Bělobrádek: V rodinách ponecháme až 11 000 korun ročně

15.10.2013 22:33

„Podporou rodin už nikoho nepřekvapíme, tentokrát na to jdeme jinak“. Pavel Bělobrádek na tiskové konferenci KDU-ČSL o finálním volebním tématu strany zdůraznil, že rodina je pro KDU-ČSL každé místo, kde jsou děti.

Bělobrádek: V rodinách ponecháme až 11 000 korun ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Nejvíce si zaslouží pomoci matky samoživitelky, které nesou na bedrech neúměrnou finanční zátěž. I nesezdané páry a tzv.“patchwork families“, tedy pestré rodiny dvou rozvedených partnerů s dětmi, je důležité podpořit. Svět se proměnil a děti potřebují naší podporu víc než kdy dřív. Dítě nesmí být sociální problém.“

 Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL, dnes seznámil novináře a veřejnost s posledním „tahákem“ volební kampaně. Je jím tzv. Rodinná peněženka. „Naším cílem není podporovat ty, pro které se děti staly zdrojem obživy na sociálních dávkách. Ale naopak ty, kteří poctivě živí své děti a investují do nich. Proto náš projekt rodičovské peněženky nejde cestou dotací, rodinných přídavků, či dalších dávek v hotovosti, ale cestou daňových slev.“

 Kromě rodičovské peněženky podpoří KDU-ČSL pracující rodiče také vlastní penzijní reformou, která nabídne spravedlivý důchod za práci a zohlední i počet řádně vychovaných dětí – zejména u žen, které dnes pobírají místo důchodů úplnou almužnu, v případě, že vychovaly děti.

 Naše argumenty pro Rodičovskou peněženku:

 1) V letech 2011-2012 se snižovala kupní síla domácností. Lidé stále stejně pracovali, ale za své peníze si mohli koupit čím dál tím méně. Když zvýšíme kupní sílu domácností, tak vyrovnáváme tento pokles a zároveň povzbudíme poptávku a ekonomický růst.

 2) Rodiče s dětmi mají vůbec nejvyšší náklady ze všech skupin obyvatel. Stát by jim měl jejich situaci ulehčit, nesahat jim zbytečně hluboko do kapes, ale naopak jim ponechat v peněženkách co nejvíce peněz, které si vydělají. Medianový příjem rodiny s dvěma dětmi (na jednoho člena) je hluboko pod příjmem průměrného důchodce. Přitom děti mají mnohem vyšší životní náklady než dospělí.

 3) Každé řádně vychované dítě, které začne pracovat, přispívá k růstu HDP průměrně 750.000. Státu se tedy podpora rodičů mnohonásobně vyplatí. Tak, jak podporujeme malé a střední firmy, které lidem dávají práci, tak musíme podpořit i ty, kteří zodpovědnou výchovou dětí řeší demografický deficit.

 Co je rodičovská peněženka?

 Programové snížení daňové zátěže pracujících rodičů. Zvýšení slevy na poplatníka – na dítě by se měla odečítat nově stejná částka jako na dospělého – děti přece něco stojí! Obnovení společného zdanění manželů. Prosazení slevy na DPH pro dětské zboží a dětskou spotřebu tak, aby si rodiny mohly dětské zboží dovolit nakoupit ve větším množství.

 Roční přínos těchto slev může znamenat pro pracující rodiče až 11 436 Kč. Měsíční rozdíl v příjmech rodiny se dvěma dětmi může pak činit až 2957 Kč při průměrném příjmu otce a matky na rodičovské dovolené.

Daniel Herman
Tiskový mluvčí KDU-ČSL

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích