Baránek (SsČR): Zhodnocení pěti let existence

27.11.2013 12:30

Předsněmovní úvaha Rudolfa Baránka

Baránek (SsČR): Zhodnocení pěti let existence
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Podnikatel Rudolf Baránek

Všem členům Strany soukromníků České republiky ( SsČR), politickým spojencům a mnoha dalším.

Strana soukromníků České republiky oslavila ve vší tichosti dne 21.11.2013 5 let od založení v restauraci Léta Páně v Horních Počernicích . Ani to někteří členové Rozšířeného předsednictva SsČR nezaregistrovali. Je pravdou, že podobná výročí jsou vždy více na mysli a v srdci zakladatelů než těch, kteří se ke vzniklému myšlenkovému proudu přidali později. Výročí,  stejně jako u lidí,  jsou i v politickém životě velmi důležitá. Je dobré se vždy v tyto dny zamyslet nad tím, co se podařilo, co ne a vzít si z toho ponaučení pro další úsilí.

Dovolte mi, abych se ještě chvilku zabýval číslicí 5.

Člověk, v tomto případě dítě, když je mu 5 let, se pomalu,  hlavně v myšlenkách rodičů, připravuje na brzký vstup do školních lavic a má tak zvaně život před sebou. Nejvěrnější přítel člověka ze zvířecí říše, když má 5 let, je téměř v půlce života.

Co ale  znamená 5 let v životě politické strany?

V dnešní době, kdy kolem nás strany a hnutí vznikají a zanikají velmi rychle, je to už zajímavý věk.

Co se nám za tu dobu podařilo?

Z komunálních voleb 2010 jsme měli 13 zastupitelů a tím, že do SsČR během doby vstoupili někteří zastupitelé z řad nezávislých,   zastupitelů SsČR je v komunále 20. Máme Petra Thaisze krajským zastupitelem ve Zlínském kraji. Věřím, že v dresu SsČR v místě zvolení poctivě pracují nejen pro soukromníky.

Od 1.9.2010 do dnešních dnů máme v osobě Bedřicha Dandy náměstka ministra průmyslu a obchodu ČR. Bez diskuse se velmi kladně podílel na „zlidštění“ živnostenských úřadů v České republice, na výrazném snížení administrativní zátěže  soukromníků  novelizací Živnostenského zákona  - při jedné návštěvě živnostenského úřadu  Vám úředník  nejen obratem vyřídí živnosti, ale zároveň Vás  automaticky přihlásí  i  na FÚ i pojišťovnách a  v novele jsou i další,  ve prospěch soukromníka novelizované paragrafy.  Dandou  vedená Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů vypracovala dalších téměř 150 námětů pro snížení administrativní zátěže soukromníků, z nichž mnohé  jsou již také součástí platné legislativy. Za více jak 3 roky náměstka navštívili s žádostí o pomoc nebo radu desítky našich členů a jejich kamarádů. Z jím řízené sekce přišly na maily našich členů mnohé zajímavé nabídky a informace. Za to vše určitě patří dík i těm, kteří ve státní správě pracují v našem dresu od parlamentních voleb 2010.

Premiér Nečas dále nabídl Straně soukromníků ČR, aby ze svých řad nominovala do funkce náměstka ministra obrany ČR pro legislativu svého člena. Rostislav Senjuk funkci odmítl, další nabídka této úrovně nepřišla.

Bez jakékoliv diskuse je největším úspěchem Strany soukromníků ale to,

  • že jsme zabránili zvýšení odvodů ze sociálního a zdravotního pojištění OSVČ,
  • že jsme zabránili zrušení nákladových paušálů pro OSVČ
  • že jsme zabránili zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí.
  • To vše má dopad na několik set tisíc soukromníků. Na toto můžeme být hrdí.

Protivníci nebyli ledajací, TOP 09, odborové a některé podnikatelské svazy a o ČSSD a KSČM ani nemluvě.

Bohužel i někteří členové současného Rozšířeného předsednictva SsČR nebyli oporou. Intrikovali, pomlouvali a zpochybňovali všemi odhlasované politické dohody, bez nichž bychom výše uvedené coby neparlamentní strana nikdy nemohli realizovat, ani náhodou. Zdůrazňuji, vždy jsme o všech dalších krocích SsČR na Rozšířeném předsednictvu  hlasovali.

Byli jsme tvrdohlaví a vydrželi jsme. Často při těchto nechutných sporech jsem vzpomínal na léta 1989 – 1996.  Vedl jsem Sdružení podnikatelů ČR od roku 1989 do roku 1996 a Stranu podnikatelů, živnostníků a rolníků ČR od roku 1992 do roku 1996. Sdružení mělo v roce 1992 na 200 000 členů a strana téměř 2 000 členů. Nikdy, opakuji nikdy se nestalo, že to, co bylo většinou, často i po bojích, odhlasováno, aby bylo následně různými intrikami zpochybňováno. Asi je to nějaký nový lidový obyčej, bohužel odporný, primitivní a často na zvracení. To není politika, to je šaškárna.

Nová politická garnitura byla zvolena i velkým počten hlasů soukromníků a jejich rodin. Po jmenování nové vlády sledujme společně, za jak dlouho tyto záležitosti nová garnitura zlikviduje. A nebude nikdo, kdo jim v tom zabrání. Nikdo!!!

Téměř do konce se nám podařilo dotáhnout schválení placení DPH jen ze zaplacených faktur, splatnost faktur do 30 dnů a je připravena kostra zákona o legalizaci tzv. Švarcsystému. Vzpomeňte na zásadní odpor všech v roce 2010 ohledně placení DPH jen ze zaplacených faktur. A dnes? Hospodářská komora ČR, Kuba a další se tím už chlubí, že je to jejich práce. Je na Vás, aby toto úsilí SsČR nezapadlo. Pokud budete o tom se soukromníky mluvit, tak se na rozdíl od jiných nebudete chlubit cizím peřím.

Na závěr této části nesmím zapomenout na velkou pomoc při prosazování výše uvedeného pana Ing. Jaromíra Schuberta, prezidenta Unie středního stavu a kdysi místopředsedu Sdružení  podnikatelů ČR. Po dohodě s Petrem Nečasem byl Jaromír Schubert nominován SsČR jako poradce předsedy vlády a hájil názory SsČR v Tripartitě. Vždy fundovaně a nekompromisně, jak je u něho od listopadu 1989 zvykem. Věřím, že v tom bude pokračovat.

Co se nám nepodařilo?

Přes veškeré úsilí členů SsČR a politických spojenců z Konzervativní strany, členů SNK – ED, Všelidového hnutí, Hnutí politické jednoty, Nového směru, Občanů České republiky, členů cechů a společenstev a mnoha dobrovolníků jsme v mimořádných parlamentních volbách neobstáli. Volilo nás 13047 občanů, získali jsme 0,26 % a ze 23 politických stran a hnutí jsme obsadili 16.místo. Politický úspěch se neměří vynaloženým úsilím, ale počtem získaných hlasů a procent. Zatím jsme nezaujali. Zatím. K těm 13047 voličům máme ale zodpovědnost v dalším období. Je to počet lidí, kteří bydlí třeba v Benešově, Mělníku nebo v Domažlicích- pro přirovnání. Velkým kladem je ale to, že mnoho našich lidí získalo první zkušenosti s velkou politikou. To nejde naučit, to nejde vyčíst z příruček, to se musí prožít.

Jak to po prohraných volbách bývá, někteří členové SsČR prý nechtějí pokračovat, někteří vidí spásu ve změně názvu strany, někteří zpochybňují roli stavovské politiky a chtějí se slučovat. Mnozí ale chtějí pokračovat a lépe se připravit na další šance v roce 2014. Patřím mezi ně.

Nedopusťte rozval Strany soukromníků České republiky, nedopusťte změnu názvu.

Tradiční myšlenkové proudy nakonec vždy uspějí v každé době.

Na dnešní politické scéně mezi rychlokvaškami, mnohdy přechodně úspěšnými se o delší tradice může opřít jen ČSSD, KSČM, KDÚ – ČSL a SsČR. Stavovská politická tradice se píše od roku 1918. Co by za to jiní dali! Všimněte si, že z těch čtyř politických stran jsou jedni levicoví extrémisté, jedni hodně vlevo a jedni v levém středu. Pouze SsČR je od středu doprava. ODS má sice 22 let, ale kolik narozenin ještě oslaví? Co zbude z TOP 09 po odchodu knížete? Situace od středu doprava je opravdu radostnáL. Zcela určitě je mezi novými výjimkou Hnutí ANO Andreje Babiše. Dle mne vše ale záleží na tom, jak dlouho bude mít Andrej Babiš trpělivost, sílu a pevné nervy. Do rána „vyrobil“ desítky nových politických hvězd těchto a příštích okamžiků. Některé z nich do vyhlášení výsledků voleb téměř nikdo neznal. Je otázkou, kdy někteří zapomenou na to, jak se jmenuje jejich „politický výtah“ a začnou být přesvědčeni o své dokonalosti a svobodě mandátu. Všichni jsme přece Češi, Moraváci a Slezané. Jiný lidský materiál v republice není. I Andrej Babiš z toho vybíral. není mu co závidět. Uvidíme také, jak Andreje Babiše bude zajímat problematika OSVČ, malých a středních soukromníků.

Důležité je teď, aby na 5.republikovém sněmu bylo Vámi zvoleno nové vedení SsČR, novelizovány Stanovy a začala příprava na evropské a komunální volby v roce 2014. V těch můžeme být velmi úspěšní. Komunální volby také mohou pro SsČR „objevit“ nové osobnosti a ukázat, že stavovská politika je živá, potřebná a je nutné s ní počítat.

Ale jen naše práce a výsledky donutí i ostatní politiky, aby to přiznali. To za nás nikdo neudělá.

Na posledním  zasedání Rozšířeného předsednictva SsČR před volbami jsem jako jediný řekl, že pokud Strana soukromníků České republiky nezíská alespoň 1,5 % hlasů, nebudu se na 5.republikovém sněmu ucházet o žádnou vedoucí funkci ve straně. Tedy nebudu. Druhým, který to před volbami řekl, byl Rosťa Senjuk. Neměl možnost to veřejně říci proto, že v době jednání natáčel v televizi předvolební šot. Ostatní dámy a pánové se předvolebně nevyjádřili a proto si myslím, že se budou o funkce ucházet. Je to dobře, někteří mají pro politiku talent a mnohému se už naučili. Přeji jim, tedy nám, úspěch, pevné nervy, málo intrik, politickou moudrost a zájem se učit. Ostatní uvidíme.

Na závěr si dovolím říci něco osobního.

Vznik Strany soukromníků České republiky ( SsČR) jsem v roce 2008 inicioval, patřím mezi spoluzakladatele a téměř všechny Vás znám. Proto si to dovolím.

Pokud budou mít Středočeši zájem, chci se ucházet za Středočeský kraj o místo člena Rozšířeného předsednictva. V parlamentních volbách jsem středočeskou kandidátku vedl, získali jsme bez pěti 2000 hlasů, což bylo o 1/3 více než v Jihomoravském  kraji, který byl na počet hlasů druhý. Vidím ve Středočeském kraji velký politický potenciál pro SsČR, a to nejen v komunálních volbách. Zakládání nových místních klubů SsČR bude prvním úkolem. A půjde to. V minulém týdnu jsem založil klub SsČR v Benešově, a to je teprve začátek. Středočeský kraj je velký.

Chci se také dále věnovat, samozřejmě v případě zájmu, pomoci krajům Moravskoslezskému, Zlínskému, Olomouckému a Jihomoravskému. Mám radost, že tyto 4 moravské kraje v rámci volebních výsledků SsČR už nepropadly. Ano, je to zatím jako diskuse žebráků o tom, kdo z nich je nejchudší, ale všeho do času. Volební tabulky jsou stejně zajímavé a vypovídající jako fotbalové. Proto jsem Vám je na jednom papíře poslal k pozornému přečtení a vyhodnocení..

Na 5. Republikovém sněmu navrhnu ke schválení některé změny ve Stanovách SsČR. Navrhnu, aby roční členský příspěvek byl z 1.000,-- Kč snížen na 600,-- Kč a aby bylo možné při vstupu do strany během roku pro příspěvek použít alikvótní částku 50 ,-- Kč/měsíc krát počet měsíců, které zbývají do termínu splatnosti ročního členského příspěvku. Urychlí to vstup do SsČR a také zakládání nových, místních klubů.

Navrhnu také, aby každý ze 14 krajů měl možnost nominovat do Rozšířeného předsednictva SsČR 3 členy. Pouze kraje, ze kterých bude předseda nebo 1.místopředseda, tedy celým sněmem volení funkcionáři, měli zástupce 4. Celkem tedy maximálně 44 členů. Po zkušenostech za 5 let vím, že nikdy se nesejdeme v plném počtu. Důležité ale je, aby ze 3 členů přijel alespoň 1 z každého kraje, a „doma“ předal informace. Za 5 let jsem nechyběl ani jednou, takže vím, proč tento klíč  budu navrhovat a žádat o Vaši podporu.

Kdysi jsem navrhl založení obchodních a jiných sekcí. Nefungují. Je velkým hříchem nevyužít pro naše členy obchodních možností z kontaktů, které existují. Je ale také důležité najít systém, jak obchodně propojit mezi sebou členy SsČR. Chci tomu pomoci.

Dám také k zamyšlení, aby Rozšířené předsednictvo SsČR zasedalo v jednotlivých krajích a přispělo tím k průniku stavovské politiky do regiónů.
Vážené dáma a pánové,

Bylo a je pro mne ctí s Vámi spolupracovat. Věřím, že společnými silami budeme pod vlajkou Strany soukromníků České republiky ( SsČR) úspěšní  a prospěšní nejen pro naše členy. Bude nás poměrně brzy zapotřebí, uvidíte. Politická scéna i republika se otřásá v samých základech. Krize ekonomická i celospolečenská dopadne na OSVČ, živnostníky a další soukromníky ještě mnohem tvrději než je to teď. Otázkou je pouze, kolik lidí to vydrží a nezkrachuje. V mnoha případech jsou to velká lidská neštěstí.

Na závěr chci podotknout, že na rozdíl od některých mám členské příspěvky zaplacené, takže nejdu vyhodit. I proto se těším na další spolupráci.

Uvidíme, co bude dál.

S veškerou úctou

Rudolf Baránek
1.místopředseda Strany soukromníků ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SsČR

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Pro občany a firmy v České republice je nejdůležitější mír

20:07 Seďa (SOCDEM): Pro občany a firmy v České republice je nejdůležitější mír

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o příměří a budoucí podobě Ukrajiny