Chalánková: V Hradčanech byly oceněny nejlepší vesnice Olomouckého kraje

01.08.2013 8:20

V Hradčanech byly oceněny nejlepší vesnice Olomouckého kraje. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila i poslankyně Jitka Chalánková.

Chalánková: V Hradčanech byly oceněny nejlepší vesnice Olomouckého kraje
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková

V Olomouckém kraji vyhrála obec Hradčany

Letošní ročník soutěže Vesnice roku Olomouckého kraje se nesl ve znamení devatenáctek – byl to devatenáctý ročník, do soutěže se přihlásilo devatenáct obcí, hodnotitelská komise rozhodla o oceněních devatenáctého června tohoto roku. Slavnostní předání cen se uskutečnilo v pátek 26. července na výletišti vítězné obce Hradčany na Přerovsku, která získala nejvyšší ocenění v krajském kole – Zlatou stuhu a titul Vesnice roku Olomouckého kraje 2013. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila kromě zástupců vyhlašovatelů i poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková.

Hradčany oslovily porotu soutěže svým bohatým společenským, kulturním i sportovním životem. „Pořádáme v roce na 70 různých akcí, na kterých se podílejí všichni naši občané,“ uvedla místostarostka obce Martina Žákovská. Pro občany Hradčan je získání titulu Vesnice roku 2013 vyvrcholením jejich snahy. „V roce 2010 jsme získali Fulínovu cenu, v roce 2011 jsme se umístili na třetím místě a loni jsme obdrželi Modrou stuhu za společenský život v obci. Kdybychom letos přihlášku nepodali, musel bych se z Hradčan zřejmě odstěhovat,“ řekl s úsměvem starosta Hradčan Ondrej Koliba.

Oceněny byly i další obce

Uznání se dostalo i ostatním soutěžícím obcím. Druhou nejlepší obcí v kraji je Rapotín, třetí místo obsadila Hrabová. Zelenou stuhou za péči o zeleň a životní prostředí se mohou pyšnit v Nové Hradečné na Olomoucku, Oranžová stuha za spolupráci se zemědělským subjektem zdobí prapor obce Babice, Hněvotín obdržel Modrou stuhu za společenský život v obci, v Bohdíkově nejlépe pracují s mládeží a proto jim patří Bílá stuha. Kromě stuh se v Hradčanech oceňovaly i další obce. Troubky se mohou chlubit nejlepší knihovnou, Mořice mají nejlepší květinovou výzdobu ze všech obcí a patří jim Fulínova cena, Zlatou cihlu za nejlepší stavbu roku obdržel Císařov a Příkazy.

Programu obnovy venkova letos Olomoucký kraj poskytl oproti předchozím rokům nižší dotaci

Pochvalu si ovšem zaslouží všechny zúčastněné obce za odvahu a chuť prezentovat vynikající a záslužnou činnost svých obyvatel. „Náš venkov má obrovský potenciál, zejména na Přerovsku. Uvědomila jsem si to již před několik roky při své účasti v soutěži ve vaření leča v Horních Nětčicích,“ řekla Jitka Chalánková v návaznosti na další úspěch obce z Přerovska. Vždyť za posledních pět let se vesnicemi roku staly čtyři obce z přerovského okresu. „Jen mě mrzí, že letos vedení Olomouckého kraje vyčlenilo pro Program obnovy venkova zhruba 20 miliónů korun. Když jsem před léty ještě působila na kraji ve funkci náměstkyně hejtmana, kraj podporoval rozvoj venkova minimálně 45 milióny korun a další čtyři milióny šly na podporu místních akčních skupin. Kraj přitom dostává od státu na podporu výše zmíněného programu 29 miliónů. Ráda bych věděla, kam se podělo zbývajících devět miliónů. Slouží snad k zalepení děr v krajském rozpočtu?“ neodpustila si menší poznámku Jitka Chalánková.

I přes poměrně menší finanční podporu ze strany kraje se ovšem venkov rozvíjí a soutěž vesnice roku to názorně ukázala. Na její organizaci se podílí Spolek pro obnovu venkova, Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo zemědělství a jednotlivé kraje. Obce oceněné stuhami pak budou reprezentovat Olomoucký kraj v celostátním kole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…