Bernášek: Podpora zaměstnávání absolventů musí začít hned po škole

16.09.2013 22:24

Občanská demokratická strana chce podpořit úlevami na povinných odvodech ty podnikatele a firmy, kteří zaměstnají absolventa školy registrovaného na úřadu práce po dobu šesti a více měsíců. Dobrý nápad. Ale nemělo by zůstat pouze u něj. Další účinné možnosti se nabízejí.

Bernášek: Podpora zaměstnávání absolventů musí začít hned po škole
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Z pozice náměstka kladenského primátora již delší dobu probírám problém zaměstnanosti absolventů škol se zástupci různých firem. A dospěl jsem k jednoznačnému názoru, který se snažím a budu snažit prosazovat. Jsem totiž přesvědčený, že účinná může být především podpora zaměstnávání studentů okamžitě po ukončení školy. Získají tím potřebnou praxi a budou mít zároveň šanci ukázat, co umí a co jsou schopni se ještě prací naučit. Tam je třeba směrovat například daňové pobídky pro zaměstnavatele.

Současná situace je velmi nešťastná. Pokud shání mladý člověk – absolvent školy – práci, obvykle dostává otázku: „Co umíš, kde už jsi pracoval?“. Při odpovědi „jsem na pracáku“ je šance na úspěch pro takovéhoto člověka velmi mizivá. S podporou zaměstnávání mladých lidí, kteří ukonči školu, musí jít ale ruku v ruce i proměna školství. V prvé řadě se to týká zvýšení kvality vzdělání a tedy i odborné úrovně absolventů. Začíná to přijímacími zkouškami, pokračuje obsahem výuky a končí kvalitou maturit a státních zkoušek. Za druhé musí být ve vzdělání a ve státní podpoře upřednostňovány ty obory, jejichž absolventi mají šanci v uplatnění na trhu práce.

O tom se hovoří sice již dlouho, kroků k tomu se však zatím udělalo bohužel jen málo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …