ČSSD: Chceme vrátit ČR mezi 10 nejvyspělejších zemí světa

18.08.2013 8:20

Sociální demokracie chce prosadit pozitivní změny pro ekonomiku a podpořit obnovu hospodářského růstu. Podívejte se na náš cíl!

ČSSD: Chceme vrátit ČR mezi 10 nejvyspělejších zemí světa
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

ŠEST KROKŮ ČSSD PRO OBNOVU HOSPODÁŘSKÉHO RŮSTU

Sociální demokracie považuje obnovu hospodářského růstu a prosazení pozitivních změn pro českou ekonomiku za jeden z klíčových úkolů příští vlády. Chceme zlepšit kondici české ekonomiky tak, abych se naše země vrátila mezi deset nejvyspělejších zemí světa!

Podpora exportu

Stabilním a důležitým tahounem růstu vždy bude průmysl a zvláště jeho schopnost exportovat.

Zásadní podpora exportu ve formě skutečně profesionální ekonomické diplomacie je klíčem k pozitivní budoucnosti. Proto musí zpívat v jednom sboru Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zahraničí a vedle toho musí a budou fungovat jako švýcarské hodinky Czechinvest a Czechtrade. Do Evropy, ale i do Ruska, Číny, Indie, Brazílie a dalších zemi s velkým potenciálem bude mířit zboží, které vyrobí naši zaměstnanci a naše firmy. CzechInvest a CzechTrade je nutné obsadit mladými talentovanými lidmi tak, aby fungovaly jako super moderní kreativní instituce. Samozřejmou součástí je posílení financování exportu prostřednictvím CEB a EGAP.

Podpora domácích a zahraničních investic

Domácí veřejné investice chce ČSSD částečně stimulovat prostřednictvím programu státního rozpočtu. Urychlíme investice do infrastruktury, dopravní i elektronické (internet do každé domácnosti), masivní zateplování veřejných i soukromých budov, investice do moderních energetických sítí atd.

Nutně potřebujeme další nové zahraniční investice. A to v podobě nových firem a zvláště pak v podobě reinvestic těch, které už v naší zemi úspěšně působí. Vytvoříme pro to motivační podmínky.

Podpora vědy, vývoje a inovací

Je nutná skutečná masivní podpora vývoje a inovaci, která přinese zcela konkrétní komerční efekty pro český průmysl. Tady musíme beze zbytku využít všechny evropské peníze. Chceme se vrátit mezi technologicky nejlepší země na světě. Řídit prostředky do výzkumu, vývoje, inovaci nemůže rada vlády, ale přímo koordinační výbor složený z ekonomických ministrů.

Podpora konkurenceschopnosti

Klíčovým faktorem pro pozitivní vývoj jsou podmínky pro konkurenceschopnost českých firem, jinak řečeno, brutálně odstranit překážky na cestě. Mám na mysli energetiku, nemůžeme si absolutně dovolit experimenty typu boomu obnovitelných zdrojů, které stahují průmysl pod hladinu. Máme další zcela konkrétní návrhy na snížení ceny elektrické energie, jako například propojeni CEPS a SEPS, či další omezení distribuční složky ceny. Klíčovým faktorem pro rozvoj je však i kvalitní infrastruktura. Dopravní, elektronická i další. Bankovnictví musí více podporovat investice do firemního rozvoje. Proto posílíme CMRZB a dle mého planu vytvoříme novou českou banku spojením teto banky s Českou poštou. V Tom vidím výraznou podporu zvláště pro malé a střední podnikatele.

Podpora technického školství

Technické školství je důležitou oblastí, která je pro budoucnost úspěšného hospodářství zásadní.  Je to běh na dlouhou trať, ale alfa a omega pro dlouhodobou prosperitu. Teď hned změníme systém učňovských škol. Myslím, že jedinou možnou variantou je centralizace gesce k těmto školám pod ministerstvo hospodářství a zavedení motivační ho systému pro spolupráci s firemní sférou. Mám na mysli duální vzdělávání v kombinaci s daňovým odpočtem. Podpoříme motivační i uchazeče o studium na vysokých technických školách.

Efektivní výkon státní správy

Šestým a nikoli posledním a nepodstatným krokem je výrazné zefektivnění výkonu státní správy. Je prokázáno, že neefektivní správa je jednou z velkých brzd ekonomického rozvoje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie