Znojmo: Město koupilo dětem bezpečného krokodýla

03.10.2013 12:40

Znojemská radnice se rozhodla posílit bezpečnost dětí v mateřských školách, které spravuje, a pořídila nejmenším občanům prvního krokodýla, neboli bezpečnostní systém Walkodile. „Bezpečnostní systém Walkodile je samozřejmě nutné používat s rozumem, tedy ne nutně na každé procházce. Ale věřím, že tento systém ulehčí učitelkám, neboť často chodí na procházky s velkými skupinami. Místo věčného přepočítávání dětí se tak mohou věnovat například výkladu při procházce,“ vysvětluje místostarosta Znojma Jan Grois.

Znojmo: Město koupilo dětem bezpečného krokodýla
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Pod anglickým názvem Walkodile (Walk = procházka a Crocodile = krokodýl) se skrývá stejnojmenný projekt, jehož hlavním cílem je zvýšení pasivní bezpečnosti předškolních dětí v silničním provozu. Jeho autorka, Elaine Stephen z Velké Británie, převzala v roce 2011 od britské královny Alžběty II. Řád britského impéria za zásluhy v oblasti bezpečnosti dětí.

Prvních deset souprav bezpečnostního systému budou využívat v mateřské škole Dělnická, která sídlí v těsné blízkosti frekventované Jarošovy ulice, a její odloučené pracoviště Gránická. Děti budou při procházce připnuté k systému Walkodile, který zabrání případnému vyběhnutí dítěte do silnice.

Walkodile se skládá z flexibilní páteře, na níž se nacházejí držátka pro děti i bezpečnostní spony a popruhy, jimiž jsou děti připojeny ke konstrukci. Popruh dítě v pohybu nikterak neomezuje. Po příchodu například do parku se dítě může od páteře krokodýla odepnout a nerušeně si hrát. Popruhy jsou také výrazně označeny reflexní páskou, takže děti jsou na procházce dobře viditelné.

Roční zkušenosti se systémem Walkodile má Mateřská škola v Hodonicích, která ho dostala od sponzora. „Největším kladem je zcela určitě bezpečnost dětí. Velkou výhodu vidím v tom, že na vycházku může jít učitelka i s méně početnou skupinou, a hlavně se může věnovat pozorování okolí s výkladem a nemusí tolik děti upozorňovat na možná nebezpečí a překážky, protože učitelka Walkodile vede a děti ji vlastně kopírují. Jde určitě o dobrou věc a dětem se Walkodile líbí,“ podělila se již dříve Znojemským LISTŮM o zkušenosti ředitelka školy Marta Lattnerová.

Pokud budou mít ředitelé mateřských škol zájem o Walkodile, má město v plánu postupně v nákupu bezpečnostního systému pokračovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…