Buřt (SZ): Horní Jiřetín, město odolávající tlaku uhlobaronů

12.08.2013 21:06

Město Horní Jiřetín, symbol silné vůle jeho obyvatel proti tlaku těžařů na rozšíření povrchových dolů, slaví tento víkend 750 let od první písemné zmínky. Zároveň se mu v čele s místostarostou Vladimírem Buřtem daří odolávat tlakům na zrušení limitů těžby uhlí.

Buřt (SZ): Horní Jiřetín, město odolávající tlaku uhlobaronů
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Město Horní Jiřetín, symbol silné vůle jeho obyvatel proti tlaku těžařů na rozšíření povrchových dolů, slaví tento víkend 750 let od první písemné zmínky. Vrcholem akcí konaných po celý rok je poutní slavnost k svátku Nanebevzetí Panny Marie tuto sobotu 10. srpna. Horní Jiřetín ožije divadlem, koncerty, sportovní utkáním a dalšími společenskými akcemi pro dospělé i děti.

Vladimír Buřt, místostarosta Horního Jiřetína ze Strany zelených a zastupitel Ústeckého kraje za Hnutí PRO kraj říká: „Limity těžby pro nás znamenaly impuls k obnově města i krajiny. V uplynulých letech se obnovila řada dříve opuštěných domů, na byty předěláváme i bývalé továrny, protože zájem o přestěhování se do Jiřetína je enormní. Za posledních 15 let přibylo v našem městě na devadesát nových domů, s použitím evropských dotací nyní budujeme novou splaškovou kanalizaci a čistírnu odpadních vod. Musí se proto hledat jiné cesty než další těžba na úkor života v Horním Jiřetíně. Doly neřešíme, naše město předáme našim potomkům dobře spravované bez ohledu na plány ministerských úředníků."

Existenci Horního Jiřetína ohrožuje tlak na prolomení územních limitů těžby. Aktuálně otevírá rizikovou debatu o možném přehodnocení ochranných opatření Rusnokova vláda, která bude 14. srpna jednat o surovinové politice. Přijetí tohoto dokumentu by posílilo roli uhlobaronů na úkor místních obyvatel.

Podle Strany zelených se může Ústecký kraj zbavit fatální závislosti na těžbě uhlí. Kraj disponuje studií z loňského roku, ve které experti propočetli, že postupný růst obnovitelných zdrojů a energetická modernizace budov může vytvořit 2300 nových pracovních míst, nahradit 35 procent dnešní spotřeby elektřiny a dodat zelené teplo do 140 000 běžných domácností. Pokud by kraj postupně plán realizoval, lidé by získali čistou práci a domácnosti se odstřihly od drahých účtů za teplo.

Příležitostí pro nastartování investic do energetické renovace budov leží v evropských fondech. Například v letech 2014-2020 bude moci Česko využít z Kohezního fondu EU miliardy pro podporu energetických úspor v obytných budovách. Známý ekonom Miroslav Zámečník propočítal, že každá miliarda veřejné podpory investovaná do energetické modernizace domů vytvoří 800 pracovních míst a příjem až 2,8 miliardy korun pro státní rozpočet. Strana zelených proto bude prosazovat, aby z fondu šla co největší část právě na energetickou renovaci budov.

„Stát by měl podpořit energetickou modernizaci domů, jen tak zbaví rodiny a podniky závislosti na teple z uhlí a Hornojiřetínští se budou moci svobodně nadechnout bez neustálého prachu z povrchových dolů. Česko i kraj má obrovské příležitosti v podobě miliard z evropských fondů, které mohou pomoci financovat úspěšné programy jako je Zelená úsporám, iniciovaná právě Stranou zelených. Využití možností úspor v budovách srazí potřebu tepla v Česku o polovinu a pomůže vytvořit nová pracovní místa. Ústecký kraj je toho dobrým příkladem, výrobce izolačních materiálů zde zaměstnává stovky lidí," říká Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.