Tedy: koňské maso samo o sobě závadné není, ale spotřebitel byl oklamán, neboť se domníval, že kupuje maso hovězí. Rozsah skandálu je celoevropský a reakce evropských institucí okamžitá, včetně vyšetřování podezřelých vzorků masných výrobků. V médiích se dokonce objevila zdánlivě úsměvná zpráva, že při jedné kontrole zjišťování přítomnosti koňského masa se ukázalo, že v dotyčném výrobku sice nebylo koňské, ale ani žádné jiné maso. Vtip o tom, že párky se mohou jíst i na Velký pátek, protože v nich žádné maso není, už dávno přestal být vtipem.
V této souvislosti si ale nemohu odpustit jedno srovnání. V Evropském parlamentu opakovaně upozorňuji na praktiky klamání spotřebitelů. Problém dvojí kvality výrobků v různých zemích EU je jedním z nich. Stejný obal, různé složení bez jasného odlišení od originálu. Opakovaně, nyní již i s dalšími kolegy, žádám po Evropské komisi řádné prošetření indicií a dílčích průzkumů, které naznačují, že v zemích střední a východní Evropy jsou spotřebitelům dodávány některými výrobci produkty stejného názvu a obalů, ale různého složení, a tedy i kvality. Ze strany Evropské komise dostávám stále tutéž odpověď. Pokud je bezpečnost těchto produktů v pořádku, pak kvalita je věcí relativní a v případě potravin otázkou chuťových a cenových preferencí...
A tak, milí spotřebitelé, vlastně je to všechno v našich rukou a tedy i naše vina. Jsme to, co jíme. Tak končí trh bez přívlastků a někdy i bez masa.
MUDr. Olga Sehnalová, MBA
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: cssd.cz