Sociální pracovnice poskytují podporu a pomoc seniorům a zdravotně postiženým občanům, vysvětluje místostarosta

26.09.2013 10:44

ROZHOVOR Sociální odbory poskytují poměrně rozsáhlé poradenství zejména pro seniory, občany zdravotně postižené a jejich rodiny. Podrobnosti přiblížil 1. zástupce starosty městské části Praha 5 JUDr. Petr Lachnit, v jehož gesci je mimo jiné sociální oblast.

Sociální pracovnice poskytují podporu a pomoc seniorům a zdravotně postiženým občanům, vysvětluje místostarosta
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

V čem spočívá pomoc sociálních pracovnic tohoto oddělení?

Sociální pracovnice jsou připraveny občanům poskytnout komplexní sociální poradenství a pomoc při řešení nejrůznějších životních situací. Poradenství poskytují individuálně, formou osobních a telefonických konzultací na základě potřeb klienta. Jsou i zprostředkovateli služeb, kdy pomáhají získat kontakt s potřebnými sociálními zařízeními, případně jinými zdroji pomoci.

Jaké konkrétní služby poskytují?

Nejčastěji se na ně obracejí žadatelé o vydání nebo výměnu parkovacího průkazu, které označuje vozidlo přepravující osobu těžce zdravotně postiženou. Pomáhají také při podání žádostí o dávky pro osoby se zdravotním postižením na úřad práce. Jde o příspěvek na péči, příspěvek na mobilitu, průkaz osoby se zdravotním postižením nebo o příspěvek na zvláštní pomůcku. Na vyžádání občana provádí terénní poradenství u osob s obtížnou orientací nebo imobilních, kteří mají snížený přístup k potřebným informacím. Někdy pomůže jen předání kontaktů nebo vyplnění formuláře k žádosti o některý z příspěvků. Jindy je potřeba zajistit pečovatelskou službu, přechodný nebo trvalý pobyt v domově pro seniory nebo zdravotně postižené osoby, a podobně.

Jakou další činností se v rámci své práce zabývají?

Provádí terénní sociální šetření na podnět různých institucí nebo občanů a tzv. depistáže. To je vyhledávání osob, které potřebují pomoc. Když je potřeba, následuje individuální práce s klientem dle jeho potřeb. Na základě oznámení zdravotnického zařízení zajišťují různé služby sociální péče tomu, kdo z důvodu věku či zdravotního stavu není schopen obstarávat si své záležitosti. Samozřejmě se tak děje po vzájemné dohodě a se souhlasem klienta. Dále koordinují činnosti v rámci procesu komunitního plánování, který pomáhá definovat potřeby a možnosti jejich řešení v oblasti sociálních služeb na našem území.

Co dodat závěrem, pane místostarosto?

Lidé postupně získávají důvěru ke vzájemné spolupráci se sociálními pracovnicemi, veřejnost se na ně obrací s konkrétními problémy. Klient právem očekává kvalifikovanou pomoc i etický přístup ze strany sociálního odboru a jeho zaměstnanců, ať je či není ve společnosti nějak znevýhodněn, nebo jen potřebuje informaci pro sebe nebo někoho blízkého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…