ČSSD: Zrušení jízdného zdarma vytváří politickou krizi v hlavním městě

02.10.2013 21:04

Pražská sociální demokracie je pobouřena výroky nového předsedy představenstva Dopravního podniku hl. m. Prahy Jaroslava Ďuriše. Snahu o zrušení jízdného zdarma pro seniory a děti považuje za neakceptovatelný politický krok, jenž negativně dopadne na nejvíce ohrožené sociální skupiny Pražanů.

ČSSD: Zrušení jízdného zdarma vytváří politickou krizi v hlavním městě
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Postup Jaroslava Ďuriše navíc odporuje závazkům, které vyplývají z dohody „500 dnů pro Prahu“, uzavřenou zástupci TOP 09 a ČSSD v letošním červnu.  

Dohodou „500 dnů pro Prahu“ se obě politické strany v bodě 7) jasně zavázaly, že zachovají „jízdné zdarma pro vybrané věkové skupiny“. Opatření, které umožňuje použití MHD zdarma dětem do 15 let a lidem starším 65 let, prosadila v roce 2011 právě ČSSD. Jedná se o klíčový programový požadavek sociální demokracie, který má pomoci mladým rodinám a seniorům. Oznámení o jeho zrušení ze strany předsedy představenstva Dopravního podniku hl. m. Prahy bez jakýchkoliv předchozích konzultací proto zastupitelé za ČSSD považují za porušení dohody o spolupráci s TOP 09, jejíž představitelé Jaroslava Ďuriše do čela největší pražské společnosti navrhli. „V průběhu červnových jednání s TOP 09 jsme jasně deklarovali, že naší klíčovou prioritou je veřejná doprava. Proto jsme také požadovali, abychom byli před přijetí jakéhokoliv závažnějšího rozhodnutí konzultováni, s čímž TOP 09 souhlasila. Vyjádření pana Ďuriše rozhodně není v souladu s dohodou obou stran. Proto si chceme nyní s TOP 09 a představiteli Dopravního podniku vše vyjasnit,“ řekl předseda Výboru pro dopravu Zastupitelstva hl. m. Prahy Karel Březina.

Záměr zrušit jízdné pro lidi nad 65 let přichází v době, kdy se mnoho pražských seniorů musí vyrovnat se zvyšujícími se náklady na bydlení a na zdravotní péči.

Již nyní jsou tisíce starších spoluobčanů ohroženo chudobou. Asociální krok Dopravního podniku hl. m. Prahy pouze prohlubuje jejich tíživou životní situaci.

„Plány pana Ďuriše považuji za velmi necitlivé. Měly by negativní dopad na sociální situaci mnoha pražských seniorů. A jejich necitlivost je o to větší, že přicházejí u příležitosti mezinárodního dne seniorů, který naopak vznikl proto, aby se seniorům pomáhalo, nikoliv škodilo,“ zdůraznil lídr kandidátky ČSSD v hlavním městě Jaroslav Zavadil.

„Požadujeme po TOP 09 okamžité vyjasnění výroků pana Ďuriše, jelikož podkopávají základy naší spolupráce vycházející z dohody „500 dnů pro Prahu“. Proto také budu iniciovat urychlené zahájení jednání, které vnese jasno do připravovaných kroků Dopravního podniku tak, aby byly v souladu se závazky jak ČSSD, tak TOP 09. Věřím, že se podaří uvést výroky pana předsedy na pravou míru a že jízdné zdarma pro děti a seniory zůstane zachováno,“ vyjádřil se předseda Klubu zastupitelů za ČSSD Miroslav Poche.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice