Praha: Tonda prorazil do stanice Veleslavín a už je v půlce cesty do Dejvic

05.12.2011 18:10

V rekordním čase dvou měsíců zvládl plnoprofilový razicí štít Tonda propojit Petřiny a Veleslavín, budoucí stanice pražského metra na trase V. A. V pondělí 5. prosince 2011 odpoledne dokončil poslední z 1 062 metrů levého traťového tunelu a za přítomnosti primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody a generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta slavnostně prorazil do stavební jámy na Veleslavíně.

Praha: Tonda prorazil do stanice Veleslavín a už je v půlce cesty do Dejvic

„Na vlastní oči jsem se opět přesvědčil, že stavba metra pokračuje dobře a bez kolizí. Praha je bohužel zcela odkázána na svoje finanční prostředky, což je v evropském měřítku raritou a ve spojitosti se současnými neveselými hospodářskými výhledy je stavba metra A pro Prahu velmi složitá. Přes toto všechno trasu, která propojí hustě obydlené oblasti podél Evropské a Kladenské ulice, dokončíme," řekl primátor hlavního města Bohuslav Svoboda.  

Ražba metra postupuje stále rychleji: přestože právě dokončený úsek je oproti tomu předcházejícímu z Vypichu na Petřiny dvojnásobný, Tonda si s ním poradil v poloviční době. Podařilo se mu to také díky maximálnímu dennímu výkonu 28,5 metrů. Raziči Metrostavu se museli vypořádat s výrazným klesáním, dosahujícím v jednom místě až téměř 4 procent. Kvůli němu se ražba tohoto úseku fakticky prodloužila zhruba o osm metrů.    

Technologie TBM, která se na prodloužení pražského metra využívá, funguje na principu vyrovnávání tlaků při rozpojování horniny řeznými nástroji. Štít za sebou přitom nezanechává hrubý tunelový profil, ale rovnou buduje ostění. Tonda při cestě z Petřin na Veleslavín položil přes 700 prstenců o šíři 1,5 metru. Po prorážce ho raziči přetáhnou přes hloubený úsek stanice a v polovině ledna 2012 začne ražba směrem k stavební jámě E2 v ulici Evropská. Krátce poté by měl dorazit na Veleslavín i druhý razicí štít Adéla.

Stanice Veleslavín by měla v budoucnu tvořit důležitý dopravní uzel severozápadní části Prahy. Je totiž navržena tak, aby v předstihu reagovala na předpokládanou modernizaci železniční tratě a vznik stanice rychlodráhy. Zároveň bude umožňovat pohodlný přestup na tramvaj v Evropské a také na dočasný autobusový terminál.    

Nový úsek pražského metra ze stanice Dejvická do stanice Motol bude dokončen v roce 2014. Linka A bude mít čtyři nové stanice - Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol. Projekt nese název „Prodloužení metra V. A (Dejvická - Motol)" a realizuje ho sdružení Metrostav - Hochtief.

Dálší zprávy z Prahy naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…