Znojmo: Kolumbus na své první narozeniny objevil další pracovní místa

14.10.2013 10:44

V pátek 12. října oslaví projekt znojemské radnice s názvem Kolumbus své první narozeniny. „Když jsem loni o této době náš nový projekt na objevování pracovních míst ve Znojmě představoval, řekl jsem, že pokud Kolumbus přinese do města byť jen jediné nové pracovní místo, má smysl. Ohlédnu-li se po dvanácti měsících, zpět, musím říct, že jsme těch míst za rok dokázali objevit mnohem více,“ uvedl starosta města Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD) s tím, že nyní je na obzoru úplně nová továrna, která by měla v blízké budoucnosti zaměstnat až 30 osob.

Znojmo:  Kolumbus na své první narozeniny objevil další pracovní místa
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Projekt Kolumbus představila znojemská radnice před rokem tím, že hlavním cílem je pomoci Znojmákům objevovat nové příležitosti na trhu práce. Projekt, který je na české poměry unikátní, je rozdělen na sedm částí. Nejvýznamnější jsou čtyři z nich: Znojmo pomáhá lidem bez práce, Znojmo mluví anglicky, Znojmo nastartuje vaše podnikání a Znojmo vytváří nová místa.

V rámci pomoci lidem bez práce zveřejnila znojemská radnice na webu www.znojmokolumbus.cz během uplynulých 12 měsíců tři sta čtyřicet dva inzerátů nabízejících práci. To znamená skoro každý den jeden nový inzerát. Většina z nich se objevila i ve Znojemských LISTECH.

„Tady bych chtěl velmi poděkovat Rakousko-české hospodářské společnosti za to, že nám inzeráty na volné pracovní pozice v Rakousku vyhledává. Máme zpětnou vazbu, že náš krok inspiroval mnohé naše spoluobčany k získání práce v Rakousku. Domnívám se, že se tak stalo na základě výše platů, které u inzerátů zveřejňujeme,“ uvedl starosta.

Také projekt Znojmo mluví anglicky už má své výsledky. První jazykové zkoušky z angličtiny (FCE) se konaly na jaře a všech šestnáct zájemců v nich uspělo. V říjnu se bude konat další kolo zkoušky, přihlášeno je sedmnáct lidí. První zkouška z němčiny proběhne v únoru. Kromě zabezpečení jazykových zkoušek již proplatila radnice studentům za získání jazykových dovedností téměř sto tisíc korun. Zároveň radnice přispěla na nákup jazykových učebnic také pro žáky znojemských základních škol.

Znojmu se také povedlo nastartovat první podnikání. Do podnikatelského inkubátoru se v následujících dnech nastěhuje první podnikatel z oblasti IT služeb a marketingu. „Věřím, že bude inspirací pro další začínající podnikatele, kteří se rozhodli vzít svůj osud do vlastních rukou,“ dodal starosta.

První úspěchy má Kolumbus také v případě přímého vytváření pracovních míst. Již dříve radnice představila dva nové projekty, které dohromady přinesly přes padesát nových pracovních míst, které byly vytvořeny v novém pavilonu domova pro seniory a v továrně Šikulové. „Nyní mohu s radostí ohlásit, že ve Znojmě vznikne díky znojemské společnosti K -Produkt holding dalších 30 nových pracovních míst,“ prozradil starosta Gabrhel.

„Myslím, že náš první rok zcela jasně ukázal, že jsme se vydali správným směrem. Možná, že se naše práce ještě významně neodráží na statistikách zaměstnanosti, ale považuji za strašně důležité, že jsme s Kolumbem začali a položili ve Znojmě základy aktivní komunální politiky zaměstnanosti,“ uvedl u příležitosti prvních narozenin Kolumba starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

7:31 Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

Datem 2. května 2024 byla opět spuštěna služba pro občany města – forenzní značení jízdních kol, ele…