Proces se žháři z Vítkova? Jako padesátá léta, míní Hájek

06.10.2010 23:05

Česká televize již druhý den vysílá v přímém přenosu soudní přelíčení se žháři z Vítkova, jejichž obětí se podle obžaloby stala romská dívka Natálka. ParlamentníListy.cz se dotázaly vicekancléře prezidenta republiky Petra Hájka, zdali ČT plní svůj veřejnoprávní úkol a zdali vysílat několik dnů prakticky nepřetržitě celý proces není již příliš.

Proces se žháři z Vítkova? Jako padesátá léta, míní Hájek

„Ten celý případ žhářského útoku je samozřejmě hrůzný a nijak nechci obhajovat obžalované, ale hysterické informování o kauze je nepřijatelné. Podle mého názoru se jedná o nátlak a snahu narušit nezávislost soudu. Každý má právo na spravedlivý proces a soudci by neměli být takto vystavováni mediálnímu tlaku. Je na soudu, aby spravedlivě rozhodl. Na základě důkazů, ne mediálního tlaku. Ale forma informování o této kauze mi připomíná mediální lynč jako v případě petice proti Heleně Vondráčkové či informování o procesech v padesátých letech," řekl serveru ParlamentníListy.cz Petr Hájek.

Česká televize považuje vysílání za svou povinnost

Mluvčí České televize Ladislav Šticha nechtěl přímo komentovat vyjádření Petra Hájka. „Soud se týká tak zásadního a průlomového tématu, které trápí nejen českou společnost, ale celou Evropu, že Česká televize považuje za svou absolutní povinnost informovat o tom procesu, informovat jaké jsou argumenty, jak vystupují zástupci státu, jak vystupují obhájci, jak vystupují ti obžalovaní. Je to věc, která může pro tuto společnost do značné míry precedentní a povinností České televize je u takto zásadních událostí být," řekl redakci Ladislav Šticha.

Právě obhájce jednoho z obžalovaných, Davida Vaculíka, Petr Kausta ve své závěrečné řeči označil soud za nezákonný a protiústavní, a to mimo jiné proto, že z jeho průběhu běží přímý přenos v televizi, rozhlasu a na internetu a že tento fakt soud obhajobě nesdělil. Zmocněnec popálené Natálie Pavel Uhl se naopak domnívá, že soud je veřejný a informace ze soudní síně je možné šířit všemi možnými mediálními prostředky.

Čtěte také:

Žalobkyně navrhne pro útočníky na Vítkově přísné tresty. Chtěli prý vraždit

Hájek: Havel je neomarxista a ČT prototypem svazáctví

U Hájka hrdě vlaje vlajka jižanské konfederace
FOTOGALERIE: Na chalupě u Petra Hájka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

9:01 Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

REPORTÁŽ Obavy z kopírování výrobků, ale i velká vděčnost za čínskou pomoc. Takové jsou dojmy report…