Do pražského místopisu přibyly názvy tunelů, mostů a ulic

04.04.2013 6:30

Rada hl. m. Prahy dnes schválila návrh na pojmenování tří tunelů, které jsou součástí tunelového komplexu Blanka, dále dvou mostů a ulic.

Do pražského místopisu přibyly názvy tunelů, mostů a ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

 

„Z důvodu blížícího se dokončení všech tří částí tunelového komplexu Blanka jsme se rozhodli pojmenovat každou část komplexu samostatným názvem s tím, že celek může být nazýván Tunelový komplex Blanka. Zároveň na mapě hlavního města přibydou nové názvy mostů a ulic. Jedna z ulic například připomene hereckou legendu Zitu Kabátovou, čímž navazujeme na tradici pojmenovávat ulice v lokalitě Barrandov podle filmových umělců,“ uvedl radní Lukáš Manhart (TOP 09).
 
Názvy tunelů:
 
Brusnický tunel - dle potoka Brusnice, Dejvický tunel - dle katastr. území, Bubenečský tunel - dle katastr. území - MČ Praha 6 a 7. Návrhy na pojmenování tunelů  byly několikrát projednávány v místopisné komisi a výsledkem je doporučení pojmenovat každou část komplexu samostatným názvem s tím, že celek může být nazýván Tunelový komplex Blanka.
 
Názvy mostů:
 
Trojský most - MČ Praha 7 - Troja - návrh na pojmenování nového mostu přes Vltavu na říčním km 46,28 je předkládán z důvodu blížícího se dokončení této dopravní stavby. Pojmenování bylo několikrát projednáváno v místopisné komisi a výsledkem je doporučení pojmenovat most již vžitým názvem „Trojský“.
 
Svatovítský most - MČ Praha 6 – Dejvice - návrh na pojmenování nového mostu spojujícího ulici Svatovítskou, rozdělenou železničním tělesem, je předkládán z důvodu dokončení této dopravní stavby. Pojmenování bylo projednáváno spolu s ostatními stavbami, které jsou dokončovány současně s tunelovým komplexem Blanka. Název navrhla místopisná komise
 
Názvy ulic:
 
Pod Cukrákem - MČ Praha 5- Lipence -  návrh na pojmenování této ulice je předkládán na žádost městské části z důvodů dostavby osmi rodinných domků, název navrhla městská část a místopisná komise jej podpořila.
 
Kabátové - MČ Praha 5 - Hlubočepy - návrh na pojmenování je předkládán z podnětu Odboru živnostenského a občanskosprávního  Magistrátu hlavního města Prahy z toho důvodu, že odboru již byla doručena žádost o vydání popisného čísla k novému bytovému domu, který nelze připojit k žádné stávající ulici a je tedy nutno vytvořit ulici novou. Název navržený místopisnou komisí navazuje na tradici pojmenovávat ulice v lokalitě Barrandov podle filmových umělců. V dubnu bude připomínáno sté výročí narození Zity Kabátové a volba názvu je i z tohoto důvodu vhodná.
 
Parléřova - MČ Praha 6 – Břevnov, Střešovice - Návrh na pojmenování této ulice je předkládán z důvodů uvedených u tunelů a mostů. Za vzniklé situace je možno Parléřovu prodloužit až do Patočkovy a místopisná komise to doporučila během jednání o ostatních změnách, které nastaly v souvislosti s dokončením tunelového komplexu Blanka.
 
Partyzánská - MČ Praha 7– Troja. Návrh na pojmenování této ulice je předkládán z důvodů uvedených u tunelů a mostů. Severní konec ulice Partyzánské tvoří předmostí Trojského mostu. Část Partyzánské od svého zalomení k západu k provizornímu mostu zaniká.
 
Nová Povltavská, U Vltavy, Vodácká, Pod lisem  - MČ Praha 7 - návrh úpravy průběhu stávajících ulic a pojmenování jedné nové je předkládán v souvislosti s dokončením severovýchodního vyústění Bubenečského tunelu a severního předmostí Trojského mostu. Obě tyto stavby zcela mění orientační situaci v této lokalitě, a proto místopisná komise navrhuje jeden nový název (Nová Povltavská) a použití stávajících názvů pro nové komunikace navazující na části starých, pokračujících po nových trasách, zatímco nefunkční části  zanikají. Takto jsou řešeny nové průběhy ulic U Vltavy a Vodácká. Ulice Pod lisem se prodlužuje až ke křižovatce na jižním předmostí Trojského mostu.
 
Pivovarnická, Nad Šetelkou, Nad odbočkou - MČ Praha 8 – Libeň - záměr pojmenovat dosud nepojmenované ulice v lokalitě Na hájku byl projednáván z podnětu Odboru živnostenského a občanskosprávního  Magistrátu hlavního města Prahy místopisnou komisí z důvodů orientačních již v roce 2010. Místopisná komise doporučila pojmenování dvou ulic názvy Nad Šetelkou a Nad odbočkou a prodloužení stávající ulice Pivovarnické. V dnešní době se přistupuje k realizaci na žádost odd. organizace a rozvoje dopravy Odboru rozvoje a financování dopravy z důvodu zavedení parkovací zóny.
 
Za Klíčovem MČ Praha 9 - návrh na pojmenování dosud nepojmenované ulice je předkládán s podporou městské části i místopisné komise. Pojmenování zlepšuje orientační situaci v dané lokalitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…