Bernášek (ODS): Zemanův povolební guláš už zapáchá

03.11.2013 7:28

U prezidenta Miloše Zemana byla vždy patrná touha být režisérem či šéfkuchařem povolebního dění. Nicméně guláš, který se nyní pod jeho vedením vaří, poněkud zapáchá. A přitom jeho příprava teprve začala.

Bernášek (ODS): Zemanův povolební guláš už zapáchá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

První velký problém se šéfkuchaři Zemanovi objevil hned po vyhlášení výsledků voleb. Jemu podřízení kuchtíci ze SPOZ dostali na frak a k vaření guláše se vůbec nedostali. Zeman proto musel rychle najít alternativu. Tou se stali jeho stoupenci uvnitř ČSSD – Hašek, Tejc, Škromach a další.

Chuť takovéhoto povolebního guláše, připravovaného těmito pány, je opravdu nevalná. Co je ale tou přísadou, která to způsobuje, tedy kromě dispozic a pochybných motivů jeho autorů? ODS a TOP 09 evidentně ne. Ty zůstaly mimo hru. To samé bude asi platit i o KSČM. Nová, svěží, neokoukaná „ANO bude líp“ je zatím příliš čerstvá. Ta to být proto nemůže a stejně tak ani Úsvit či lidovci. Zbývá tedy sociální demokracie - tradiční strana, svébytná a s historií. A ve vaření přece platí, že všechny takovéto staré a tradiční ingredience musí po určité době začít smrdět (a pokud ne, mělo by se to zařídit). Vmíchejme tedy do zdravého základu páchnoucí prvek. A nebo možná bude stačit pouze křičet, že to celé smrdí. V takovém případě musíme problémovou ingredienci odstranit. A to i v případě, že je pro přípravu guláše nezbytná. Na první pohled jednoduché řešení, řeklo by se. Ale bude vůbec k požívání tímto způsobem ošizený guláš, tedy bez základních surovin? Určitě ne. Bude to šlichta bez chuti, z které nám nebude dobře...

Miloš Zeman, shodou okolností náš dnešní hradní pán, se nám snaží takový smradlavý guláš uvařit a servírovat. Zřejmě ve spolupráci s dodavateli nových, neodzkoušených přísad pokrmů chce – a s použitím příkladu ODS velmi úspěšně – odstranit tradiční základ pokrmu a nahradit jej něčím novým, možná jemu stravitelnějším.

Hradní pán jak známo není žádný gurmán. Jednoduchá sdělení pro jednoduché pochopení jsou jeho doménou. Stejně tak to je i s jeho stravou, tím myslím tou politickou. Já jsem pán a ostatní mě budou poslouchat a co uvařím, to budete jíst. Jak dlouho ještě? Zemanův inaugurační projev (závazek či slib) zněl přitom optimisticky a nadějně: „Budu moderátorem politických jednání.“ Tedy jednou z možných ingrediencí, nikoliv šéfkuchařem, který místo guláše vytvoří pokrm nestravitelný a nechutný. A pravidlem je, že ze špatného jídla bývá člověku dost dlouho hodně zle.

Ing. Miroslav Bernášek
místopředseda oblastního sdružení
náměstek primátora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…