Otrokovice: Dětské dopravní hřiště prošlo rekonstrukcí

16.09.2013 7:33

Slavnostním přestřižením pásky dnes bylo otevřeno dětské dopravní hřiště v Otrokovicích, které v období prázdnin prošlo kompletní rekonstrukcí.

Otrokovice: Dětské dopravní hřiště prošlo rekonstrukcí
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

„V období prázdnin nastoupila na dopravní hřiště těžká technika a měla se čile k práci. Dnes tak můžeme otevřít hřiště včetně všech moderních prvků veřejnosti. Jsme přesvědčeni, že dopravní výchova již v nejmladším věku je dobrým nástrojem pro to, abychom společně mohli dětem vštípit zásady, které přispějí nejen k jejich bezpečnosti, ale i do budoucna k bezpečnosti dalších generací. Díky rekonstrukci hřiště můžeme děti naučit rozpoznávat jednotlivé typy pozemních komunikací a jejich využití pro jednotlivé druhy dopravy včetně významu a rozpoznávání světelného signalizačního zařízení, svislého a vodorovného dopravního značení i řešení různorodých dopravních situací. Hlavním cílem je ale zvládnutí nácviku bezpečného chování v silničním provozu. Otrokovické dětské dopravní hřiště využívá deset základních škol z celého regionu i děti ze škol mateřských nebo děti hendikepované. Není ale určeno jen výchovným institucím. Již několik let jej může využívat také široká veřejnost a právě tuto roli bychom chtěli posílit,“ uvedl starosta města Otrokovice Jaroslav Budek s tím, že vyzkoušet si hřiště bude moci široká veřejnost již příští týden při Evropském týdnu mobility.

Původně mohly děti na hřišti využívat jednoduchou průsečnou křižovatku, síť cest a chodníků s dopravním značením. Investicí ve výši 3,3 milionu korun se podařilo na hřišti vytvořit zmenšený model města s řadou nových dopravních situací. Z hlavní křižovatky vznikla křižovatka kruhová, nechybí ale ani křižovatka se světelnou signalizací i bez dopravního značení. Komunikace nesou vodorovné i svislé dopravní značení včetně parkovišť. Moderní trendy se projevují i několika druhy cyklostezek, a to se smíšeným provozem, s odděleným provozem i s odpočívkou. Děti si budou muset dát pozor také na křížení s železničním přejezdem, přejezd přes most, vjezd do města s omezenou rychlostí, zpomalovací retardér i řadící a odbočovací pruhy. Chodníky jsou uzpůsobeny pohybu osob s omezenou pohybovou schopností a jsou vybaveny hmatovou dlažbou, vodícími liniemi a přechody pro chodce včetně varovných signálních pásů. „Zrekonstruované dětské dopravní hřiště je jedním z devíti ve Zlínském kraji a podle informací krajského koordinátora BESIPu je tím nejmodernějším. Touto investicí připojujeme další kamínek do mozaiky péče o naše děti. Po zvýšení kapacity mateřské školy, rekonstrukci jejích zahrad včetně herních prvků pro děti, investicích do vybavení škol v podobě jazykových a počítačových učeben a investic do rekonstrukce školních hřišť, připojujeme rekonstrukci dětského dopravního hřiště. Tuto dlouho očekávanou akci jsme projekčně připravovali dva roky. Radnicí sestavený projektový tým se inspiroval dětskými dopravními hřišti nejen ve Zlínském kraji, ale i například v Opavě, Odrách a dalších městech na Moravě. Více než tři miliony korun investované do rekonstrukce vnímáme jako efektivní vynaložení peněz do prevence a někdy možná i záchrany životů našich dětí,“ uvedl místostarosta Otrokovic Milan Plesar. „Jsem hrozně rád, že se dětské dopravní hřiště v Otrokovicích po letech podařilo společným úsilím všech zúčastněných zmodernizovat a doplnit je i o prvky, které na jiných hřištích vidíme jen zřídka a ve Zlínském kraji vůbec. Budu rád když se nám zde ve spolupráci s DDM Sluníčko podaří zrealizovat i vyšší kola dopravní soutěže, než tomu bylo dosud, kdy sena hřišti konala pouze kola oblastní. Můžeme tak všem z okolí ukázat, jak se tento prostor zvelebil a modernizoval,“ uvedl krajský koordinátor BESIP Zdeněk Patík.

Rekonstrukci dětského dopravního hřiště významně podpořili také společnosti Continental Barum a Mitas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: otrokovice.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…