Birke (ČSSD): Zákonné opatření o veřejných zakázkách

14.10.2013 21:58

Dovolte mi, abych jako předseda Klubu starostů a primátorů zvolených za ČSSD touto cestou poděkoval Senátu se sociálnědemokratickou většinou za schválení zákonného opatření, kterým se mění zákon o veřejných zakázkách. Zmíněné zákonné opatření schválil Senát ve čtvrtek 10. října.

Birke (ČSSD): Zákonné opatření o veřejných zakázkách
Foto: red
Popisek: Jan Birke, ČSSD

Schválená novela zákona o veřejných zakázkách umožňuje za určitých okolností uzavřít veřejnou zakázku i v případě, že se do soutěže přihlásil jeden uchazeč, či že zbude k posouzení jen jedna nabídka. Zmíněná možnost byla od 1. dubna 2012 zakázána z důvodu obavy z korupce, čímž došlo k paralýze veřejného zadávání na obcích. Podle mého názoru žádné nebezpeční nehrozí, neboť obce budou zmíněné možnosti využívat jen v případech, kdy to bude nezbytně nutné, tedy ve specifických případech nákupu hasičské techniky, při veřejných zakázkách na sociální služby v místech, kde je třeba jen jeden poskytovatel sociálních služeb, či v případech poskytování menších úvěrů od bank, kde dnes není dostatečná konkurence. Jako starosta jsem se setkal s řadou případů, kdy našemu městu zmíněné protikorupční opatření velmi ztížilo naši situaci.

Velmi důležitou a podstatnou změnou k lepšímu je navrácení limitů podlimitních veřejných zakázek a veřejných zakázek malého rozsahu na úroveň před 1. dubna 2012. Tato změna sníží stávající administrativní náročnost veřejného zadávání zejména v malých obcích, které nesoutěží služby, dodávky či stavební práce za velké sumy. Zakázkou malého rozsahu má být zakázka na služby či dodávky do 2 milionů Kč a zakázka na stavební práce do 6 milionů Kč. I v těchto případech však musí obce dodržovat základní principy zákona o veřejných zakázkách, nemusí však dodržovat odborně i časově velmi náročná opatření určená pro zakázky ve větší hodnotě. I v této souvislosti jsem přesvědčen, že ke korupci docházet nebude. 

Veřejné zadávání je v České republice příliš složité a je nutná jeho podstatná změna, kterou však musí uskutečnit až nová Poslanecká sněmovna vzešlá z říjnových voleb. Ta na své první schůzi musí rovněž zákonné opatření Senátu schválit. Věřme, že v dalším volebním období dojde v oblasti veřejného zadávání k podobným positivním změnám jako v případě zmíněného zákonného opatření Senátu. Budoucí reformy veřejného zadávání by se měly ubírat směrem, který Senát minulý týden schválil, tedy zjednodušením. Ještě jednou děkuji za všechny naše starosty!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…