Blok Hlavu vzhůru! odhaluje lumpárny na pražské radnici

18.09.2013 17:35

Petr Pulec, předseda odborového svazu DPP a kandidát volebního bloku Hlavu vzhůru! do Poslanecké sněmovny, se obává, že miliardy, které polyká tunel Blanka a dostavba pražského metra, mizí v černé díře.

Blok Hlavu vzhůru! odhaluje lumpárny na pražské radnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled přes Vršovice na Pražský hrad

Proto podal 17. září 2013 trestní oznámení. Toto oznámení podané na Městské státní zastupitelství v Praze, oddělení ekonomické kriminality, se týká podezření na spáchání trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle ust. §248 odst. 2 tr. zákoníku, za což hrozí pachatelům trest odnětí svobody až na tři léta, a trestného činu poškození finančních zájmů Evropské unie dle ust. §260 odst. 2 tr. zákoníku, za což hrozí pachatelům trest odnětí svobody na pět až deset let.

Obsahem trestního oznámení je skutečnost, že v průběhu stavby byly provedeny tzv. dodatečné stavební práce, které měly být zadány dle zákona o zadávání veřejných zakázek. Tyto práce však zadány nebyly. O jejich „zadání“ a následném proplacení bylo rozhodnuto teprve v okamžiku, kdy již byly realizovány.

Podle Petra Pulce byla porušena pravidla zadávacího řízení a tím vznikla škoda zadavateli stavby. Došlo také k vyhotovování nesprávných dokladů obsahujících nesprávné, zkreslené údaje. Dopravnímu podniku hlavního města Prahy tak vznikla škoda velkého rozsahu tím, že jako zadavatel přebírá odpovědnost za chybný postup organizátora veřejných zakázek a také tím, že dopravní podnik musí zaplatit za práce, které možná ve skutečnosti nebyly potřeba.

Rozpočet na výstavbu prodloužení trasy metra A až do Motolu o čtyři stanice, byl na podzim loňského roku 22,5 miliardy korun. Původní dotace z Evropské unie 7,4 miliardy byla snížena právě kvůli chybám v projektu na 3,7 miliardy.

Hospodaření pražského magistrátu je prostě skandální. A odpovědnost musí být vyvozena. Nejen proti současnému vedení města, které představuje primátor Tomáš Hudeček z TOP 09, která vládne na radnici díky opoziční smlouvě s ČSSD, ale odpovědnost padá především na minulé vedení Prahy, na primátora za ODS Bohuslava Svobodu, který vedl Prahu nejprve s ČSSD a pak pro změnu s TOP09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: HLAVU VZHŮRU!

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…