Adam (Úsvit): Politici, kteří tak špatně prodali OKD, by měli skončit

23.09.2013 22:23

Nedalo se nesledovat včerejší Otázky Václava Moravce, především pak část věnovanou problematice OKD. Za ta léta, co člověk sleduje politické debaty, je už opravdu zvyklý na leccos. Nedělní rozprava Václava Moravce o problémech firmy OKD však představovala něco neuvěřitelného.

Adam (Úsvit): Politici, kteří tak špatně prodali OKD, by měli skončit
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Takovou aroganci pana manažera Fabiána jsem skutečně nečekal. Jako přední manažer firmy, který jedním rozhodnutím může negativně ovlivnit život tak obrovského množství lidí, se podle mě takto chovat zkrátka nemůže.

Pozice, do které se management OKD postavil, se dá shrnout do rozhořčeného výroku: "Co po nás vlastně chcete?“ Jako by nám říkali: „Prodali jste nám to tu, tak mlčte a koukejte, jak si to tu hezky rozdělíme."

OKD bylo panu Bakalovi prodáno za 4,5 mld. Kč, to je samozřejmě zajímavá suma, ale mnohem zajímavější by bylo zjištění, kolik mělo tehdy OKD na svých účtech. Zaslechl jsem dokonce, že to snad mělo být pět miliard, tedy ještě více, než za kolik si pan Bakala a jeho lidé tuto společnost pořídili.

Nejsem ekonom, ale zdá se mi to jako opravdu dobrý obchod – z pohledu kupujícího. Stát jako druhá strana transakce má pochopitelně mnohem méně důvodů ke spokojenosti. A skutečně je třeba se nyní ptát: Kdo je zodpovědný za tuto zlodějinu za bílého dne? Kdo dopustil, že společnost která byla zisková, byla prodána za takových podmínek?

Samozřejmě, že odpověď na tuto otázku všichni známe. Nechápu ale, jak je možné, že tento člověk může nadále kandidovat ve volbách. Někdo, kdo je podepsaný pod takovou smlouvou, by přece měl mít úplně jiné starosti.

Inu, i toto je argument pro změnu systému a nastolení přímé demokracie. O privatizaci takového podniku by se klidně mohlo rozhodovat v referendu. Anebo ještě lépe, takový politik, který umožnil vzniklou situaci, by mohl být odvolán či dokonce hnán k odpovědnosti. Majetkové, a třeba i trestní. Tyto legální zločiny musí skončit, protože je to nemorální vůči občanům ČR.  Jestli to navíc takto půjde dále, nebude už za chvíli co ukrást.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Adam - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky