Brno: Studenti architektury navrhnou podobu území v blízkosti nového nádraží u řeky

02.10.2013 17:31

Přestavba železničního uzlu Brno není pouze železničním projektem, ale související výstavba městské infrastruktury a nové městské čtvrti představuje také výzvu pro architekty a urbanisty. Tuto výzvu nyní „nanečisto“ přijmou studenti Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně.

Brno: Studenti architektury navrhnou podobu území v blízkosti nového nádraží u řeky
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Od čtvrtka 3. října do soboty 5. října 2013 se v Brně uskuteční architektonický workshop studentů Město žije s podtitulem Urbanistická koncepce jako nový impulz rozvoje moderního města, nad kterým převzal záštitu 1. náměstek primátora Robert Kotzian. Workshop organizuje Ústav navrhování 3 Fakulty architektury VUT ve spolupráci se statutárním městem Brnem a zúčastní se ho přibližně 20 studentů. Workshop proběhne také za podpory společnosti CTP, která poskytne prostory pro jeho konání v budově Tower B ve Spielberk Office Centre.

Architektonický workshop bude zaměřen na lokalitu brněnského nádraží a obecně na život lidí v městském centru a smysluplný veřejný prostor. Úkolem studentů bude navrhnout funkční architektonické řešení nového osobního nádraží v poloze u řeky jako přestupního uzlu, hledat způsoby propojení jádra města a hradebního okruhu se zelení lemující řeku Svratku například formou městských parků (v souladu s Územním plánem města Brna podél starého železničního tělesa) a navrhnout životaschopné využití pro novou městskou čtvrť v prostoru mezi stávajícím osobním nádražím a nádražím u řeky.

„Věřím, že výstupy workshopu budou vítanou inspirací pro všechny, kteří se budou podílet na budoucí podobě jižního centra,“ uvedl 1. náměstek primátora Robert Kotzian.

Architektonický workshop bude zahájen za účasti 1. náměstka primátora Roberta Kotziana ve čtvrtek 3. října 2013 v 8:30 hodin v nově otevřené infomační kanceláři projektu Přestavby železničního uzlu Brno (Radnická 2).

Studenti se poté přesunou na místo konání workshopu v budově Tower B ve Spielberk Office Centre (Holandská 12), kde budou až do sobotního večera nonstop pracovat na svých návrzích. Novináři jsou zváni v pátek 4. října 2013 v 10:30 hodin do 20. patra Tower B, kde budou moci spolu s 1. náměstkem primátora zhlédnout probíhající práci studentů.

Vyhodnocení projektu a prezentace studentských návrhů se uskuteční v rámci tiskové konference v pondělí 14. října 2013 ve 12:30 hodin v primátorských saloncích na Staré radnici (Mečová 5).

„Otázka budoucí podoby okolí nového nádraží u řeky musí být nedílnou součástí úvah o projektu rekonstrukce brněnského železničního uzlu. V návaznosti na stavbu nového nádraží dojde k revitalizaci velkého rozsahu dnes nevyužívaných ploch v atraktivní poloze v centrální části města Brna. Jsem zvědav, jak se studenti vypořádají s nelehkým úkolem smysluplně tento prostor využít,“ řekl 1. náměstek primátora Robert Kotzian.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…