Adam (Úsvit): Je skvělé, že je jižní Morava průkopníkem v inovacích

28.09.2013 14:58

V tomto týdnu pobýval u nás na jižní Moravě prezident Miloš Zeman a mě jako člověka pohybujícího se v průmyslu nejvíce zaujala jeho chvála našeho kraje v oblasti inovací a nových technologií. S hejtmanem Michalem Haškem se shodli, že Jihomoravský kraj je v tomto směru v České republice průkopníkem.

Adam (Úsvit): Je skvělé, že je jižní Morava průkopníkem v inovacích
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Já se s hejtmanem Haškem i prezidentem Zemanem určitě shoduji, že jižní Morava je kromě Prahy mezi regiony jedničkou v inovativních technologiích. Tento trend je správný a musí pokračovat jeho podpora a investice do této oblasti.  

Tady však naše shoda končí. Podle mě nelze oddělit ekonomické ukazatele a vybírat si jen ty, které se nám zrovna hodí. V tomto segmentu je zcela zásadním ukazatelem zaměstnanost mladých, protože právě oni by v těchto oblastech měli pracovat. Jenže v tomto kraji je nezaměstnanost mladých prakticky nejvyšší v celé republice.

Důvodů tohoto stavu je samozřejmě mnoho. Jakkoliv se v poslední době situace zlepšuje, stále ještě není tento druh průmyslu propojen s vysokým školstvím. Jenže kromě toho situaci zhoršuje třeba fakt, že si firmy najímají mnoho cizinců, kteří zde pak pracují místo našich lidí. Samozřejmě za tím může být ekonomická nezbytnost kvůli přehnaným nárokům našich absolventů, ale určitě se to musí prozkoumat důkladněji.

Množství pracovníků z balkánských zemí, nebo z Rumunska, je totiž opravdu vysoké. Nijak nezpochybňuji jejich kvality, obvykle se chovají slušně a jsou neobyčejně pracovití, ale nemůžeme přehlížet, že zde vedle nich máme naše mladé, kteří také hledají práci.

Je třeba se soustředit na propojení těchto společností se školami, a to nejen vysokými, ale i středními. Cestou inovací a nových technologií by se totiž mělo ubírat i střední odborné školství. Zejména na ministerstvu školství by si měli uvědomit, že žijeme ve třetím tisíciletí a tomu musí odpovídat i studijní programy. Není důvod se učit na strojích z Rakouska- Uherska, když je užívá stále méně firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Adam - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.