Lesy hlavního města Prahy budou testovat užitkový elektromobil

15.06.2011 12:45

Zástupce organizace Lesy hlavního města Prahy Ing. Václav Kroutil dnes slavnostně převzal klíčky od plnohodnotné elektrické multikáry Piaggio Porter Electric.

Lesy hlavního města Prahy budou testovat užitkový elektromobil

Vozidlo bude nasazeno v rámci pilotního projektu Praha-elektromobilní na běžné technické pojížďky, během kterých bude moci prokázat jízdní, ekonomické i emisní výhody oproti spalovacím verzím.

Více než tři měsíce od zahájení projektu Praha-elektromobilní se další významné městské organizaci naskýtá možnost testování předností bateriových vozidel na elektrický pohon, tzv. elektromobilů. Řidiči organizace Lesy hl. m. Prahy se tak spolu s kolegy v pražské Zoologické zahradě, ve Střední odborné škole dopravní COPTH nebo v Domě dětí a mládeže hl. m. Prahy stanou testovacími piloty.

„Přestože zralost technologie elektrického pohonu pro každodenní užívání v členitém pražském terénu již byla úspěšně prokázána, specifičnost požadavků každé organizace představuje nové nároky a požadavky," uvedla Andrea Vlásenková, předsedkyně Výboru ochrany životního prostředí ZHMP a koordinátorka projektu Praha-elektromobilní.

Ředitel organizace Lesy hl. m. Prahy Ing. Václav Kroutil řekl: „Otestováním techniky s elektropohonem v naší organizaci, předpokládáme v budoucnu snížení nákladů na PHM, snížení hluku v lokalitě, kde se bude daná technika pohybovat a zklidnění provozu v parcích a lesích na území hl.m. Prahy. Předpokládáme, že se naše představy kladně ověří v testovacím období, s tím že bychom využívali danou techniku v místech a pro technologie, které by tato technika zvládala."

Všichni se shodli na tom, že elektromobilita může být pro pražské ovzduší důležitým kamínkem v mozaice řešení současné neutěšené dopravní situace. „Přestože převážná většina znečištění z mobilních zdrojů v Praze pochází z osobní tranzitní dopravy, užitková vozidla podílející se na rozvážkách nebo údržbových pracích se zase dostávají do naší největší blízkosti a jejich zplodiny jsou tak velmi nebezpečné. Zapojení užitkových elektromobilů tak může pomoci zachovat klid v městském jádru, stejně jako v parku," dodala Vlásenková.

Více informací o projektu na www.praha-elektromobilni.cz

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…