Bratský: Sám dalajláma řekl, že čínský byznys nezajímají politické diskuse o lidských právech

16.09.2013 20:43

Senátoři po setkání s dalajlámou: debata o lidských právech v Tibetu nebrání rozvoji byznysu s Čínou.

Bratský: Sám dalajláma řekl, že čínský byznys nezajímají politické diskuse o lidských právech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bratský

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská a senátor Petr Bratský se dnes setkali s tibetským duchovním dalajlámou. Zastoupili tak početnou Skupinu přátel Tibetu, která funguje na půdě horní komory Parlamentu ČR.

„Dalajláma působí velmi vitálně. Vyjádřil velikou radost a potěšení nad tím, že se mu dostává podpory z malých zemí, jako je Česko nebo Litva, ze které právě přijel. Tato podpora pro něj mnoho znamená, protože Tibet věří v demokratická pravidla. A ví, že naše země, která už přechod k demokracii zvládla, mu vyjadřuje silnou podporu,“ uvedla po setkání místopředsedkyně Senátu Miluše Horská. Senátor Petr Bratský ji doplnil: „Patříme mezi malé země, které byly dlouhé roky pod diktátem velkých a mocných. Dnes jsme pro ně vzorem a naši vlastní zkušenost s přerodem v demokratický stát se snažíme i této zemi vracet a znovu připomenout.“

Tématem, které sám dalajláma při setkání otevřel, byl rozvoj obchodu s Čínou. „Dalajláma mluvil o tom, že po celém světě potkává zástupce sílících čínských komunit, kteří se s ním sami chtějí potkávat a hovořit s ním. Popřel myšlenku, že by se zástupci čínského byznysu uráželi při zmínkách na téma dodržování lidských práv. Sám Dalajláma řekl, že čínský byznys nezajímají politické diskuse o lidských právech. Není tedy pravda, že země, kde se mluví o lidských právech v Tibetu, by pak měly horší podmínky pro obchodování s Čínou,“ vysvětlil Petr Bratský.

Setkání se zúčastnili také zástupci občanského sdružení M.O.S.T., které se zaměřuje zejména na pomoc tibetským uprchlíkům v Indii, pomáhá jim s obživou, při kontaktu s rodinou nebo zprostředkovává kmotrovství na dálku. „Lidé, kteří utečou z Tibetu, zůstávají většinou v Indii bez pomoci. Přitom je potřeba vědět, že podmínky útěku z Tibetu jsou velmi tvrdé, uprchlíci musejí překonat mnohdy bez obutí třítisícové vrcholy Himalájí. Lidé, kteří utíkají z vlasti kvůli politickému tlaku, potřebují pomoc,“ zdůraznila místopředsedkyně Senátu Miluše Horská.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…