Bobošíková: Je opravdu nutné, aby veřejnoprávní ČT manipulovala diváky?

25.09.2013 15:39

Otevřený dopis vedení České televize k vyváženosti předvolebního zpravodajství.

Bobošíková: Je opravdu nutné, aby veřejnoprávní ČT manipulovala diváky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Vážený pan Petr Dvořák,
generální ředitel České televize

Vážený pan Zdeněk Šámal,
ředitel zpravodajství České televize

Vážení pánové

dovolte mi, abych se ohradila vůči způsobu, jakým Vaše zpravodajské a editorské týmy přistupují k probíhající předvolební kampani.

Na jednu stranu mi nezbývá, než respektovat předvolební koncepci, která v České televizi vznikla (a která je dostupná na internetových stránkách ČT), na stranu druhou bych na Vás ovšem ráda apelovala, abyste zvážili, zda je skutečně nutné diváky-voliče podprahově manipulovat. Netvrdím, že takto činíte záměrně, ale činíte tak.

Tím, že otevírací bloky hlavní a nejsledovanější zpravodajské relace ČT - Události již několik dnů po sobě ukazují lídry Zelených (Lišku), ANO (Babiše) či Úsvit (Okamuru), je jasně voličům sdělováno, že toto jsou ty opravdové relevantní politické síly v naší zemi. Stylem „Hovoříme o nich a bereme je vážně“, tak voličům naznačujete, že budou-li volit právě tyto strany, nemusí mít žádný strach, že by jejich hlasy mohly skončit v propadlišti dějin.

Dovolte mi, abych byla konkrétní a triviálním způsobem dokladovala, jak vypadaly v posledních šesti dnech (6.-11.9. 2013) „předvolební“ reportáže Vašich večerních Událostí ve smyslu zastoupení politických stran. Stačí si spočítat zmínky (byť jen jednoslovné) a kvalitativní prostor pro vyjádření (čemuž Vy říkáte synchron).

?- ODS byla za posledních 6 dnů v těchto reportážích zmíněna 4x a bylo odvysíláno 7 synchronů jejích představitelů.

- ČSSD byla za stejnou dobu zmíněna 2x a odvysílali jste rovněž 7 vyjádření představitelů socdem.

?- TOP09 byla zmíněna 3x, synchronů bylo 5.

?- U KSČM šlo o 3 zmínky a celkem 6 synchronů.

?- Neparlamentní KDU-ČSL (kterou v posledních volbách volilo o pouhých 0,72 % více voličů, než Suverenitu) byla zmíněna 1x, zatímco její představitel dostal prostor pro vyjádření na kameru 6x.

?- Zcela nový politický útvar ÚSVIT byl v posledních šesti dnech zmíněn 4x a jeho hlavní lídr dostal prostor 2x.

?- 6x se za posledních šest dnů objevilo ve vašich reportážích v Událostech hnutí ANO, přičemž synchron jeho hlavního představitele byl odehrán jeden.

?- Strana zelených sice nebyla zmíněna ani v souvislosti s programem či kandidátkami, ovšem její lídr Liška dostal v této (i jiné) souvislosti prostor pro svá vyjádření celkem 6x (tedy dokonce vícekrát, než představitelé donedávna vládní TOP09).

-? Neparlamentní Zemanovci (kteří v posledních sněmovních volbách obdrželi celkem o 0,66 % více než Suverenita) byli zmíněni 5x, přičemž synchron jejich představitelů se objevil 3x.

-? A jak si ve dnech (6.-11.9. 2013) vedlo naše hnutí Hlavu vzhůru? Byla to 2x zcela okrajová zmínka a prostor pro vyjádření nedostal žádný náš zástupce.

?- Hůře dopadla snad už jen Strana Svobodných občanů, která byla zmíněna pouze okrajově jednou.

Ráda bych Vás upozornila na to, že výše uvedený výčet je faktický, není postaven na subjektivních dojmech, ale na objektivním a ověřitelném počtu výskytů. Chci věřit, že ani Vy si nemyslíte, že by toto mělo být v nejsledovanější veřejnoprávní zpravodajské relaci běžné, o to více před natolik zásadním okamžikem, jakým jsou volby. Nebo snad i Vy osobně chcete být nařčeni z toho, že si Vás některé strany dokázaly koupit?

Víte, pánové, vy si to možná neuvědomujete, ale přes všechny Vaše kodexy, etické normy a prohlášení o nestrannosti a vyváženosti vlastně podprahově voličům sdělujete, že některé konkrétní strany nejsou relevantní a že ani Vy – mocné veřejnoprávní (a tedy logicky superobjektivní) médium – nepočítáte s tím, že by jejich zástupci mohli mít šanci usednout do poslaneckých lavic. Říkáte jim vlastně – „tyto strany nevolte, ty stejně nemají šanci. Šanci má (dle ČT) Babiš, Okamura, Liška, Kalousek, také komunisté, socialisté, ODS a možná lidovci, když jim Vaše hlasy opravdu odevzdáte.“

Jak je možné, že tři dny po sobě je v hlavní otevírací reportáži Událostí synchron Ondřeje Lišky, jehož strana obdržela v posledních volbách zhruba o 70.000 hlasů méně, než Suverenita, zatímco Jana Bobošíková na něco takového zásadně nemá nárok? Dokážu sice na jednu stranu pochopit sympatie některých Vašich redaktorů (či spíše moderátorek) k osobě pana Lišky, ovšem rovněž se domnívám, že osobní sympatie by neměly hrát ve zpravodajství a v motivaci televizních zaměstnanců žádnou roli. Už vůbec ne, jde-li o volby do Poslanecké Sněmovny Parlamentu ČR.

Vážení pánové,

ráda bych Vás proto ještě jednou požádala, abyste zvážili, zda je v silách Vaší televize přehodnotit výše naznačovaný přístup a upravit systém obecného informování o předvolebních aktivitách tak, aby prostřednictvím televize veřejné služby nedocházelo k ovlivňování voličů či přímo k jejich zastrašování. Protože jak jinak lze nazvat skutečnost, kdy je mezi veřejnost zaséván pocit, že volit některé strany je zcela zbytečné? Můžete si být jisti tím, že voliči Vám to věří.

S pozdravem,

Jana Bobošíková
předsedkyně HLAVU VZHŮRU – volební blok

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: HLAVU VZHŮRU!

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…