Hradec Králové: Další dvě školy už nebudou topit pánubohu do oken

03.11.2013 17:00

Vyhazovat každoročně peníze za teplo, které uniká netěsnými okny, dveřmi nebo fasádou ven, od letošní zimy nebudou základní školy ve Štefcově a Mandysově ulici. Město je totiž zateplilo. Většinu nákladů přitom pokryje dotace.

Hradec Králové: Další dvě školy už nebudou topit pánubohu do oken
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Školy jsme opravili v rámci našeho dlouhodobého projektu revitalizace městských školských budov a zařízení. Těch je mimochodem více než padesát. Slibujeme si od toho především úspory nákladů na vytápění, které budou činit až 30 procent, ale nezanedbatelné je také zlepšení vzhledu a vlastností těchto objektů,“ tvrdí vedoucí odboru správy majetku města hradeckého magistrátu Ondřej Votroubek. Dodal, že práce v ZŠ Štefcova a Mandysova navázaly na stejné opravy provedené v minulých letech ve školách v Bezručově a v Habrmanově ulici, které byly také spolufinancované z dotace. Zásahy do fasád městu rovněž umožnily pokračovat v koncepci barevné vizualizace hradeckých školských objektů. Rekonstrukce obou škol zahájená začátkem letních prázdnin zahrnovala náhradu všech dveří a oken novými plastovými s izolačními trojskly a kompletní zateplení obvodových plášťů budov včetně střech.

Rekonstrukce škol Štefcova a Mandysova se však nerodily lehce a v Mandysově ulici se dokonce stále ještě pracuje. A to i přesto, že stavební firma už měla dávno ohlásit hotovo. Obě staveniště převzala hned zkraje letních prázdnin s tím, že vnitřní části škol dokončí do závěru srpna, aby děti mohly nastoupit do školy, a venkovní zhruba do poloviny září. „Na obou školách však firma bohužel neplnila harmonogram. Přesto se nám podařilo zahájit nový školní rok včas, za což patří velké uznání zejména personálu škol, který odvedl velký kus práce,“ uvedl Ondřej Votroubek. Od začátku září se tedy žáci ve třídách normálně učí a pracuje se jen venku. Rekonstrukce ZŠ Štefcova je v současnosti prakticky u konce a začne se přebírat po svátcích, v Mandysově ulici by firma měla dílo dokončit zhruba do poloviny listopadu.  Oba projekty na zateplení škol byly spolufinancovány ze zdrojů Evropské unie a Státního fondu životního prostředí ČR prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí. „U Základní školy Mandysova činily celkové výdaje 22,6 milionu korun, dotace z EU byla 16,2 milionu a ze Státního fondu životního prostředí 955 tisíc korun,“ sdělila koordinátorka dotací z ekonomického odboru magistrátu Zuzana Hovorková. Dodala, že na rekonstrukci školy ve Štefcově ulici s celkovými výdaji 15,7 milionu korun přispěla Evropská unie částkou 10,4 milionu, Státní fond životního prostředí dal na tento účel více než 610 tisíc korun.

Opravy a zateplování hradeckých škol s pomocí dotací by měly pokračovat i za rok. „O prázdninách v příštím roce bychom chtěli za pomoci stejného dotačního titulu vyměnit výplně a zateplit základní školy Sever a Milady Horákové, na které už byly v srpnu podány žádosti o dotaci s plánovaným vyhodnocením počátkem roku 2014. Pokud se to podaří, měla by být vyřešena nejpalčivější situace u základních škol. Výjimku by tvořila jen ZŠ Josefa Gočára, kde je to kvůli památkové zóně komplikovanější,“ vysvětlil Martin Soukup, náměstek primátora zodpovědný za majetek.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…