ČSSD: Požadujeme urychlené zahájení privatizace městských bytů

22.07.2013 17:22

ČSSD je velmi znepokojena průtahy a nejasnostmi, které doprovázejí privatizaci bytového fondu hlavního města Prahy.

ČSSD: Požadujeme urychlené zahájení privatizace městských bytů
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Proces, který probíhá již tři roky, totiž doposud nevedl k prodeji jediného bytu oprávněným nájemcům. Pražská sociální demokracie požaduje, aby se urychleně přijaly kroky, které povedou k dokončení transformace bytového fondu a k uspokojení oprávněných nároků občanů žijících v dotčených bytech.

Proces transformace bytového fondu byl připraven již v roce 2011 tehdejším radním pro bydlení Petrem Dolínkem a předsedou výboru pro bydlení Romanem Petrusem (oba ČSSD). Pod jejich vedením vznikl komplexní materiál k transformaci bytového fondu hlavního města Prahy.  „Materiál byl připraven, odsouhlasen příslušným výborem, a kdyby nebylo nerozhodnosti ODS, tak by prošel i Radou a Zastupitelstvem,“ říká Petr Dolínek,  dnes předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Podle původních předpokladů tak v tuto chvíli měly být již první bytové domy převedeny na nově vzniklá bytová družstva. Po vzniku pravicové koalice však došlo v materiálu k hrubým změnám, které sociální demokracie kritizovala na jednáních Zastupitelstva. Především se jednalo se o změny v systému určení ceny prodávaných nemovitostí a kompletní vypuštění druhé fáze celé transformace, tedy pořizování nových nájemních bytů do vlastnictví hlavního města Prahy. „Opakovaně jsme především kritizovali, že tehdejší koalice nebyla schopna říci, co se získanými financemi za prodej bytů udělá, když je nepoužije na pořízení do nového bytového fondu. Odpovědi byly vyhýbavé a vypadalo to, že peníze skončí jako záplata na problémy Magistrátu,“ sdělil Roman Petrus, předseda Výboru pro zdravotnictví, sociální a bytovou politiku Zastupitelstva hl. m. Prahy.

ČSSD proto požaduje, aby po dalších dvou letech, kdy se nepodařilo prodej bytů nikterak posunout, aby byl celý proces urychleně nastartován tak, aby byly legitimní nároky občanů uspokojeny co nejdříve. Nejistota na straně obyvatel dotčených bytů, kterou hlavní město Praha svým postupem vyvolalo, je pro sociální demokraty naprosto nepřijatelná. „ČSSD proto bude apelovat na Radu hlavního města Prahy, aby se privatizace urychleně nastartovala. V opačném případě se lidé, kteří na prodej bytů, ve kterých žijí, již léta čekají, nemusí v tomto volebním období finálnímu řešení své bytové situace dočkat. Proto jsem také obratem svolal jednání výboru, který by se situací měl již v srpnu zabývat,“ vysvětlil Roman Petrus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…