Vsetín: Dny proti chudobě 2013

02.10.2013 6:32

Globální krize spojuje svět globálními problémy. Vlády většiny zemí světa se snaží omezovat veřejné výdaje do školství a zdravotnictví, ale nerozpakují se vydávat obrovské finanční částky na saturaci velkých firem a bank. Přitom právě velké firmy se často vyhýbají placení daní a maximalizují své zisky na úkor společnosti, v níž působí.

Vsetín: Dny proti chudobě 2013
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

V České republice, stejně jako ve většině zemí světa, začínají v září Dny proti chudobě. U nás jsou organizovány platformou Česko proti chudobě, která sdružuje na šedesát organizací zaměřených na rozvojovou pomoc, vzdělávání, genderovou problematiku, životní prostředí i problémy mezinárodního obchodu a oddlužení. Akce ke Dnům proti chudobě letos proběhnou na desítkách míst regionů ČR.

Ve Vsetíně se uskuteční akce Vsetín proti chudobě v pátek 4. 10. 2013, kdy bude v Panské zahradě připraven pro vsetínské školy projektový den. V 9.00 hodin zahájí Běh pro vodu a následně od 10.45 hodin na vsetínském zámku proběhne Žákovská konference s workshopy Voda jako globální problém a globální problémy.

Voda je bezesporu jedním z nejcennějších zdrojů planety a je nezbytná pro lidský život. Přístup ke kvalitní pitné vodě je základním lidským právem, a je základním předpokladem udržitelného rozvoje, podotkla starostka města Iveta Táborská, pod jejíž záštitou akce ve Vsetíně probíhá.

Nicméně tomu tak v mnoha částech světa není. Se vzrůstajícím počtem obyvatel roste i spotřeba vody. Naproti tomu klimatické změny značně ovlivňují vodní zdroje a způsobují, že se zásoby vody v mnoha regionech světa zmenšují, ledovce tají, srážky jsou méně předvídatelné a záplavy a sucha stále častější a extrémnější. Člen koordinačního týmu kampaně Tomáš Tožička říká: "Svět je příliš malý na to, abychom si mohli myslet, že bída někde jinde na nás nebudou mít žádný dopad".

Kampaň proti chudobě podporují stovky známých osobností na celém světě jako například Antonio Banderas, Penelope Cruz či Bono Vox, u nás jsou to mezi jinými Táňa Fischerová, Ilona Švihlíková, Václav Bělohradský nebo Tomáš Ujfaluši.

Ve Vsetíně akci pořádá uskupení partnerů, kterými jsou:

Město Vsetín
Líska – o.s. pro EVVO ve Zlínském kraji
Muzeum regionu Valašsko
ALCEDO – středisko volného času Vsetín, Dětský parlament
ZŠ Vsetín, Sychrov 97
ZŠ Vsetín, Rokytnice
eSports

Další informace o kampani jsou dostupné na internetových stránkách kampaně www.ceskoprotichudobe.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…