Bárta: Zavedení eura? A není to náhodou populismus TOP 09?

12.09.2013 15:20

TOP 09 dnes představila své programové body a jedním z nich je i stanovení závazného termínu pro přijetí společné evropské měny. K tomu by prý mohlo dojít v letech 2018 až 2020. Tlačit na přijetí eura mi v tuto chvíli přijde jako populismus a naprostá hloupost, a to z několika důvodů.

Bárta: Zavedení eura? A není to náhodou populismus TOP 09?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Tak předně, k přijetí eura bychom museli zároveň vstoupit do bankovní unie, kde by mohlo vesele docházet k tomu, že by zahraniční matky našich bank (kupř. Erste bank - Česká spořitelna, Societe General – Komerční banka) odsávaly peníze z českých bank. Vstup do bankovní unie je potenciálně nebezpečný pro český bankovní sektor, který na rozdíl od ostatních států EU přestál turbulence ekonomické krize bez ztráty kytičky. Koneckonců odrazoval od něj i guvernér ČNB Miroslav Singer.

Zavedení eura slibovala v roce 2005 už sociální demokracie a stanovovala výhled někdy k roku 2010. Ještě že k tomu nakonec nedošlo. Jak je důležité míti korunu, resp. polštář pohyblivého měnového kurzu, ukázal čas. Zejména po roce 2009, kdy se ekonomiky EU propadly do recese či stagnace.

Nedávná minulost a současnost nám jasně ukazuje, že EU není optimální měnová oblast, že společnou měnu nemůžou mít Německo s Řeckem, Španělskem či Portugalskem. Respektive můžou, ale stojí zatím jen politika a nikoli racionální ekonomické uvažování.

Přijetím eura bychom se zavřeli do stejné pasti, v jaké dnes žijí státy jižní Evropy. Mají ohromné schodky, hospodářsky stagnují, mají vysoké daně, vysokou nezaměstnanost a nemají v podstatě žádnou páku, jak se z bludného kruhu vymotat, a tak jen prosí Evropskou banku o pomoc.

Pokud by jihoevropské státy nedisponovaly společnou měnou, mechanismus by byl jednoduchý. Nekonkurenceschopnost země by vedla k poklesu měnového kurzu a k následnému zlevnění domácího zboží, které by tak mohlo konkurovat alespoň cenou. To je dnešní problém jihu Evropy. Jejich exporty nemají dostatečnou kvalitu na to, aby mohly být tak drahé, a proto se zboží neprodává.

TOPka si z tohoto hlediska ve svém programu jasně protiřečí. V jedné větě říká, že chce pečlivě analyzovat termín přijetí EURA, ale v druhé na to naváže, že se má pevně stanovit mezi roky 2018 až 2020. A co když se to pak výhodné neukáže?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…