ČSSD: Dešťové jímky - zajímavý zdroj užitkové vody

19.06.2013 4:31

Povodně ze začátku června 2013 jasně ukázaly na nutnost podpořit ekologická řešení pro efektivní zachycování vody.

ČSSD: Dešťové jímky - zajímavý zdroj užitkové vody
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Zvláště ve městech kvůli nedostatku vegetace směřuje dešťová voda rovnou do kanalizace. Naše občanské sdružení Zvonečník prosazuje rozvoj využití dešťových jímek. Ty jsou schopné zadržet cenné hektolitry vody při silných srážkách a slouží jako zásobárna užitkové vody během roku. Až polovinu spotřeby pitné vody lze nahradit zachycenou dešťovou vodou. Navíc se potažmo šetří i zdroje pitné vody.

Užívání dešťové vody má v tuzemsku své příznivce zejména v menších obcích, kde lidé umisťují pod okapy sudy, aby měli čím později zalévat. Mezi výhody dešťové vody se řadí nízký obsah soli a absence chlóru. Nověji se instalují velké podzemní nádrže pro zachycování dešťové vody. Voda se z nich čerpá mocí čerpadel a kromě použití k závlahám zahrad ji lze využít také například na toaletách. Uložení hlouběji v zemi zabraňuje zamrzání nádrží a přístupu světla, takže se zde nemnoží ani řasy, ani larvy komárů.

Dešťová voda nic nestojí, podobně jako třeba sluneční světlo. Pokud ji využijeme, má to pozitivní dopady především na rozpočet domácnosti, ale nejen to. Lze tak například šetřit zdroje kvalitní pitné vody. Díky úsporným spotřebičům v domácnostech spotřeba pitné vody z vodovodu v ČR spíše klesá, i když tu mohou být i trendy opačné (závlaha anglických trávníků, rodinné bazény atd.). V řadě obcí tak stoupl podíl vody z nejkvalitnějších zdrojů a méně se využívá například upravená říční voda (např. Praha využívá méně vody z Vltavy a má kvalitní zdroj Káraný). Je škoda mnohdy velice kvalitní vodovodní vodu používat na splachování toalet.

Silné deště přinášejí zvýšené nároky na obecní kanalizaci. Při masivním rozšíření ale mohou dešťové jímky při deštích ulevit náporu na kanalizaci. Jde tak o další důvod, proč místo hledání dalších vodních zdrojů mohou mít na podpoře dešťových jímek zájem i samotné obce.

Úsporné technologie jsou ale také ohromnou příležitostí pro ekonomiku. Nejčastěji v tomto ohledu bývají zmiňovány úspory energií, méně úspory vody. Díky efektu úspor mají případné investice zajímavou ekonomickou návratnost. Pokud naší zemi hrozí do budoucna další klimatické změny, nejspíše se nás tak budou moci více dotýkat povodně i sucha. Budoucím problémům ale lze včas předcházet, nebo alespoň mírnit jejich dopady.

Návratnost investice se počítá do několika let. "Lze přijít s technologicky kvalitním, bezpečným a odolným řešením. Odhaduji, že domácnosti mohou dosáhnout úspor přibližně v rozmezí 30 – 50 %," napsal nedávno Zvonečníku technik odpovídající za stavbu vodních jímek. Popsané řešení je tedy nesporně vhodné jak z ekologického, tak ekonomického hlediska. Také starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý vidí využití dešťových jímek jako zajímavé řešení a podotýká "I v našem městysu máme určitý záměr na jejich využití."

Jiří Jakl, Lukáš Pfauser (platforma Zvonečník)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…