Bauer (ODS): Prezident a jeho Kýval

30.06.2013 22:31

Skutečnost, že se na úrovni Evropské unie řeší důležité otázky, velmi obtížně až neúspěšně, jsme se v českých médiích mohli dozvědět až včera díky nejasnostem, zda na nadcházející summit EU pojede premiér Nečas, nebo premiér Rusnok. Pojede premiér Nečas, byť je v demisi. A to je ze dvou důvodů dobře.

Bauer (ODS): Prezident a jeho Kýval
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Jan Bauer

Za prvé by bylo špatně, kdyby jel premiér Rusnok, protože nikdo nevíme, co by tam povídal, jak by hlasoval a k čemu by Českou republiku zavazoval. Neprošel volbami, takže neznáme jeho názory, politický program nemá žádný a nereprezentuje nikoho kromě prezidenta, který si jej prosadil proti vůli českého parlamentu, tedy paradoxně proti vůli lidu, na nějž se odvolává.

Za druhé by bylo nešťastné, kdyby Jiří Rusnok reprezentoval názory prezidenta Zemana na směřování Evropské unie, protože co opravdu EU nyní nepotřebuje, je další Kýval navíc. Zásadní neshoda ministrů financí mnoha zemí EU o nových pravidlech na záchranu evropských bank ukazuje, že skeptický přístup ODS včetně premiéra Nečase k možnému úspěchu urychlené evropské integrace je na místě. Stručně řečeno: členské státy EU nejsou na vznik fiskální a politické unie připraveny a snaha o urychlení integrace může paradoxně vést k rozpadu EU.

Proto je třeba, aby vůči urychlování integrace EU existovala konstruktivní opozice, aby na evropský summit přijeli premiéři schopní vystoupit proti hlavnímu názorovému proudu a rozpoutat diskuzi, která zamezí podobným chybám, jakým bylo překotné zavedení eura. Jak už jsem jednou napsal: I když jde stádo svorně jedním směrem, nemusí jít nutně správně.

Premiér Nečas je sice premiérem v demisi, takže jeho pozice na summitu EU bude oslabena, ale na druhou stranu, zpátky se držet nemusí. Nemá co ztratit a stále ještě je legitimním reprezentantem České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…