám strašnou spoustu různých bylinkových čajů. A na závěr po práci, abych se zklidnil si dám nějakého panáka, protože jinak by člověk nemohl usnout. Ta práce vás tak vybičuje, že se pak hůře usíná.

A jakého panáka si dáte?

Téměř výhradně skotskou. Samozřejmě „singl maltku" nějakou dobrou...

Třeba Glenfiddich...?

No těch je tolik... V Praze mimochodem existuje skotský klub, kam dováží tak úžasné věci z těch nejmenších palíren, kterých je ve Skotsku několik set.

Poslední cigaretu si dáváte kdy?

Když zaklapnu práci, tak si poslední cigaretu dám s tím panákem.

Už si děláte zásobu krabiček cigaret, kde ještě bude logo výrobce, než Evropská unie nařídí jednotné černobílé obaly?

Ne. Mám zásobu politicky nekorektních žárovek, ale k tomuhle mě nedonutí. Naopak, až se to stane, bude dobře to mít neustále před očima, aby člověk viděl tu zvůli. Člověk by neměl žít v domnění, že žije ještě ve staré době, ale naopak by měl mít před očima každodenně tento legrační, ale současně tragický projev bruselské zvůle.

Myslíte si, že se v našem báječném novém Eurosvazu dočkáme úplného zákazu kouření?

To si nemyslím, protože to je velká část daňových příjmů. Pokud by se to mělo stát, tak bych se za to ale strašně přimlouval, aby tomu tak bylo, protože by to byl další krok k rozvratu této zvláštní organizace s názvem Evropská unie, protože víme, jak to fungovala v Americe za prohibice. Vznikly by náhradní cesty. A já bych se stal na Šumavě pašerákem cigaret a konečně bych si něco vydělal. (smích)

Když jste říkal, že vy osobně máte zásoby žárovek, jsou zásoby i tady na Hradě?

Na Hradě jsou potřeba, protože do historických lustrů nejdou dát zářivky. Ta bursíkovská provokace byla směšná, protože věděl, že to jinak nejde. Ale zelení nakonec mohou zničit všechno, jak vidíme na fotovoltaice. Zelení mohou tedy zničit všechno a jistě se o to pokusí, ale dokud tady bude prezidentem Václav Klaus, tak tu budou normální lustry, které tu jsou odedávna. Ty jsou postaveny na klasické měkké přirozené světlo žárovek, a ne na tu akvarijní hrůzu, kterou na nás Brusel ušil.

Jak a kdy jste se vůbec stal euroskeptikem?

Kdy mě to bylo absolutně jasné, tak to bylo přijetím Maastrichtské smlouvy. Do té doby mi to tak úplně jasné nebylo a dokonce jsem měl těsně po převratu ještě dojem, že jde pořád ještě o evropské hospodářské společenství. Teprve studiem Maastrichtu jsem pochopil, o co jde.

A po Maastrichtu jste se stal odpůrcem vstupu České republiky do EU...

Naprostým, zásadním. Snažil jsem se svými chabými silami přesvědčovat lidi, kde jsem mohl, aby hlasovali proti vstupu. Ale to nebylo možné, protože ta obrovská mediální propagandistická mašinérie, kterou lze přirovnat jenom k mašinérii před rokem 1946, k tomu "volte komunisty," všechno převálcovala a nedalo se jí vzdorovat.

Ale pan prezident i po přijetí Lisabonské smlouvy, díky níž již více než 80 procent zákonů, Jiří Paboubek hovořil dokonce o 90 procentech zákonů, pochází z Bruselu, stále říká, že naše členství v unii nemá alternativu. Není to poněkud zvláštní postoj u obhájce národní suverenity, jakým pan prezident je?

Já nejsem prezident. Já tudíž nemusím při svých vyjádřeních vnímat stejné konsekvence jaké jsou u prezidenta. Tím nechci ale říct, že se Václav Klaus přetvařuje. Domnívám se, že si opravdu myslí, že vzhledem k našemu geografickému postavení a silným vazbám na německý hospodářský prostor fakticky není možné být mimo Evropskou unii. Já si myslím, že to možné je.


Nenašli jste odpovědi na otázky, které by podle vás měly být položeny?

PTEJTE SE PETRA HÁJKA I VY.

29. září od 15:30 bude vicekancléř prezidenta republiky odpovídat na dotazy v on-line VIP chatu serveru ParlamentníListy.cz a komunitní sítě Lidé.cz.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

9:01 Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

REPORTÁŽ Obavy z kopírování výrobků, ale i velká vděčnost za čínskou pomoc. Takové jsou dojmy report…