Bajer (SsČR): Selhání státní správy chtějí řešit postihem slušných podnikatelů

14.01.2014 11:39

Návrh senátorů na novelizaci zákona 185/2001 Sb., o odpadech, je jen dalším z návrhů diskriminující slušné soukromé podnikatele v ČR.

Bajer (SsČR): Selhání státní správy chtějí řešit postihem slušných podnikatelů
Foto: SsČR
Popisek: Strana soukromníků České republiky

Tento návrh počítá s přesunutím pravomocí k udělování souhlasu s provozováním zařízení k výkupu a třídění odpadů (sběrny) z čistě odborných orgánů, kterými jsou odbory životního prostředí, na obce, které nemají ponětí co je čeká.

Schválení této novely, pokud by prošla v předloženém znění, postihne tisíce podnikatelů a jejich zaměstnanců v oblasti nakládání s odpady, sebere finanční prostředky občanům, kteří tuto surovinu - odpad vlastní a chtějí ji zpeněžit. Razantně zhorší životní prostředí a v neposlední řadě výrazně ztíží a prodraží prodej odpadů firmám.

Samozřejmě, ve svém důsledku zakládá korupční prostředí, kdy naplňování zákona může skončit tak, že v celé republice zůstane jen několik zařízení, které zaplatí .......................

Přitom je z přehledů policie ČR jasné, že největší kriminalita krádeží kovů je páchána na území Severočeského a Moravskoslezského kraje. Jsou to  kraje s největší nezaměstnaností. Kraje, kde je suverénně nejméně legálních zařízení (sběren), které mají povolení. Kraje, ze kterých bude kradený materiál převážen do zahraničních sběren,nebo tam,kde v republice zůstanou.

Celý tento problém je, dle našeho názoru pouze selháním státní správy. Vždyť současná legislativa dává dostatečné možnosti a jejich důsledné využití stačí k řešení problému.

Jsou jimi např. postih za nakládání s odpady bez povolení (černé sběrny) v řádech milionů korun.

Důsledné kontrolování zákazu  výkupu vyjmenovaných odpadů od fyzických osob, porušení lze opět trestat vysokou finanční pokutou a opakované prohřešky možné trestat např. odejmutím povolení, což je trest pro podnikatele existenční.

K tomu je však nutné maximální zapojení obcí, krajů,policie ČR,inspekce životního prostředí a dalších orgánů, k důsledným kontrolám a využití sankčních opatření, které mají a mohou využít.

Návrh změn v tomto zákoně ze strany předkládajících senátorů, nás opět přesvědčuje o neodbornosti předkládaných novel zákonů. Zároveň nesouhlasíme s praxí řešení selhání státu na úkor podnikajících subjektů.

Sekce zpracovatelů odpadů v SsČR připravuje návrhy na řešení situace, s využitím platných zákonů. Tyto budou v příštích dnech nabídnuty vedením SsČR ke konzultaci a vysvětlování v poslaneckých klubech a výborech Poslanecké sněmovny ČR napříč politickým spektrem.

Doufáme, že přispějeme ke zlepšení situace s krádežemi kovů a to ne na úkor slušných podnikajících subjektů.

Petr Bajer-předseda SsČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Strana soukromníků ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…