Babák: Za současný finanční stav nemocnic nese jednoznačně odpovědnost Miroslav Kalousek

18.09.2013 15:31

Před rokem jsem na půdě sněmovny a do médií říkal, že nemocnice budou mít velký problém jakž takž doklepat rok 2013. Jenže univerzální pravdu na finance měl v té době ještě pan Kalousek.

Babák: Za současný finanční stav nemocnic nese jednoznačně odpovědnost Miroslav Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Babák

Krizový štáb nemocnic v těchto dnech upozornil, že do konce roku může mít vážné finanční problémy až třetina nemocnic. To sebou nese odklad plánovaných operací a celkové ohrožení nemocniční péče.

„Každému jen trochu erudovanému člověku muselo být jasné, že snížení úhrad nemocnicím od zdravotních pojišťoven vyhláškou ministerstva zdravotnictví, zvýšení DPH na léky a další faktory, jako inflace, se negativně projeví velmi brzy. Na jedné straně dostanete méně peněz, na druhé musíte víc vydávat. Pro pana Kalouska a potažmo i vládu to ale byla zřejmě příliš náročná matematika,“ pokračuje Michal Babák.

Právě bývalý poslanec s několika kolegy už začátkem roku prosazoval, aby zvýšení DPH na léky bylo alespoň kompenzováno většími odvody za státní pojištěnce. To ale tehdejší vláda a ministr financí jednoznačně odmítli.

„My sílu na prosazení vyšších odvodů neměli a vláda měla jiné priority. Hlavně, že do S-karet TOP09 investovala, co se dalo a ještě se slušný balík ze státních peněz zaplatí jako kompenzace České spořitelně. Na to peníze pan Kalousek našel,“ uzavírá bývalý poslanec Michal Babák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.