Bartošek (KDU-ČSL): Eutanazie státu? Víc, než si myslíte

03.01.2014 16:05

Na Nový rok Drábkův elektrický šok – chtělo by se cynicky zažertovat formou kramářské písně s flašinetem. Kdyby rukojmím cynických zájmů obchodníků s IT nebyl stát, byla by to celé opravdu povedená pouťová historka. Jenže tady jde o život a hmotnou nouzi desítek tisíc obyčejných lidí.

Bartošek (KDU-ČSL): Eutanazie státu? Víc, než si myslíte
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Ministerstvo práce a sociálních věcí zažilo prvního ledna těžký šok: Drábkem vybraný dodavatel informačních systémů pro výplatu sociálních dávek celý systém bez varování vypnul. Důvod? Firmám Fujitsu a Vítkovice IT, které byly tandemem Drábek-Šiška natlačeny do dodávek jednoho z nejsložitějších IT systémů v zemi, se nelíbilo rozhodnutí úřadů o tom, že zakázka byla zadána nezákonně. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tedy nařídil ministerstvu tyto nelegálně zadané a nelegálně zaplacené systémy za stovky milionů korun přestat provozovat - aby za ně stát neplatil peníze, na které tito dodavatelé nemají nárok. Paralelně s tím běží ještě pro MPSV systém starý a doposud plně funkční (ten Drábkův nikdy pořádně nefungoval). Dvojkolejnost provozování těchto systémů ÚOHS v nejvyšším rozhodnutí zastavil.

Reakce Fujitsu a Vítkovic pak připomíná reakci člověka, který – je-li propuštěn pro neschopnost – zapálí zaměstnavateli barák. Ze dne na den vypnula firma Fujitsu všechny své systémy a data sociálních klientů, která patří státu, odmítají předat. Takové malé vydíráníčko, msta, spálené mosty. Vlastně ne, jde o vydírání, které ohrožuje kritickou informační infrastrukturu státu. Kdyby privátní firma zadržovala data nutná pro Řízení letového provozu a vypnula dodavatelské systémy na letišti v kontrolních věžích, byl by to nepochybně teroristický čin spojený s nejvyšším stupněm ohrožení bezpečnosti státu.

Je třeba si uvědomit, že MPSV obhospodařuje téměř polovinu státního rozpočtu ČR. Na sociální dávky, důchody, mateřskou, výplaty dávek v hmotné nouzi a v nezaměstnanosti plus na provoz všech obslužných systémů dostává resort sociálních věcí více než 400 miliard ročně. Jestliže někdo vstoupí takto brutálním způsobem do chodu obslužných systémů tohoto ministerstva, ohrožuje nejen chod kritické infrastruktury státu, ale i sociální smír, kterého mají vlády poslední dobou jak šafránu. Experimenty na hřbetě nezaměstnaných a sociálně slabých  se nám všem mohou vrátit v podobě pokusů o sociální nepokoje a volbou extremistických stran. Děkujeme, pane Drábku, opravdu jste zamýšlel komunisty či DSS ve vládě? A poděkovali Vám už pánové Vandas a Filip?

Ještě několik takových šílených ministerských experimentátorů typu Jaromíra Drábka a český stát, skomírající na totálně neschopnou správu svých věcí, si může rovnou říci o eutanázii.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …